Николић: Србија нема непријатеље

Противтерористичка јединица МУП-а Србије не би требало да има озбиљна посла, јер овакве јединице раде када људи ћуте, а Влада и председник улазе у дијалог са свима, рекао председник Томислав Николић на обележавању десет година ПТЈ. Србија нема непријатеље у свету, има само мање или веће пријатеље, истиче Николић.

Председник Србије Томислав Николић је, на обележавању десетогодишњице Противтерористичке јединице МУП-а Србије, пожелео да она у будућности има што мање посла, јер ће то значити да је државна политика Србије да не ствара непријатеље, уродила плодом.

Николић је, на свечаној академији у бази ПТЈ "Липовица", рекао да Србија нема непријатеље у свету, да имамо само мање или веће пријатеље, те да се труди да непријатеље не ствара, а да од мањих пријатеља направи веће.

"Ова јединица не би требало да има озбиљна посла, јер овакве јединице раде када људи ћуте, а влада и председник обилазе свет, улазе у дијалог са свима, са онима са којима воле да разговарају и са онима са којима се гледају попреко, али све док разговарамо мања је опасност и шанса да ће командант ПТЈ Горан Драговић повести своје јунаке у борбу против тероризма", рекао је Николић.

Данас у Србији, како је подсетио Николић, постоји неколико јединица чији се припадници унапред опредељују да свој живот дају за безбедност грађана Србије и туђу децу, и зато је задатак државе да на најбољи начин опреми те специјалне јединице.

"Желим вам много десетогодишњица, вежби и тренинга, а мало рада, јер ће то значити да је успела политика Владе Србије, а то је политика коју водим и ја", поручио је председник Николић.

Николић је рекао да о поверењу које има у ПТЈ сведочи и чињеница да је одабрао да се о његовој бебедности викендом, када одлази у очево родно село, брине управо та јединица.

Председник Србије је истакао да је припаднике ПТЈ у прошлости сретао у разним ситуацијама, али никада у нечасним позицијама којих би могли да се постиде.

Николић је рекао да је изабрао да га чувају припадници МУП-а Србије, а да га викендом, када иде у село, обезбеђују припадници ПТЈ, што је, како је рекао, један од доказа његовог поверења у рад те јединице.

Вељовић: ПТЈ поуздан опслонац

Директор полиције Милорад Вељовић рекао је да ПТЈ ужива пуно поверење Дирекције полиције на чијем је челу.

"ПТЈ представља поуздан ослонац у борби против тероризма и организованог криминила", рекао је Вељовић и додао да припадници те јединице када је потребно помажу редовној полицији у случајевима великог нарушавања јавног реда и мира.

Командант ПТЈ Горан Драговић рекао је на свечаности да ПТЈ има савремено наоружање и опрему и да се њени припадници обучавају по највишим светским стандардима.

На почетку свечаности приказан је кратак филм о јединици и задацима на којима је била ангажована у протеклих 10 година.

Председник Србије, премијер и министар унутрашњих послова Ивица Дачић и Вељовић добили су од ПТЈ статуу "Грифона", заштиног знака јединице, а плакате су уручене директору БИА Небојши Родићу, војној полицији и амбасадама САД и Русије у Београду.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(четвртак, 16. мај 2013, 22:11) - Jovan Mirkovic [нерегистровани]

Prijatelji,

Nam ne oduzimaju Srce, Svetinje, ne ruse nam Groblja,Ne pale nam kuce, ne proteruju nas sa pradedovskih ognjista, ne bombarduju nas i slicno. To samo neprijatelji rade, prijatelji to nikada nebi uradili !!!!

(четвртак, 16. мај 2013, 18:39) - Milos [нерегистровани]

Neprijatelji

Oni koji nam uzimaju teritoriju, oslobadjaju ljude koji su vrsili zlocine nad nasim narodom, oni koji nam spaljuju crkve i unistavaju groblja valjda su nam to neprijatelji. Prijatelji nam nikako ne mogu biti manji ili veci.

(четвртак, 16. мај 2013, 18:30) - anonymous [нерегистровани]

Molim

Ako ih nemamo sto nas ucenjuju,valjda za Prijatelja imate uvek razumevanja,a ne samo kada prihvatamo sta drugi hoce onda su nam prijatelji.

(четвртак, 16. мај 2013, 17:56) - anonymous [нерегистровани]

srbin severni kim

gospodine predsednice, i ja hocu da posetim moje rodno mesto, i meni ne treba pratnja policije, jer sam posten covek, ali necu ni da mi bude prisutna ni policija kosova vlast, jel je n epriznajem.kosovo je srbija

(четвртак, 16. мај 2013, 17:39) - anonymous [нерегистровани]

nisam siguran

Prica je jedno a realnost je drugo.Svi gledaju vlastite interese

(четвртак, 16. мај 2013, 15:43) - zlatko [нерегистровани]

neprijatelji

Ti sto nam prete izolacijom nam nisu ni prijatelji ni neprijatelji, oni samo hoce da nas doteraju u red, izjasnili smo se da evropski put nema alternativu i sad moramo prihvatiti njihova pravila igre,

(четвртак, 16. мај 2013, 13:07) - anonymous [нерегистровани]

borchaSRS

Ako nema neprijatelje ko je prijetio Srbiji izolacijom u slucaju nepotpisivanja Briselske ucjene.