Изгласан механизам за враћање виза

Великом већином гласова у Европском парламенту изгласан механизам који омогућава да се за грађане земаља из којих долазе лажни азиланти привремено поново уведу визе. Ипак, усвајање механизма не значи аутоматски да је повратак визног режима на помолу.

Посланици Европског парламента великом већином гласова усвојили су механизам који омогућава да се за грађане земаља из којих долазе лажни азиланти, у које спада и Србија, привремено поново уведу визе.

За усвајање механизма гласао је 631 посланик, док је 236 било против.

Посланица Тања Фајон затражила је да се гласање одложи, назвавши предлог механизма "илегалним" јер ограничава права парламента.

Њен предлог је одбијен, а механизам је потом изгласан.

Парламент је у уторак водио бурну расправу о том механизму, који су посланици из редова социјалиста, социјалдемократа, либерала и зелених критиковали због тога што омогућава ограничење слободе кретања, пре свега за грађане из земаља Западног Балкана.

Ипак, усвајање механизма не значи аутоматски да је повратак визног режима на помолу, кажу аналитичари, нагласавјући да постоје боља решења.

"Да се једноставно скрати процедура азила и укину све бенефиције које иду уз то - смештај храна, медицинска заштита, и онда то постаје неатрактивно за људе. Све државе које су то урадиле смањиле су број азиланата драстично", објашњава Александра Штиглмајер из Европске иницијативе за стабилност.

Механизам предвиђа сложену процедуру која почиње пријавом једне или више земаља чланица да је забележен повећан прилив лажних азиланата, након чега Европска комисија уз помоћ европске граничне службе Фронетекса саставља извештај о стању ствари.

Тек уколико се утврди да је нагло повећан број лажних азиланата из неке земље, тој земљи се може привремено укинути безвизни режим.

Према најновијим извештајима, број лажних азиланата из Србије, Македоније и Босне и Херцеговине у последње време је знатно опао, захваљујући мерама одвраћања од злоупотребе безвизног режима које су те земље спровеле, као и изменама у процедури за добијање политичког азила у ЕУ.

Осим тога, како је у уторак подсетио известилац за Србију Јелко Кацин, ова мера ће моћи да се примењује само до 2016, од када ће земље чланице ЕУ изгубити право да уводе ограничења на Шенгенски споразум.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво