Основати Савет за Србе у региону

Сарадња свих земаља на простору бивше Југославије биће интензивирана конституисањем Савета за Србе у региону, каже министар за дијаспору Срећковић. Права Срба који живе у околним државама не поштују се у потпуности, оценио Срећковић.

Савет за Србе у региону, који ће водити предеседник Републике, биће оформљен по усвајању првог Закона о дијаспори, који се налази у скупштинској процедури, рекао је министар за дијаспору Срђан Срећковић.

Према речима министра, обавеза свих који живе на простору западног Балкана јесте да ставе тачку на прошлост и да се окрену будућности, што подразумева поштовање права националних заједница.

"Обавеза свих је да не учине ниједан корак који би на било који начин могао да доведе до нове кризе на овим просторима", нагласио је Срећковић.

Оцењујући да последњих година постоји несумњив напредак у побољшању положаја српског народа у многим земљама у региону, Срећковић је рекао да се и даље сва права не поштују у потпуности.

Све земље у окружењу чврсто су опредељене да буду део европских интеграција, неке су већ чланице ЕУ или су на путу да то постану, а поштовање људских, мањинских, грађанских, културних и политичких права јесте стандард од кога Унија ни на који начин не одустаје, рекао је министар и додао да је реално очекивати да се положај припадника српског народа побољша.

Србија лидер у развијању добросуседских односа

Министар за дијаспору је оценио и да Србија има капацитете да буде економски и политички лидер на западном Балкану, али да то подразумева и обавезу лидерства у развијању добросуседских односа, регионалне сарадње и потпомагању да тај простор што пре постане део свих европских интеграција.

"То је наш стратешки циљ и интерес", рекао је Срећковић оцењујући да Србија за то има капацитете.

Он је рекао да грађани морају да знају да чланство Србије у ЕУ ни на који начин неће значити одрицање од било чега што је везано за културу, традицију, историју или веру, већ да ће, напротив, ЕУ финансирати пројекте који подразумевају очување националног идентитета. Према мишљењу министра, Србија као модерна, демократска држава, која поштује међународне стандарде понашања, мора да заштити државне националне интересе и да помогне сународницима у остваривању свих права загарантованих међународним стандардима.

Срећковић је навео да ће у оквиру реформе изборног законодавства, која је у току, Министарство за дијаспору дати конкретне предлоге на који начин се могу смањити трошкови одржавања избора у иностранству, а повећати излазност бирача.

Уколико се испостави да је интересовање за учешће на изборима велико, требало би отворити широку јавну дебату која би показала да ли представницима дијаспоре треба омогућити да кроз неколико посланика, иако на симболичан начин, ипак учествују у раду Скупштине, рекао је министар.

"Мислим да би на тај нацин дијаспору, која броји више од три милиона људи, чвршће политички повезали са Србијом, а то јесте наш интерес", нагласио је Срећковић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи