Читај ми!

Приштина, усвојен Закон о амнестији

Посланици косовске скупштине усвојили Закон о амнестији великом већином гласова. "За" гласало 90 посланика, 17 било "против", а једна посланик био је уздржан. На седници одржаној 4. јула предлог тог закона није усвојен.

Посланици косовске скупштине усвојили су у целости нови предлог закона о амнестији, одбацивши у поподневној расправи неколико амандмана посланика опозиције. За нови предлог закона гласало је 90 посланика, 17 их је било против, а један посланик је био уздржан.

Изгласавање новог предлога закона омогућено је гласовима посланика владајућих странака и већине посланика опозиције. Против предлога закона били су посланици покрета Самоопредељење.

Први предлог закона прошле недеље није прошао, пошто није било потребне две трећине од 120 посланика. Закон о амнестији обухвата ослобађање кривице починиоце за више од 60 кривичних дела.

Упоредо са расправом о новом предлогу закона о амнестији, испред Скупштине Косова одржане су мирне демонстрације неколико стотина присталица покрета Самоопредељење и активиста невладиних организација.

Гласању је претходила на моменте веома жучна расправа којој су тон дали посланици Самоопредељења који су били против и оптуживали владу да на овај начин амнестира криминал и криминалце.

Заменик премијера и косовски министар правде Хајредин Кучи рекао је да су у новом предлогу закона узети у обзир захтеви посланика изнети на претходној седници Скупштине Косова да се 3. члан закона брише.  

И председник Законодавне комисије, посланик Демократског савеза Косова Арбен Гаши је такође рекао да су узети у обзир ти захтеви и у име комисије затражио да се закон у начелу изгласа.

Први предлог закона није усвојен у скупштини прошле недеље, због тога што није било кворума. За предлог нису гласали ни поједини посланици владајућих странака. Влада је убрзо изменила неколико чланова.

У члану три новог предлога наведено је да се амнестија односи само на север, а у члану пет, амнестије су изузети починиоци тешких кривичних дела на читавом Косову.

Они који су се протили амнестији кажу да је владавина права најважнији процес на Косову, како на северу тако и на југу. У власти, међутим, истичу да је нови предлог урађен по уставу и закону и очекују његово усвајање.

Ветар у леђа усвајању предлога закона је и став најутицајнијих представника међународне заједнице на Косову који тврде да је закон уско профилисан и да искључује дела која су резултирала наношењем тешких повреда или смрћу, и даје амнестију само за дела привредног криминала.

Високи представник Европске уније на Косову Самуел Жбогар и амбасадори земаља ЕУ и САД у Приштини затражили су од Скупштине Косова да по хитној процедури усвоји закон о амнестији.

Они су у заједничкој изјави оценили да је брзо усвајање закона о амнестији одлучујући корак ка нормализацији односа Косова и Србије и сигурној интеграцији свих грађана у институције Косова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво