Букурешт партнер Србије пред МСП

Румунија ће подржати Србију пред Међународним судом правде у Хагу који треба да се изјасни о легалности једностраног проглашења независности Косова, изјавио румунски председник Трајан Басеску.

Румунски председник Трајан Басеску изјавио је да ће његова земља подржати интересе Србије пред Међународним судом правде у Хагу који треба да се изјасни о легалности једностраног проглашења независности Косова.

Басеску је на годишњем сусрету са румунским дипломатама рекао да "Румунија не признаје Косово" и да жели да у Хагу буде партнер Србије јер су "неприхватљива територијална парчања, ни под каквим изговором".

Навео да је међу главним интересима румунске спољне политике подршка придруживања "свих земаља Западног Балкана европским и евроатлантским структурама, у тренутку када за то буду спремне".

Басеску је истакао два приоритета румунске спољне политике у оквиру Европске уније, а то су да се избори за место европског комесара и то у области пољопривреде и да седиште Европске енергетске агенције буде у Букурешту.

САД и Француска су и даље главни стратешки партнери Румуније и то партнерство се развија добро у свим областима, међутим после председничких избора који се одржавају у новембру, потребно је прецизирати даљу сарадњу са новом америчком администрацијом.

Међу стратешким пројектима, Басеску је навео пројекат Набуко који је "Румунија подржала и када је Европска унија била на путу да одустане".

Као нови елемент румунске спољне политике јесте то да се већ ради на формирању "стратешког партнерства са Пољском и Турском са којима Румунија има заједничке политичке и економске интересе", рекао је Басеску.

"Нови тренд румунске спољне политике јесте и јачање сарадње са Азербејџаном, Казахстаном и Туркменистаном што представља "румунски национални интерес, али и енергетски интерес Европске уније", прецизирао је Басеску.

У обраћању румунским дипломатама, Басеску је истакао посебан интерес за Блиски исток.

Прецизирао је да су односи са Кином "одлични", док су са Русијом "традиционални и прагматични" и да је потребно јачање поверења и "обостраног поштовања интереса".

Председник је тражио од дипломата да посвете више пажње румунским заједницама у суседним земљама - Украјини, Мађарској, Бугарској и Србији.

Басеску је у том контексту нагласио да "поздравља што је Влада Србије учинила значајан корак у вези са румунском мањином".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво