Читај ми!

Фатална привлачност власти

На српској политичкој сцени преласци из партије у партију нису ретка појава. Најтраженије су чланске карте напредњака, као највеће владајуће странке, а појачања у ту партију стижу из опозиције али из редова коалиционих партнера. У СНС-у верују да је главни мамац јак лидер и енергија партије, а аналитичари упозоравају да је српска политика без јасне идеолошке идентификације.

У редове најјаче владајуће странке у Србији свакодневно се уписују и прелетачи из других партија. Српској напредној странци не приступају само одборници опозиције већ и коалиционих партнера. У Суботици, Ужицу и Врању читави одбори ДСС-а, обукли су дресове напредњака.

Њихов пример следио је и панчевачки одбор УРС-а. Међутим, има и примера прелазака из власти у опозицију.

Напредњаци истичу да им долазе и грађани без чланских карата, демократе, чланови ДСС-а, лигаши и читави одбори коалиционих партнера.

"У овом тренутку СНС има ажурираних 320.000 чланова" каже Зоран Бабић из СНС-а.

Број чланова Српске напредне странке сваког дана расте. Само у Јагодини напредњаци су на списак ставили 300 нових чланова који су се преселили из СДПС-а, ДС-а и ДСС-а. Разлози преласка су различити.

Ивица Новчић из јагодинског СДПС-а каже да је сарадња са Главним одбором у Београду била лоша, и да се од избора до данас нико није појавио у Јагодини.

"Свако индивидулано одлучује на који начин ће да помогне земљи на путу ка ЕУ. Ми смо сматрали да је патриотски да тај процес не гледамо са трибина, већ да имамо активну улогу", каже Владимир Самарџић из јагодинског ДС-а.

Прелазак читавих одбора

У Панчеву и Бору се догодио пребег из власи у власт. Читави одбори УРС-а прешли су у напредњаке.

"Познајем неке од тих људи, за неке могу да кажем да су сјајни људи, међутим, у политичком смислу то им се већ дешавало. Нису то сви аутентични чланови или Г17, већ људи који су дошли из других странака код нас, па тако ето путују по Србији тражећи најбоље решење по себе лично", каже Владимир Илић из УРС-а.

Док у уједињеним регионима тврде да је бежање у највећу странку последица процене где се могу остварити лични циљеви, у СНС-у верују да грађани препознају јаког вођу и енергију партије, а не шансу за посао или корист.

"Шта је са мотивом тих људи који живе у тим локалним самоуправама где СНС није на власти а опет и ту имамо долазак људи и све већи број чланова? Шта је коме тачан мотив ја не могу да кажем", истиче Зоран Бабић из СНС-а.

Према његовим речима, чланством у СНС-у нико неће бити заштићен ако је урадио нешто против закона.

"Чланство значи само велики труд и рад, и онда на основу знања труда и рада ће напредовати на тој лествици, уосталом као и сви ми", објашњава Бабић.

Стара пракса у Србији

Прелетачи у свим правцима су стара пракса у Србији, подсећа програмски директор Цесида Ђорђе Вуковић. Најјачи магнет увек је највећа владајућа странка. Неписано правило је, међутим, "како долетели, тако одлетели".

"Ти исти људи, са првом следећом политичком променом врло брзо напусте ту исту странку и оду одмах у неки нови концепт власти", каже Вуковић.

То показује ,тврди Вуковић, да наша политичка елита кружи и да су људи који чине странке у добром делу без јасне идеолошке, партијске идентификације.

"Мени ту није проблем чак ни тих људи, они гледају да реше неке своје личне проблеме или да неку своју сатисфакцију нађу у политици. Можда је кључно питање зашто су странке склоне томе да их прихватају", сматра Вуковић.

Према његовим речима није страшно то што странке прихватају прелетаче као чланство, већ проблем представља то што им се дају кључне позиције.

"Али код нас се многе ствари дешавају, па и странке које су заступале једну позицију 22 године, да би онда после тога рекле да је та позиција погрешна и да ће заступати другу", каже Вуковић.

Прелазак у опозицију

У јеку пребега ка најјачој странци, у Крагујевцу се догодио пребег у опозицију, што је несвакидашњи пример. Сања Биорац, после десет година одборничког стажа у УРС-у, прешла је у ДС. Не спори да је један од разлога личне природе - сукоб њеног супруга са руководством партије.

"Што се личне природе тиче, то је ипак нешто што је лично, али ја сам овде искључиво због ДС-а и мојих гласача", тврди Сања Биорац.

На прелетаче није имуна ниједна странка, посебно у младим демократијама, каква је наша. Ту идеологија губи битку са прагматизмом, тврде аналитичари. Лек виде једино у персонализацији политичког система, у којем би гласачи кажњавали честе промене дреса.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво