Вулин: Бојкот није успео

Бојкот локалних избора на Космету нигде није успео, а држава ће одлучити шта даље после става Централне изборне комисије и ОЕБС-а, каже министар Александар Вулин. Први пут после 1999. године догодили су се нереди на северном Космету, а да баш нико за то не оптужи државу Србију, сем ДСС-а, истиче Вулин.

Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин оценио је да бојкот локалних избора на Космету нигде није успео и најавио да ће држава одлучити шта даље после става Централне изборне комисије и ОЕБС-а.  

"Прво ћемо сачекати став ЦИК-а и њихов предлог и у зависности од тога ћемо се определити", рекао је Вулин на питање да ли ће Србија тражити понављање избора у северној Косовској Митровици.

На конференцији за новинаре у Палати "Србија", Вулин је рекао да ОЕБС има претежну улогу на Косову и да Београд очекује њихов став, додајући да су стално са том организацијом у контакту.

Вулин је навео да ће држављани Србије који су изазивали нереде и спречавали изборе одговарати по закону чим се прикупи довољно доказа.

Према његовим речима, наши органи прикупљају информације о томе, успешни су и епилог ће бити у складу са законом и свако ко је дошао у сукоб са законима ће одговарати.

Напомињући да бојкот није успео, Вулин је рекао да су у Лепосавићу и Зубином Потоку до 17 сати изашло преко 22 одсто гласача, а у Звечану више од 12 одсто.

Одбацујући тврдње заговорника бојкота да је успео, он је оценио да се Срби са Косова и Метохије не могу поистоветити са једним бирачким местом, поготово кад се зна шта се све дешавало.

Вулин је рекао да је невероватно било видети толико мржње и насиља према свом народу и да се нигде у свету не би десило да толико пуно људи у таквим условима изађе на изборе.

Истоветна реакција ДСС-а и Приштине 

Вулин је рекао и да су се први пут после 1999. године догодили нереди на простору северног Косова и Метохије, тамо где живе Срби, а да баш нико не оптужи државу Србију да стоји иза тих нереда и да је учествовала у њима. Међутим, како је рекао, једино је ДСС своју државу оптужио да учествује у нередима.

"То није ни српски, то није ни патриотски", навео је Вулин и додао да не постоји сумња да ће овај напад ДСС-а на државу Србију бити коришћен против ње и да ће сви светски медији одмах пренети да ДСС оптужује Србију да је направила нереде.

Према његовим речима, дочекали смо да из парламента Србије стижу оптужбе на рачун Србије, иако то нико други није ни помислио да каже.

"Први пут од 1999. године се десило да један функционер Србије, мислим на Александра Вучића, упозори међународну заједницу да не ради свој посао како треба и да понуди да држава Србија преузме одговорност за безбедност на КиМ", навео је Вулин.

Министар је рекао да је после тога била истоветна реакција ДСС-а и Приштине.

"Чујете Слободана Самарџића и Хајредина Кучија који каже да, на сву срећу, Вучићу није дозвољена реакција. Обрадовали су се да Србија није добила дозволу да заштити своје грађане на Косову и Метохији", каже Вулин.

Министар је рекао камо среће да је за време матровског погрома неко имао храбрости да позове међународну заједницу и да док су горели манастири и куће заведе ред.

"Можда би мартовско насиље било брже завршено. Камо среће да је неко из владе ДСС, када је Косово прогласило независност тражило да заведе ред, можда би два пута размислили пре него што би прогласили независност", истакао је Вулин.

Вулин је поновио да коначно имамо функционера, вицепремијер Вучића, који сме да каже међународној заједници да не раде добро свој посао, и да нису обезбедили мир.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво