За сад без договора о примени споразума

Дводневни састанак делегација Београда и Приштине завршен у Бриселу без коначне сагласности о плану за примену споразума. У кабинету Кетрин Ештон кажу да је направљен концепт примене споразума који треба да буде додатно размотрен. Наставак разговора планиран за следећу недељу.

Тимови за примену споразума Београда и Приштине завршили су дводневни састанак у Бриселу без коначне сагласности о плану за примену споразума, а наставак разговора планиран је за следећу недељу.

Представници београдског тима напустили су зграду европске спољнополитичке службе без изјава за новинаре, а у кабинету Кетрин Ештон је само кратко речено да је на састанку направљен концепт примене споразума који треба да буде додатно размотрен.

Шеф приштинског тима за примену споразума Хајрудин Кучи изјавио је новинарима да је представник ЕУ Фернандо Ђенитилини представио план примене који је за Приштину у потпуности прихватљив, док је Београд затразио још времена за консултације.

"Београду је можда потребно додатно време за разумевање споразума, а можда је реч о неким унутрашњим политичким питањима," рекао је Кучи.

Он је рекао да је на састанку направљен одређени напредак и додао да се нада да ће "двојица премијера заједно са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон моћи да потпишу споразум о примени већ током следеће недеље".

Циљ састанка био је усаглашавање плана за примену споразума који су премијери Дачић и Тачи парафирали 19. априла.

У 12. тачки тог споразума наводи се да ће план имплементације, укључујући и временске рокове бити направљен до 26. априла, као и да ће две стране успоставити веће за примену споразума уз посредство ЕУ.

Београдски тим предводио је саветник председника Србије Марко Ђурић, а у тиму су били и генерални секретар Владе Вељко Одаловић, министар правде и државне управе Никола Селаковић и заменик директора полиције Бранислав Митровић.

Споразум, који су 19. априла парафирали председник владе Србије Ивица Дачић и косовски премијер Хашим Тачи, предвиђа широка овлашћења за заједницу српских општина на Косову, поготово када је реч о правосуђу и полицији, а задатак тимова је да договоре детаље о његовом спровођењу.

Влада Србије је у понедељак дала сагласност на парафирани текст предлога споразума с Приштином.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 26. апр 2013, 18:36) - anonymous [нерегистровани]

различите перспективе

Почело је различитим тумачењима споразума.