Распуштене скупштине на северу Косова

Влада Републике Србије донела одлуку о распуштању четири скупштине општина на северу Косова, Косовска Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток. Формиран Управљачки тим за успостављање Заједнице српских општина.

На седници Владе Србије донета је одлука о распуштању Скупштине општине Косовска Митровица, Скупштине општине Лепосавић, као и скупштина општина Звечан и Зубин Поток.

Влада је именовала председнике и чланове привремених органа у овим општинама, наведено је у саопштењу владине Канцеларије за сарадњу са медијима.

Влада Србије је образовала Управљачки тим за успостављање Заједнице српских општина на Косову и Метохији.

Председници општина Звечан и Косовска Митровица Драгиша Миловић и Драгиша Влашковић и председник Скупштине општине Зубин Поток Стеван Божовић нису званично обавештени да су њихове скупштине општина распуштене, али су навели да су очекивали такву одлуку Владе Србије.

Влашковић и Божовић нису желели да коментаришу данашњу одлуку Владе, док је Миловић рекао да разуме да су општине Звечан и Зубин Поток распуштене јер им је истекао мандат, али да не зна шта је разлог за распуштање скупштина општина у Лепосавићу и Косовској Митровици.

"Јасно је да Бриселски споразум мора да се спроводи, а скупштине општина на северу Косова то неће чинити", рекао је Миловић и додао да је могуће да је један од закључака са последње рунде преговора премијера Србије и Косова 8. септембра био да се оне распусте.

Према његовим речима, одборници Скупштине општине Звечан  на последњој седници су закључили да ће наставити да раде док се Уставни суд Србије не изјасни о уставности одредаба Бриселског споразума.

Миловић је изразио бојазан да садашња ситуација може да дестабилизује ситуацију на северу Косова. "Не би било добро да се то деси, посебно за нас који живимо на овим просторима, али то је реалност, а ми смо одлуку о смени очекивали јер је то најављено пре неколико недеља", рекао је Миловић.

Кандидат за градоначелника северне Косовске Митровице Оливер Ивановић сматра да је распуштање четири скупштине општине логичан потез Владе Србије, јер су се ти људи противили изласку на локалне изборе на Косову, заказане за 3. новембар.

"Тешко је замислити спровођење бриселског споразума и организовање локалних избора уколико они који треба да спроводе те изборе, то јест председници општина, активно агитују против избора", рекао је Ивановић и оценио да је одлука можда и закаснела, јер је кратак период у коме треба да променити мишљење народа у вези са изборима. 

Ивановић је оценио и да распуштање скупштина општина на северу Косова неће угрозити изборни процес.

Према његовим речима, распуштање четири скупштине општине на северу Косова представља и опомену директорима јавних предузећа на Косову који су до сада заговарали бојкот избора.

"Сада је потребно поставити политички неутралне органе који ће премостити период до избора", рекао је Ивановић, бивши државни секретар Министарства за Косово и Метохију и лидер листе "Србија, демократија, правда - Оливер Ивановић", која учествује на изборима.

Од четири распуштене скупштине Општине, у Звечану и Зубином Потоку су у мају одржани локални избори, али их Влада Србије није признала. Скупштинама општина Лепосавић и Косовска Митровица није истекао мандат.

Једина парламентарна странка која отворено позива на бојкот новембарских избора ДСС оштро коментарише одлуку владе.

број коментара 28 Пошаљи коментар
(среда, 11. сеп 2013, 08:15) - anonymous [нерегистровани]

@savest...

...i imaju li,jedinstveno je...a imaju li "savesti" Srbi u Srbiji sto ich i slicne im "takoreci" podrzavaju...(licno,bezuticajan sam)

(среда, 11. сеп 2013, 05:12) - anonymous [нерегистровани]

Meni je svejedno

Tacno prijatelju i svaka cast na komentar jer bez postovanja drugih ne mozemo biti ni postovani a ni dobre komsije i prijatelji da bi se sve ovo smirilo ne mozemo gledati vecno preko nisana i mrzeti jer trebamo prvo svoje krugove ocistiti od Nacionalizma itd.

(среда, 11. сеп 2013, 02:47) - Бојан [нерегистровани]

Капитулација

Док су падале НАТО бомбе по нама, овако нешто је било незамисливо. Сада је наводно период "мира" а доносе се овакве капитулантске одлуке и издајнички споразуми, који уопште нису у складу са националним интересима, већ напротив - у потпуности су против интереса српског народа! За овакву ВЕЛЕИЗДАЈУ се у културним земљама води на стрељање!
И што сте увели санкције Сирији? Шта је нама та држава скривила? Јесмо ли то постали колонија и "банана држава", само то не сме нико јавно да каже у Србији?

(уторак, 10. сеп 2013, 23:07) - anonymous [нерегистровани]

savest?

Imaju li oni koji su doneli ovakvu odluku savest i svest sta je to drzava?

(уторак, 10. сеп 2013, 22:22) - anonymous [нерегистровани]

Finansiranje

Po istom tom briselskom sporazumu finansiranje srpskih opština ide preko zvanično vlade "kosova",dakle Srbija može da odvaja novac,ali vlada u Prištini kontroliše ključne institucije koje će se i kako finansirati.To je drugi državni sistem.

(уторак, 10. сеп 2013, 21:51) - anonymous [нерегистровани]

Jovan

Skupštine opština na severu Kosova su raspuštene jer nisu predviđene briselskim sporazuma. Posle održanih izbora Srbi će formirati Savez srpskih opština sa izvršnom vlašću. Ne može neko da koristi budžetska sredstva a da ignoriše odluke valade Srbije

(уторак, 10. сеп 2013, 21:01) - anonymous [нерегистровани]

Teško je shvatiti g. Ivanovića

Не могу да схватим г. Ивановића. Јел задатак српских локалних органа да спроводе изборе по туђим законима а не по законима Р. Србије? Зар је фотеља једини циљ у животу, зар се не бојите Господа ?

(уторак, 10. сеп 2013, 20:54) - Permanent [нерегистровани]

Pa....

Totalno ocekivan potez nase Vlade. Cudi me da nisu to ranije uradili, jer je vec i onda bilo ocigledno na sta se cilja. Sad samo mozemo da sedimo i da posmatramo dalji redosled dogadjaja.

(уторак, 10. сеп 2013, 19:44) - anonymous [нерегистровани]

re,,meni je svejedno,,

posto ti je ,,svejedno,,i imas ,,puno,, prijatelja albanaca obidji ih malo u peci,djakovici,srbici i pricaj srpski sa njima pa ako budes u mogucnosti /ako ostanes citav/reci ces nam da li ti je i dalje svejedno,cisto sumnjam.

(уторак, 10. сеп 2013, 19:07) - anonymous [нерегистровани]

re:@@интерес

O suverenitetu države ne može da se raspiše referendum jer je to protiv ustava. Obzirom da naši političari rade protiv ustava Republike Srbije, zaključujete šta nas sve čeka a pogotovo njih. Moraće i dalje da rade po diktatu iz inostranstva a protiv interesa građana u suprotnom eto ih vrlo brzo iza rešetaka. Biće zanemljive sledeće godine koje nas čekaju i verovatno nov sistem velikih i hvaljenih vođa poput Broza i sličnih.