Читај ми!

Вучић: Споразум тежак, али једини могућ

Сваки пут, па и данас кажем да је реч о тешком споразуму, али једином могућем, и не говоре истину они који кажу да је могло више, поручио Александар Вучић одговарајући на питања одборника четири општине са северу Косова о бриселском споразуму. Споразум једини начин да Србија опстане, Србија нема други народ и неће да измишља други народ, поручио Вучић.

21.35 - Александар Вучић је, после вишечасовног састанка са одборницима четири општине са севера Косова, око 21.30 напустио Косовску Митровицу. 

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић разговарао је у Косовској Митровици са одборницима четири општине са севера Косова и поручио им да бриселски споразум јесте тежак, али и једини могућ, јер се у датом тренутку није могло постићи више. Вучић је раније данас посетио Лепосавић, где се сусрео са владиком рашко-призренским Теодосијем и разговарао са председницима четири општине са севера Косова.

(Овде можете погледати завршно обраћање Александра Вучића у Косовској Митровици)

На крају седнице, Вучић је поновио да Србија неће признати независност Косова и да је споразум једини начин да Србија опстане.

"Србија неће признати независност Косова, Србија неће тражити нови народ, Србија се поноси својим народом", нагласио је Вучић.

Споразум је, како је рекао, најбољи, најпаметнији начин да се спречи стварање велике Албаније, а гарант спровођења споразума је Европска унија.

"Безброј је разлога против споразума, чини ми се да сам могао данас да изнесем више разлога против, него што је било ко од вас рекао, али постоји један добар разлог, споразум је једини начин да Србија опстане, да останемо уједињени и да заједно решавамо питања из наше будућности", нагласио је Вучић.

"Боље и другачије од овога једноставно нисмо могли. Не заборавите да нам из сваког дела Србије деца одлазе у иностранство. Сваке године губимо по један север Косова. Земља нам је економски разорена, измождена", рекао је Вучић одборницима општина са севера Косова и нагласио да сви треба "заједнички да се боримо и да опстанемо и да преживимо и да напредујемо".

Рекао је да ће Влада поштовати одлуку Уставног суда од којег је затражена оцена уставности и законитости бриселског споразума.

Вучић је одбацио оптужбе да Влада Србије тргује Косовом ради добијања датума за почетак преговора о чланству Европској унији.

"И ако огласе тај датум, није то никаква трговина, само ћемо имати једно оруђе више у одбрани наших националних интереса", додао је Вучић.

"Противнике споразума молим да размисле о целој земљи и о онима који долазе после њих. Ако Србија данас одбије да уђе у будућност, мора да буде свесна да јој нико ту будућност неће поклонити", оценио је Вучић.

Вучић каже да га никада "нико неће убедити да је боље пуцати него преговарати".

"Никада нећу прихватити да је боље живети у рату него у миру. Не верујем никоме ко каже да је Косово без Срба боље него Косово са Србима", рекао је потпредседник Владе Србије.

Вучић је поновио да неће никог да лаже и да ће бити тешко, али и да је споразум који је постигнут најбољи и једини могући у овом тренутку.

"Уверен сам да ћете пронаћи снаге да заједно са својом владом решавате проблеме јер ја не видим алтернативу. Немојте да замерите свима у централној Србији који добро осећају проблем Косова и брину о вама, немојте да им замерите што брину и о будућности своје деце и што хоће бољи и другачији живот за њих", рекао је Вучић.

Циљ посете - разговор о проблемима грађана 

Вучић је, на самом почетку свог обраћања, рекао да је дошао да разговара и да чује какви  проблеми муче грађане на Космету.

"Очекивао сам да ће неки кренути увредама зато што знам да неки људи не могу и не умеју другачије", рекао је Вучић.

"Ноторна је лаж да сам икада хвалио овај споразум и да сам рекао да је 15:0 за нас. Сваки дан говорим да је то тежак споразум, који носи много проблема за српски народ, али који је био једини могућ у датом тренутку и не говоре истину они који кажу да је могло више", нагласио је Вучић. 

Србија је, како је рекао, "једна и једина и припада свакоме од нас потпуно, једнако и без разлике".

"Ми смо у прошлости имали безброј покушаја да будемо јачи од оних који су надмоћнији, безброј покушаја да уништимо себе и прилично смо у томе успевали", реко је Вучић образлажући разлоге за прихватање бриселског споразума.

Први потпредседник Владе је, одговарајући на питање како је могао да преговара са Тачијем, рекао да му је то тешко пало, али да је морао да води рачуна о интересима нашег народа.

"Србија нема други народ и неће да измишља други народ. Исто тако сам уверен да, осим неких усијаних глава, овде нико нема намеру да мења Србију или Владу Србије, с обзиром на постојећи однос снага", рекао је Вучић.

Вицепремијер је истакао да није, како су неки одборници навели, потписан споразум између две државе и да за то постоје гаранције у писаној форми НАТО-а за безбедност српске заједнице.

"Не мислим да ми треба да поново ратујемо са њима и да им претимо. Морамо да покушмао да их имамо за савезнике, иако не треба никада да уђемо у НАТО. Треба да имамо што више земаља у свету као пријатеље, да Србија буде јача из дана у дан", рекао је Вучић.

Нигде не пише да подржавамо напредак Косова ка ЕУ, рекао је Вучић и додао да у споразуму стоји да стране потписнице неће ометати једна другу на путу европских интегарција.

Вучић је истакао да ће се покушати да се пронађе оно што је успело са договором о интегрисаном управљању прелазима (ИБМ) где су уважене наше регистрације, што значи да ћемо се борити да остану наша документа по сваку цену.

Одговарајући на питање чији ће печат бити на дипломама универзита са територије Заједнице српских општина, Вучић је рекао: чији је универзитет, његов ће бити и печат.

Вучић је, ипак, напоменуо да то није тема овог споразума, да ће се о неким решењима накнадно разговарати и да се овом документу не додаје оно чега у њему нема.

"Ја вам унапред кажем, биће још тешких ствари кроз које ћемо, надам се, заједно морати да прођемо", рекао је Вучић.

На питање једног одборника "ко је продао Трепчу", Вучић је одговорио да није нико, мада не мисли да би био то лош потез, истина, у овом политичком тренутку неостварив.

Незадовољни квалитетом расправе, председници четири општине су око 18.30 привремено напустили расправу.

Вучић је у неколико наврата прекинуо своје обраћање, да би одговорио на добацивања одборника ДСС-а Марка Јакшића.  

Он је рекао да је власт у време Војислава Коштунице амнестирала "све албанске злочинце" и понудио Јакшићу да међусобно размене имовину.

"Видим да су неки научили од Албанаца много, скупили децу да вичу - убиј Вучића. Треба да се стидите, јер Срби то не раде, часни људи то не раде", рекао је Вучић.

Јакшић је такве оптужбе одбацио оценивши да је бриселски споразум штетан и да представља велеиздају националних и државних интереса.

"Ово је фактички прављење албанске државе уз благослов Србије. Мислим да је битно да садашња власт не спречава рад Уставног суда. Сви знамо да је цео овај споразум противуставан и зато мора да иде пред Уставни суд", рекао је Јакшић.

Вучић је, одговарајући Јакшићу, упитао зашто покрајински избори нису спроведени кад су представници Србије, међу којима је био и Јакшић, били са Тачијем на преговорима у Бечу, а министар за Косово и Метохију био такође кадар ДСС-а Слободан Самарџић.

"Тада сте ведрили и облачили овде на КиМ. Све злочинце албанске пустио је Војислав Коштуница, а не Томислав Николић. Немојте мени да говорите о амнестирању злочинаца, ви сте их амнестирали и довели у позицију да нема куда даље", рекао је Вучић и поновио да актуелна власт није за продају Косова.

Заједничка седница свих одборника четири општине са Вучићем одржава се у згради Техничког факултета.

Вучића је на улазу у факултет сачекало око 100 људи који су му звиждали и узвикивали, "Издаја, издаја" и "Убиј Вучића", а носили су и транспаренте на којима је писало "Не дамо Косово".

Председник општине Косовска Митровица Драгиша Влашковић је, на самом почетку састанка, осудио понашање групе грађана приликом Вучићевог доласка, истичући да недемократско понашање умањује шансе за опстанак Срба на Косову и Метохији.

Влашковић је указао да свако мишљење може да се изнесе, али на примеран и демократски начин. 

На састанак са Вучићем дошло је 99 одборника и 21 члан општинских већа из четири општине са севера Косова.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво