Читај ми!

Почела кампања за косовске изборе

Званично почела предизборна кампања за локалне изборе на Косову. На изборима учествују 103 политичка субјеката, од којих је 31 из редова српске заједнице. Представници српских политичких партија, грађанских иницијатива и самосталних кандидата спремно дочекали почетак кампање.

Политичке партије, грађанске инцијативе и независни кандидати данас званично почели предизборну кампању за локалне изборе на Косову, заказане за 3. новембар.

За председнике општина на Косову пријавила су се 224 кандидата, а за одборнике скупштина општина 7.740 кандидата.

На изборима учествују 103 политичка субјеката, од којих је 50 из редова албанске заједнице, 31 српске, три турске, девет бошњачке, три црногорске, један горанске, два из ашкалијске заједнице, два из ромске, један из египћанске и један из хрватске заједнице.

Највеће политичке странке косовских Албанаца предизборну кампању почињу данас.

Демократска партија Косова кампању почиње у Призрену, Драгашу и у Сувој Реци, док Демократски савез Косова кампању почиње у Приштини. Алијанса за будућност Косова у Приштини и Истоку, а Алијанса ново Косово у Ђаковици.

Покрет Самоопредељење данас има три предизборна скупа у Приштини, Митровици и Урошевцу, док Партија правде кампању почиње у Гњилану.

Предизборна кампања се завршава 1. новембра у поноћ, а 2. новембар је дан предизборне тишине.

Српски представници спремни за изборе

Представници српских политичких партија, грађанских иницијатива и самосталних кандидата спремно су дочекали почетак изборне кампање.

Носилац изборне листе Грађанска иницијатива "Српска", коју подржава Влада Србије, Братислав Костић рекао је за Бету да су представници Српске обавили све припреме за кампању и предстојеће локалне изборе на целом Косову.

"Српска" за сутра у Штрпцу спрема велики предизборни митинг, рекао је Костић и указао на то да сви кандидати са те листе очекују победу.

Председник Самосталне либералне странке Слободан Петровић, странке која је коалициони партенр партије на чијем челу је премијер Косова Хашим Тачи, рекао је за Бету да је та партија изборном кампањом већ показала да је најорганизованија политичка партија косовских Срба.

Посланик у Скупштини Косова Горан Маринковић, члан Грађанске иницијативе "Савез косовских Срба", рекао је за Бету да су чланови и присталице ове грађанске иницијативе данас почели победничку кампању тако што су у колони са око 700 аутомобила обишли свих 18 села грачаничке општине и саму Грачаницу.

У Грачаници се вечерас одржава први предизборни скуп чланова и симпатизера Грађанске иницијативе "Заједница косовских Срба" на чијој је изборној листи кандидат за градоначелника Грачанице Бојан Стојановић, који је и актуелни градоначелник те општине.

Председник Социјадемократске партије Саша Ђокић рекао је за агенцију Бета да су чланови и симпатизери те странке учествовали данас у вожњи аутомобила у Грачаници, као што ће учествовати и у свим другим предизборним догађајима заједно са коалиционим парнером Грађанском иницијативом "Савез косовских Срба".

Грађанска иницијатива "Српска", "Самостална либерална странка" и "Социјадемократска партија" имају своје изборне листе и у оним косовским срединама у којима Срби не чине већину.

Сутра је у Штрпце, на митинг Грађанске иницијативе "Српска" коју подржава Влада Србије, требало да дође и премијер Србије Ивица Дачић, али су косовске власти јуче донеле одлуку о забрани уласка званичницима из Србије док траје кампања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво