Посланици о инцидентима у изборном дану

Инциденте током јучерашњих избора на Косову оштро осудили посланици републичког парламента, а неки од њих затражили понављање избора у Косовској Митровици.

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун оценио је да бојкот локалних избора на Косову није дао очекивани резултат, јер је један део грађана изашао и, како каже, спречио да Албанци дођу на власт у општинама са српском већином.

Дрецун је новинарима у парламенту рекао да изборе у северној Косовској Митровици треба поновити због бројних нерегуларности.

Осврћући се на инциденте на северу Косова, Дрецун је рекао да је јуче била на делу спрега појединих политичких странака, удружења, екстремиста, као и да су неки од њих дошли из Републике Српске и Црне Горе како би покушали да спрече грађане да гласају.

Функционерка Социјалистичке партије Србије Дијана Вукомановић изјавила је да ће држава реаговати због инцидената на косовским локалним изборима и идентификовати све починиоце изгреда.

"Бојкот, претње, застрашивања и изазивање конфузије код, ионако напаћеног народа на Косову и Метохији, не сме да буде дозвољено и неће имати далекосежне политичке последице", рекла је Дијана Вукомановић новинарима у Скупштини Србије.

Према њеним речима, СПС на челу са премијером Ивицом Дачићем најоштрије осуђује инциденте који су се јуче догодили.

Демократска странка затражила је хитно заседање Скупштинског одбора за Косово и Метохију и републичког парламента због инцидената током избора.

Шеф посланика ДС-а Борислав Стефановић рекао је новинарима у парламенту да је јуче на северу Косова на испиту пала међународна заједница због инертности, али и Влада Србије, која је неспремно и аматерски ушла у цео процес.

Он је нагласио да се морају открити починиоци јучерашњих инцидената и утврдити ко су људи који су разбијали кутије, као и то како се Младен Обрадовић нашао на Косову.

Лидер Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић оценио је да су локални избори на Космету још један заједнички пораз српског народа и нагласио да је потребан озбиљан разговор у парламенту како би се држава обрачунала са насиљем.

Каже да је пре седам дана апеловао на оне који воде земљу да спрече сукоб "међу нама самима", наводећи да је за ЛДП кључно питање како да се изађе из тог зачараног круга и на то сви морамо заједно одговорити.

Посланица Нове Србије у Скупштини Србије Дубравка Филиповски очекује да виновници и починиоци инцидената на локалним изборима на северу Косова буду нађени и кажњени.

"Кључно питање је зашто међународна заједница није реаговала на адекватан начин и зашто није дозволила да на позив првог потпредседника Владе Александра Вучића Србија реши проблем", рекла је Дубравка Филиповски новинарима у парламенту.

Филиповска је оценила да је ненадокнадива штета ако се не формира Заједница српских општина чије оснивање је предвиђено Бриселским споразумом.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво