Читај ми!

Расправа о кандидатима за министре

Посланици расправљају о кандидатима за будуће министре, док се избор нових министара очекује у суботу. Обраћајући се посланицима премијер Србије Ивица Дачић рекао да је циљ реконструкције Владе да убрза и промени Србију.

17.23 - Шефови посланичких група започели расправу о кандидатима за министре. Први се посланицима обраћа шеф СВМ-а Балинт Пастор.

16.50 - Посланици Милутин Мркоњић и Срђан Драгојевић положили заклетву. 

16.23 - Циљ реконструкције Владе је да убрза и промени Србију, рекао премијер Дачић у експозеу пред посланицима.

15.20 - Почела седница Скупштине рекламирањем повреда пословника.

Скупштина Србије расправља о кандидатима за будуће министре, док се избор нових министара очекује у суботу. У експозеу у парламенту премијер Србије Ивица Дачић поручио је да је циљ реконструкције Владе да убрза Србију и да је промени. "Србији данас треба све и треба јој одмах", рекао је Дачић.

Према његовим речима, циљ који ова држава и њен народ заслузују је - модернија, ефикаснија, праведнија, уређенија, поштована, сигуна и богата Србија.

Нова визија Србије базира се на четири основне претпоставке, а то су: универзални минимум социјалне заштине, консолидовање јавних финансија, корпоратизација привреде и за све то смислена законска регулатива.

Уобичајена пракса, као и скупштински акти, налажу да после обраћања премијера реч добију шефови посланичких група, а пошто они исцрпе време који им је на располагању, седница ће бити настављена следећег дана, односно у суботу.

Како се очекује, посланици ће се окупити у суботу око 10 сати како би учествовали у расправи, а време које им стоји на располагању је уобичајених пет сати.

Пошто се и то време исцрпи, скупштина ће се највероватније поподне, гласањем изјаснити о кандидатима за министре, који ће потом положити заклетву.

Скупштина Србије претходно је усвојила измене Закона о министарствима, чиме су се стекли услови да реконструкција владе уђе у финиш. Коначни списак имена свих кандидата за министре саопштен је јуче. 

Парламент је јуче констатовао оставке девет минсистара - просвете Жарка Обрадовића, одбране Александра Вучића, саобраћаја Милутина Мркоњића, финансија и привреде Млађана Динкића, регионалног развоја Верице Калановић, потпредседнице задужене за евроинтеграције Сузане Грубјешић, културе Братислава Петковића, пољопривреде Горана Кнежевића и спорта Алисе Марић.

Како се очекује, у здању на Тргу Николе Пашића заклетву ће положити као кандидати за министре саобраћаја и министра без портфеља задуженог за евроинтеграције из СПС Александар Антић и Бранко Ружић, културе Иван Тасовац, док је заједнички кандидат СНС и СПС за министра омладине и спорта Вања Удовичић.

За министра без портфеља предложен је и Александар Вулин.

Српска напредна странка је предложила за министра привреде Сашу Радуловића, финансија Лазара Крстића, пољопривреде Драгана Гламочића, регионалног развоја и државне управе Игора Мировића и одбране Небојшу Родића.

Реконструисана влада имаће 18 ресора и 22 члана. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво