Фејт: Ускоро споразум Србије и Еулекса

Специјални представник ЕУ за Косово Питер Фејт очекује да ће са Београдом врло брзо бити потписан конкретан споразум о сарадњи у борби против организованог криминала и корупције, чему се Приштина противи.

Споразум о полицијској сарадњи Еулекса и Србије требало би да ускоро буде потписан, упрко противљењима косовских Албанаца, очекује специјални представник ЕУ за Косово Питер Фејт.

"Када је у питању договор са Министарством унутрашњих послова у Београду, ту је остварен значајан напредак. Сада тражимо начине за постизање конкретног споразума, а ја се надам да ће до тога доћи врло брзо," рекао је Фејт у Бриселу.

Након што су лидери косовских Албанаца, премијер Хашим Тачи и председник Фатмир Сејдиу одлучно одбацили споразум са Београдом, тврдећи да се њиме "нарушава територијални интегритет Косова", Брисел је подржао тај документ, наводећи да ће се, о том питању, наставити разговори заинтересованих страна.

Како је напоменуо, технички споразум ће помоћи и Еулексу и Србији у борби против организованог криминала и корупције.

Фејт је рекао је да се нада да ће договор бити постигнут до 25. септембра, када би Европска комисија требало да оцени напредак у достизању преосталих услова за визну либерализацију за неке земље Западног Балкана, укључујући Србију, која до тада треба да побољша сарадњу са Еулексом, у области контроле административне линије са Косовом.

Преговори о том протоколу покренути су након што је из Европске уније Србији речено да, пре него што за њене грађане буду укинуте шенгенске визе, мора да поправи контролу границе према Косову.

Протокол се темељи на Резолуцији 1244 Савета безбедности УН која Косово дефинише као део Србије и плану од 6 тачака генералног секретара УН, који предвиђа да се Београд пита за одлуке о функционисању живота у српским срединама на Косову.

Пуне руке посла

Одговарајући на питања чланова спољнополитичког комитета Европског парламента, који су изразили забринутост да би организовани криминал, висок степен корупције, као и трговина дрогом и људима на Косову могли представљати опасност и за ЕУ, Фејт је рекао да је на Косову "остало пуно тога да се уради".

"У том смислу, кључне речи су економска стабилност и владавина права", рекао је специјални представник ЕУ.

"Пред Косовом, али и међународном заједницом су пуне руке посла. Мора се радити на процесу помирења, али и на демократским процесима који би Косово приближили европским стандардима, а један од првих великих испита биће новембарски локални избори", навео је Фејт.

Фејт сматра да српска заједница те изборе треба да види као шансу за добијање шире аутономије у управљању својим пословима и да се ту не поставља питање статуса.

"Децентрализација на Косову се мора наставити. Надам се да ће српска заједница схватити и искористити прилику коју она пружа. Надам се да ће све заједнице на Косову изаћи на изборе, као и да ће Београд охрабрити и подржати тај процес", рекао је Фејт.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво