Читај ми!

Историјско помирење Срба и Мађара

Председник Србије Томислав Николић и председник Мађарске Јанош Адер одали пошту невиним жртвама из Другог светског рата истакавши да данашњи дан представља историјско помирење Срба и Мађара. Председник Мађарске се претходно, на посебној седници српског парламента, извинио за мађарске злочине над Србима у Другом светском рату.

Председници Србије и Мађарске Томислав Николић и Јанош Адер положили су венце на споменике невиним жртвама из Другог светског рата у месту Чуруг, у Војводини. Јанош Адер се у обраћању посланицима у Скупштини Србије извинио за мађарске злочине над Србима.

Изводе из говора председника Николића у Чуругу можете прочитати овде

Председник Србије Томислав Николић поручио је да Србија види залог своје просперитетне будућности и свеопштег напретка читавог региона у сарадњи са европским, а посебно са суседним државама.

"Србија је опредељена је да своју садашњост и будућност успоставља на принципима слободе, равноправности, поштовања људских права и добросуседских односа. Као припадници старог европског народа, који је кроз своју прошлост страдао вишеструко, свесни смо одговорности и у потпуности посвећени давању свог доприноса даљем развоју европске породице народа", рекао је Николић.

Председник Србије је у Чуругу истакао да су блиски и пријатељски односи Србије и Мађарске, засновани на обостраном поштовању и разумевању, значајан чинилац у стварању услова за несметан и равномеран развој земаља у овом делу Европе.

Николић је указао да је динамична, а у појединим раздобљима и трагична историја ових простора, чинила да се два народа и државе нађу и на супротстављеним странама, као и да су трагичне странице заједничке прошлости везане за оружане сукобе и страдања у Првом и Другом светском рату.

"Та два међународна сукоба обележена су непријатељством нашим тадашњих држава, разарањима насељених места, убијањем недужних цивила и уништавањем културне баштине. Трагични догађаји који су се одиграли током тих ратних година, историјска су опомена која и данас недвосмилено указује на потребу живота у миру и међусобном разумевању", поручио је председник Србије.

Злочини дело појединаца

Председник Мађарске Јанош Адер поручио је то што са председником Србије стоји "на овом месту" и клања се сенима јасна порука, упућена сваком Србину и Мађару, да ми који смо живи данас имамо снаге да се суочимо са прошлошћу и истином".

Адер је рекао да заједничко одавање поште свим жртвама не представља само достојно окончање болног поглавља заједничке историје две земље и не значи само одавање поште сенима невиних жртава.

"Морали смо да чекамо 70 година како бисмо заједнички могли да изговоримо да злочини немају порекло, ни националност, да не постоје злочиначки народи, већ само злочиначки поступци, злочиначки пориви грешни људи. Није најважније да ли су жртве били Срби или Мађари, него то што су сви до последњег били невини људи", истакао је Адер.

Улицама Чуруга је 1942., 1944. и 1945. године текла крв, а умирали су и невини Мађари и невини Срби, напоменуо је Адер и истакао да не постоји већи злочиначки акт од уништења невиних људи.

Он је поручио и да ће данашњи дан бити златним словима уписан у уџбеницима историје односа двеју држава.

"Зато се данас обраћам онима који верују да данашњицу треба да одликује обострано поверење и поштовање, свим мудрим људима који имају визију будуцности, било да су Срби или Мађари, свима који схватају да се централна Европа 21. века рађа из оваквих гестова. Молим их да помогну да убедимо и друге да једино ово може служити нашем заједничком просперитету", истакао је председник Мађарске.

Председници су на комеморацији истакли да је данас дан историјског помирења Срба и Мађара.

Они су венце прво положили на споменик невиним мађарским жртвама страдалим 1944. и 1945. године, поред Старе Тисе у Чуругу.

Споменик је постављен у знак сећања на одмазду комунистичке власти над мађарским становништвом у време такозване војне управе крајем 1944. и почетком 1945. године, када је знатан број становника Чуруга мађарске националности убијен, а остатак је протеран.

Тај злочин је био одмазда за рацију из јануара 1942. године, када је мађарска окупаторска војска побила и под лед Тисе и Дунава бацила на хиљаде становника шајкашке области чији су део тада били и Чуруг, Нови Сад и Бечеј.

Председници су потом положили венце на спомен-обележје невиним српским жртвама у такозваном Топаловом магацину, у центру села где су вршене ликвидације 1942. године.

Комеморацији су присуствовали свештеници Српске православне и римокатоличке цркве, грађани и родбина жртава Другог светског рата.

Извињење Адера због злочина над Србима

Председник Мађарске се на посебној седници у Скупштини Србије у обраћању посланицима извинио за мађарске злочине над Србима у Другом светском рату.

"Ја, као председник Мађарске, молим за опроштај за злочине које су, у име Мађарске, у Другом светском рату Мађари починили против невиних Срба", изјавио је Адер, обраћајући се посланицима на посебној седници у Скупштини Србије.

Слободна демократска Мађарска осуђује оне који су поступали против невиних Срба, умножавајући њихове патње, рекао је Адер.

Почињени злочини не могу бити поништени, али обострано праштање и међусобно извињење могу, према његовим речима, ојачати поверење између Србије и Мађарске.

"Ми, данашњи Мађари и данашњи Срби, јединствени стојимо на страни невиних жртава. Ми не желимо да нашој деци у наследство оставимо смрт, лаж и мржњу, већ живот, праведност и сарадњу", поручио је Адер.

Мађарски председник је рекао да усвајање Декларације о осуди аката против цивилног мађарског становништва у Војводини током 1944. и 1945. године, у Скупшитни Србије прошле недеље, представља важан историјски корак који, после седам деценија, ставља печат на једно поглавље болне заједничке историје, али и отвара нову перспективу у односима два народа и две државе.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић захвалио се председнику Мађарске Јаношу Адеру на подршци његове земље евроинтеграцији Србије, а Адер је изразио наду да ће Србији 28. јуна бити одређен датум за почетак преговора са ЕУ.

Стефановић је изразио спремност на заједнички рад у циљу унапређења положаја националних мањина, саопштено је из Скупштине Србије.

Председник скупштине је истакао значај даљег унапређења међупарламентарних односа и најавио своју посету парламенту Мађарске у октобру.

Председник Мађарске је рекао да ће Мађарска увек подржавати Србију на европском путу и понудио помоћ кроз размену искустава.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво