Читај ми!

Распуштене скупштине на северу Косова

Влада Републике Србије донела одлуку о распуштању четири скупштине општина на северу Косова, Косовска Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток. Формиран Управљачки тим за успостављање Заједнице српских општина.

На седници Владе Србије донета је одлука о распуштању Скупштине општине Косовска Митровица, Скупштине општине Лепосавић, као и скупштина општина Звечан и Зубин Поток.

Влада је именовала председнике и чланове привремених органа у овим општинама, наведено је у саопштењу владине Канцеларије за сарадњу са медијима.

Влада Србије је образовала Управљачки тим за успостављање Заједнице српских општина на Косову и Метохији.

Председници општина Звечан и Косовска Митровица Драгиша Миловић и Драгиша Влашковић и председник Скупштине општине Зубин Поток Стеван Божовић нису званично обавештени да су њихове скупштине општина распуштене, али су навели да су очекивали такву одлуку Владе Србије.

Влашковић и Божовић нису желели да коментаришу данашњу одлуку Владе, док је Миловић рекао да разуме да су општине Звечан и Зубин Поток распуштене јер им је истекао мандат, али да не зна шта је разлог за распуштање скупштина општина у Лепосавићу и Косовској Митровици.

"Јасно је да Бриселски споразум мора да се спроводи, а скупштине општина на северу Косова то неће чинити", рекао је Миловић и додао да је могуће да је један од закључака са последње рунде преговора премијера Србије и Косова 8. септембра био да се оне распусте.

Према његовим речима, одборници Скупштине општине Звечан  на последњој седници су закључили да ће наставити да раде док се Уставни суд Србије не изјасни о уставности одредаба Бриселског споразума.

Миловић је изразио бојазан да садашња ситуација може да дестабилизује ситуацију на северу Косова. "Не би било добро да се то деси, посебно за нас који живимо на овим просторима, али то је реалност, а ми смо одлуку о смени очекивали јер је то најављено пре неколико недеља", рекао је Миловић.

Кандидат за градоначелника северне Косовске Митровице Оливер Ивановић сматра да је распуштање четири скупштине општине логичан потез Владе Србије, јер су се ти људи противили изласку на локалне изборе на Косову, заказане за 3. новембар.

"Тешко је замислити спровођење бриселског споразума и организовање локалних избора уколико они који треба да спроводе те изборе, то јест председници општина, активно агитују против избора", рекао је Ивановић и оценио да је одлука можда и закаснела, јер је кратак период у коме треба да променити мишљење народа у вези са изборима. 

Ивановић је оценио и да распуштање скупштина општина на северу Косова неће угрозити изборни процес.

Према његовим речима, распуштање четири скупштине општине на северу Косова представља и опомену директорима јавних предузећа на Косову који су до сада заговарали бојкот избора.

"Сада је потребно поставити политички неутралне органе који ће премостити период до избора", рекао је Ивановић, бивши државни секретар Министарства за Косово и Метохију и лидер листе "Србија, демократија, правда - Оливер Ивановић", која учествује на изборима.

Од четири распуштене скупштине Општине, у Звечану и Зубином Потоку су у мају одржани локални избори, али их Влада Србије није признала. Скупштинама општина Лепосавић и Косовска Митровица није истекао мандат.

Једина парламентарна странка која отворено позива на бојкот новембарских избора ДСС оштро коментарише одлуку владе.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво