Обнова дипломатске обавештајне службе

Служба за истраживање и документацију не ради од 2007. године, када ју је Закон о службама безбедности изоставио из обавештајног система. Обнављање дипломатске обавештајне службе при Министарству спољних послова Србијер не значи стварање "Џејмс Бондова" већ поузданог канала информисања за највише државно руководство, рекао шеф дипломатије Иван Мркић.

Министар спољних послова Иван Мркић најављује обнову дипломатске обавештајне службе. СИД, односно служба за истраживање и документацију не ради од 2007. године, када ју је Закон о службама безбедности изоставио из обавештајног система. Осетили смо последице укидања СИД-а, каже министар.

Правовремена сазнања важна су да се испуне спољнополитички циљеви једне државе и сва Министарства спољних послова имају и обавештајни део дипломатског посла. 

Не стварамо службу пуну Џејмс Бондова који ће улетати кроз прозоре и купити нека документа са столова. Тако шеф дипломатије Иван Мркић објашњава Службу за истраживање и документацију Министарства спољних послова.

Мркић каже да нема никакве тајновитости, нити се ради о акцијама које би биле усмерене против неког.

"Канал комуницирања је поуздан, а битно нам је да извор буде заштићен, и да то што стигне у центар види ограничен број људи и да наш државни врх буде најбоље и најблаговременије информисан", каже Мркић.

СИД, основан 1949. године, дуго је важио за јаку обавештајну службу са много успеха. Заслужан је што је 1965. председник Јосип Броз пре свих у свету сазнао како је у Алжиру свргнут шеф државе Ахмед бен Бела.

Дипломата из времена СФРЈ објашњава ко је радио за ту службу. Давид Дашић, аутор књиге "Дипломатија савремена и економска" каже да дипломате морају да прођу неки обавештајни курс, да буду каријерне дипломате али да имају одговарајућа обавештајна знања.

"У неким специфичним ситуација практикује се да се и кадар, професионални обевештајци регрутују да дођу у Министарство спољних послова", каже Дашић.  

Шеф српске дипломатије сада рачуна на каријерне дипломате.

"Они морају да знају више, да проникну дубље и од њих се очекује да буду најсвестраније обавештени. Постојећи дипломатски кадар мораће да извештава и тим посебним каналом", истиче Мркић.

Сматра се да велике силе значајно користе предност дипломатског имунитета, јер се, према проценама америчких обавештајних служби, до бар 10 одсто свих информација долази незаконитим путем.

Када је 2002. дипломата америчке амбасаде у Београду Џон Нејбор ухапшен са генералом Момчилом Перишићем, испоставило се да је агент тајне службе. Као обавештајац, разоткривен је и Ентони Монктон, британски дипломата у Србији.

"Из времена мог службовања у Њујорку, сећам се случаја Биједић који је био генерални конзул у Чикагу, а био је шеф обавештајне службе БиХ. Чиме се он бавио не знам, али на аеродрому су га официри Америчке обавештајне службе зауставили", каже Давид Дашић.    

Како је укинут, СИД мора и да се обнови законом о службама безбедности, а основу за то даће закон о дипломатији. Очекује се да би до краја године та служба поново могла да буде део обавештајног система.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво