Читај ми!

Бриселски споразум значи европску будућност

Председник Демократске странке Драган Ђилас сматра да референдум о бриселском споразуму није потребан, јер га је подржало око 90 одсто посланика у Скупштини. Гостујући у емисији "Око", најавио је да ће ДС, ако Влада ипак одлучи да га распише, позвати бираче да подрже споразум.

Референдум о бриселском споразуму није потребан, јер га је подржала велика већина у Скупштини Србије, оценио је председник Демократске странке Драган Ђилас гостујући у емисији Око. Објашњава да референдум има смисла само ако треба да помогне да се добије широка подршка, али да исто тако "може да буде и опасан", поготово ако не изађе 50 одстоуписаних гласача.

Овде можете погледати/преузети емисију Око

"Ако Влада ипак одлучи да распише референдум, онда ће га ДС подржати, јер између бриселског споразума и европске будућности је знак једнакости", казао је Ђилас.

Председник ДС-а објашњава и да су посланици те странке у Скупштини подржали споразум, јер супротна опција значи изолацију земље и доводи у питање безбедност Срба на Космету.

Ипак, оцењује да грађанима треба говорити истину, а то је да је Србија овим споразумом нешто добила, а нешто изгубила.

"Треба Србима на северу рећи да од сутра више неће бити представника МУП-а Србије, али да ће ипак тамо где живе Срби бити полицајац Србин, да школе неће бити у систему Србије, него из система Косова, али ће деца учити по нашим програмима", каже Ђилас и објашњава да ће слична правила важити и за здравство и судство.

Председник ДС-а сматра да је споразум не треба представљати као велики успех, јер је то "нека врста пораза", али да "треба да то прихватимо и кренемо у будућност јединствени".

Ђилас је критиковао рад појединих министара у актуелној влади, али је рекао и да ће сада ДС све своје снаге концентрисати на добијање датума за преговоре са ЕУ, јер је Европа заједнички циљ.

"ДС није сецесионистичка странка"

Говорећи о захтевима за расписивање ванредних покрајинских избора у Војводини, Ђилас је рекао да је то лоша идеја и да је та странка на власт у покрајини дошла на легалним и легитимним изборима.

"Тако бих ја могао да тражим расписивање председничких избора, јер и председник Николић данас има мањи рејтинг него раније, а у његовој бившој странци постоји човек који има дупло већи рејтинг", каже Ђилас.

Оцењује и да политички противници желе да агресивном кампањом прикажу ДС као сецесионистичку странку и као пример за то навео је покрајинског премијера Бојана Пајтића, којег оптужују да жели да одвоји Војводину од остатка Србије, иако је реч
о сину православног свештеника.

Ђилас је критиковао "као веома опасну" изјаву функционера Лиге социјалдемократа Војводине Бојана Костреша да би Војводини требало дати права која се сада дају Србима на Косову.

"Србима су та права дата у односу на албанску већину са којом су ратовали", каже Ђилас и поставља питање "у односу на кога грађани Војводине треба у Србији да добију та права".

Председник ДС-а оценио је и да није добро што председник Србије Томислав Николић уводи праксу да сваки председник Србије мора да се извињава за злочине у Сребреници 1995. године.

Ђилас сматра да је добро "што је Николић схватио да је извињење за Сребреницу потребно", али да је лоше што то није схватио раније.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво