Читај ми!

Остаје Академија за националну безбедност

Скупштински одбор за образовање одбио све амандмане опозиције, која је тражила да се из измена Закона о образовању избрише одредба о оснивању Академије за националну безбедност.

Одбор Скупштине Србије за образовање одбио је амандман опозиционе Демократске странке која је тражила да се из измена Закона о високом образовању брише одредба о оснивању Академије за националну безбедност за потребе тајних служби.

Та академија је основана уредбом Владе Србије и већ је уписано 30 студената. Академија је у просторијама Безбедносно-информативне агенције (БИА).

ДС је оценила да је недопустиво што је та трогодишња струковна школа основана незаконито, јер није имала упориште ни у Закону о буџету ни у Закону о високом образовању.

"Ми сада треба да легализујемо незаконито понашање Владе", рекла је чланица одбора из ДС-а Љиљана Лучић.

Министар просвете Томислав Јовановић рекао је да је та академија основана одлуком Владе и да је хтео да то "прође кроз Скупштину" предложеним изменама Закона, наводећи да су сагласност за оснивање те струковне школе дали и Акредитациона комисија и Комисија за проверу квалитета, као независна тела.

На наводе посланика Либерално демократске партије Миљенка Дерета да је чуо да је Министарство финансија било против оснивања те академије, министар просвете је рекао да су средства за рад те академије издвојена из текуће буџетске резерве.

Дерета је подржао амандмана ДС-а и навео да је потребно додатно образовати припаднике БИА, али не и оснивати академију.

Како је истакао, поставља се и питање рационалности постојања те школе јер се повећавају трошкови буџета, с обзиром на то да ће се повећати број запослених у јавном сектору.

Посланица ДС-а Јована Механџић замерила је што је управни надзор над радом те институције измештен из Министарства просвете и поверен Министарству унутрашњих послова.

Демократска странка Србије замерила је што ће та академија бити потпуно затворен систем у просторијама БИА на који Министарство просвете неће имати никакав утицај и да парламент сада треба само да покрије одлуку Владе која је "тврдоглаво решила да оснује" ту високошколску струковну институцију.

Посланица ДСС-а Донка Бановић амандманом је затражила да се Министарство просвете више пита о раду те академије, а да Влада Србије на предлог Министарства просвете ближе одређује начин и услове остваривања студијских програма.

Посланик владајуће Социјалдемократске партије Србије Невен Цвјетићанин рекао је да не улази у основ оснивања те академије, али и истакао да би та струковна школа требало да ради по законима који важе за све високошколске установе да би имала кредибилтет.

Како каже, ако на тој школи предаје неко ко није професор онда мора да прође изборе у звања доцента и професора.

Министар просвете Томислав Јовановић рекао је да ће академија за националну безбедност имати предаваче и да у њој нема звања доцента и професора.

Члан Одбора из владајуће Српске напредне странке Марко Атлагић рекао је да нема ништа спорно у оснивању те академије за коју каже да треба да уђе у јединствен систем образовања.

Одбор, као и Влада Србије, одбио је све амандмане опозиције, а прихватио амандман посланика СНС-а Зорана Бабића за који је речено да је техничког карактера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво