Изгласан механизам за враћање виза

Великом већином гласова у Европском парламенту изгласан механизам који омогућава да се за грађане земаља из којих долазе лажни азиланти привремено поново уведу визе. Ипак, усвајање механизма не значи аутоматски да је повратак визног режима на помолу.

Посланици Европског парламента великом већином гласова усвојили су механизам који омогућава да се за грађане земаља из којих долазе лажни азиланти, у које спада и Србија, привремено поново уведу визе.

За усвајање механизма гласао је 631 посланик, док је 236 било против.

Посланица Тања Фајон затражила је да се гласање одложи, назвавши предлог механизма "илегалним" јер ограничава права парламента.

Њен предлог је одбијен, а механизам је потом изгласан.

Парламент је у уторак водио бурну расправу о том механизму, који су посланици из редова социјалиста, социјалдемократа, либерала и зелених критиковали због тога што омогућава ограничење слободе кретања, пре свега за грађане из земаља Западног Балкана.

Ипак, усвајање механизма не значи аутоматски да је повратак визног режима на помолу, кажу аналитичари, нагласавјући да постоје боља решења.

"Да се једноставно скрати процедура азила и укину све бенефиције које иду уз то - смештај храна, медицинска заштита, и онда то постаје неатрактивно за људе. Све државе које су то урадиле смањиле су број азиланата драстично", објашњава Александра Штиглмајер из Европске иницијативе за стабилност.

Механизам предвиђа сложену процедуру која почиње пријавом једне или више земаља чланица да је забележен повећан прилив лажних азиланата, након чега Европска комисија уз помоћ европске граничне службе Фронетекса саставља извештај о стању ствари.

Тек уколико се утврди да је нагло повећан број лажних азиланата из неке земље, тој земљи се може привремено укинути безвизни режим.

Према најновијим извештајима, број лажних азиланата из Србије, Македоније и Босне и Херцеговине у последње време је знатно опао, захваљујући мерама одвраћања од злоупотребе безвизног режима које су те земље спровеле, као и изменама у процедури за добијање политичког азила у ЕУ.

Осим тога, како је у уторак подсетио известилац за Србију Јелко Кацин, ова мера ће моћи да се примењује само до 2016, од када ће земље чланице ЕУ изгубити право да уводе ограничења на Шенгенски споразум.

број коментара 19 пошаљи коментар
(петак, 13. сеп 2013, 07:17)
Tito [нерегистровани]

Odmah

Ja bi njima uveo vize pa da vide.

(петак, 13. сеп 2013, 04:52)
anonymous [нерегистровани]

politika

Ovce beze od vuka ,,srljaju vuku otvorenih usta koji planira da ih unisti.
Nema bezanja samog od sebe vec stani pogledaj se u ogledalo i zasuci rukave.

(петак, 13. сеп 2013, 02:15)
Aggro [нерегистровани]

Strpljivi DS

Sad samo čekaju da se ovo eventualno desi kako bi im  natrljali na nos da su degradirali xD

(четвртак, 12. сеп 2013, 23:59)
Лажи и лажни! [нерегистровани]

Потсетник:

Да бисте добили азил морате да покушате на сва уста( у случају Србије!) да блатите сопствену земљу!-Све због Евра!

(четвртак, 12. сеп 2013, 23:39)
anonymous [нерегистровани]

konacno

ma i za ovo je mozda krivo kosovo

(четвртак, 12. сеп 2013, 23:28)
anonymous [нерегистровани]

RE: zakon o azilatima ili...

Tebe je vreme pregazilo. Koja EEZ? EEZ je istorija vec od davno. Sadasnjost je EU.

(четвртак, 12. сеп 2013, 19:45)
Предраг [нерегистровани]

Коначно!!!

Коначно, дуго чекана лепа вест из Европе!!!

(четвртак, 12. сеп 2013, 17:14)
anonymous [нерегистровани]

brankob@lol.ba

RE: Neozbiljnost
Vi, gospodine, koji stojite iza datog komentara, ocigledno uopste ne poznajete situaciju, cim dajete takve povrsne komentare. Covjeka, laznog azilanta, ne mozete kaznjavati proizvoljno, jer uvijek postoji Evropski sud za ljudska prava, kome se doticna osoba moze zaliti (ovo nije hipoteticki primjer, vec slucaj koji se desio Makedoniji u vezi azilanata romske nacionalnosti). Taj isti sud, uostalom, moze i ovakve odluke Evropskog parlamenta osporiti, sto uopste nije iskljuceno, jer se radi o jedinoj insituciji na svijetu, ciji se predstavnici nikoga ne boje i koji mogu autonomno da djeluju. Ono sto su zemlje Zapadnog Balkana uradile do sada da se smanji broj azilanata je za svaku pohvalu. Mjera dolazi pred zimski period jer se u tom periodu- zbog velikih hladnoca- povecava broj azilanata.

(четвртак, 12. сеп 2013, 17:11)
anonymous [нерегистровани]

Romi

Nemozete im nista. Oni su ti lazni azilanti. Danska ih je puna, a i druge zemlje. Tamo su na socijali, a ovde se razbacuju sa parama uz svoje skupocene automobilie. Najgore je sto su ti isti i ovde na nekoj vrsti socijale. Krivim drzavu za to jer im je dozvolila da je namagarce. Covek ima 5 skupocenih kuca, a znam da je na socijali. Gde je tu provera od poreske uprave ili bilo sta?

(четвртак, 12. сеп 2013, 17:08)
anonymous [нерегистровани]

zakon o azilatima ili...

Evropa je ovo mogla resiti i na drugi nacin. Jednostvno, zemlje zapadnog balkana smatramo demokratskim i nema osnova da bilo ko iz tih zemalja trazi azil. To je bilo dovoljno i ni jedan jedini zahtev ne bi bio prihvacen ni u jednoj zemlji EEZ.