Расмусен: Кфор ће смањити трупе на Косову

Упркос недавним инцидентима на Косову, НАТО не сматра да је свеукупна безбедносна ситуација промењена и зато ће почетком 2010. смањити број трупа Кфора са петнаест на 10.000 војника, изјавио Андерс Фог Расмусен.

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен изјавио је у Бриселу да упркос недавним "несрећним инцидентима" на Косову, НАТО не сматра да је свеукупна безбедносна ситуација промењена и зато ће почетком 2010. смањити број трупа Кфора са петнаест на 10.000 војника.

"Мислим да су се безбедносне прилике у целини побољшале и услови су се стекли да учинимо тај корак смањења трупа Кфора", рекао је Расмусен.

Генерални секретар НАТО-а је подсетио да је недавно био на Косову, да је "охрабрен оним што је тамо видео и чуо" и да сматра да је политичко вођство на Косову "привржено спровођењу својих међународних обавеза, као и децентрализацији власти, као и укључивање у одлучивање свих косовских заједница".

Расмусен је напоменуо да Атлантски савез има дугорочан циљ даљег смањивања трупа Кфора, али је предочио да ће сваки нови корак у том смањивању снага на Косову бити предузет уз подробну анализу безбедносне ситуације.

"Ми свакако нећемо учинити ниједан корак који би имао неповољне последице на безбедносну ситуацију на Косову и у региону", рекао је генерални секретар НАТО-а.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво