Читај ми!

Пак: Јосиповић у октобру у Београду

Председник Хрватске Иво Јосиповић посетиће Србију у октобру, каже саветница Томислава Николића за медије, Станислава Пак. Главна порука Николића биће да за регион нема будућности без сарадње и решавања проблема дијалогом, истиче Пак.

Саветница за медије Томислава Николића, Станислава Пак рекла је да ће хрватски председник Иво Јосиповић посетити Србију у октобру, истакавши да ће главна порука Николића биће да за регион нема будућности без сарадње и решавања проблема дијалогом.

"Усаглашавају се термини посете председника Хрватске Иве Јосиповића Србији. То ће се десити у октобру", рекла је Пак за Танјуг.

Поводом писања неких медија у Србији да ће посета Јосиповића Београду бити део његове регионале турнеје, Пак је појаснила да ће хрватски председник посетити Црну Гору, Македонију и Косово и хрватски контингент у саставу Кфора, а да ће у октобру доћи у званичну посету Србији.

Јосиповић је од данас у Црној Гори, а до 7. септембра ће боравити и у Македонији и на Косову, објављено је његовом веб-сајту.

Упитана која ће бити главна порука Николића када Јосиповић дође у Србију, Пак је рекла да без сарадње и дијалога ниједној од земаља региона нема будућности.

"Ми морамо сарађивати и решавати сва отворена питања кроз разговор. Порука ће бити да мирним путем и кроз разговор треба решити све проблеме и отворена питања, посебно између Србије и Хрватске, и убрзати рокове. Дајте да решимо све што пре, јер што пре решимо све, кренуће нам боље све, пре свега у економском смислу.", додала је Пак.

Како је оценила, односи између две државе крећу узлазном путањом.

Подсетивши да постоје бројна питања која оптерећују односе две земље, Пак је додала да је Србија свесна чињенице да је историја болна и оптерећујућа, али да се треба окренути будућности, дијалогу и решавању свих отворених питања.

Тужба и противтужба за геноцид

Очекује се да једна од тема разговора буде могућност повлачења хрватске тужбе против Србије за геноцид и српске противтужбе.

Напомињући да је већ више пута на различитим нивоима било разговора на ту тему, Пак је рекла да је "претпоставка да ће, ако се два председника буду усагласила, доћи до повлачења тих тужби".

Како је рекла, Србија је доста тога учинила у циљу унапређења односа са Хрватском, није потезала броја болна питања на путу Хрватске ка ЕУ, али та питања морају да се реше.

"Она се пре свега тичу уређења граница, враћања Срба у Хрватску, положаја српске мањине у Хрватској, омогућавање Србима да несметано уживају своја имовинска права - све оно што су цивилизацијске и демократксе тековине које хрватска држава мора да обезбеди српској мањини", истакла је Пак.

С друге стране, Србија је веома позитивно оријентисана према хрватској мањини која живи овде и не би се могло рећи да Хрвати овде имају бил какве конкретне проблеме и у том смислу Србији се не може много тога пребацити, сматра Пак.

"Може можда да јој се пребаци некаква тврђа реторика, али за разлику од хрватске стране која може само то да каже, српска страна има доста тога да каже, али ће то решити кроз разговор, дијалог и ја сам уверена да ће се та питања решити у врло брзом року", рекла је Пак.

Битно је да се Србија и Хрватска и све земље у региону окрену сарадњи, пре свега у економској сфери, истакла је она.

Према њеним речима, за Србију су такође драгоцена искуства Хрватске на путу европских интеграција, имајући у виду да делимо сличан менталитет и проблеме.

"Постоји велика несразмера у домену инвестиција - много су веће хрватске инвестиције у Србији него обрнуто, тако да од њих очекујемо да отворе та врата и да омогуће српским инвеститорима да уђу на хрватско тржиште", рекла је  Николићева саветница.

Оно у чему ми можемо да помогнемо Хрватској јесте поправљање односа са Русијом, додала је Пак.

"И Србија и Хрватска су мала тржишта и зато морамо да сарађујемо и да излазимо заједно на трећа тржишта, посебно Руске Федерације и Кине", закључила је Пак.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво