Читај ми!

Дачић и Пучков о центру у Нишу

Премијер Ивица Дачић и руски министар Владимир Пучков потписали закључке о раду српско-руског хуманитарног центра у Нишу. Центар би до краја године требало да почне да ради пуним капацитетом.

Закључке о раду српско-руског хуманитарног центра са седиштем у Нишу, који до краја године почиње да ради пуним својим капацитетом данас су у Нишу потписали премијер и министар унутрашњих послова Ивица Дачић и министар Руске Федерације за цивилну заштиту, ванредне ситуације и уклањање последица елемантарних непогода Владимир Пучков.

"Српско-руски хуманитарни центар је део нашег глобалног пројекта - стратешког партнерства о чему ће ускоро бити потписан и споразум", рекао је Дачић.

Премијер је рекао да уколико буду испуњене све процедуре, може се очекивати да тај споразум о стратешком партнерству буде потписан и приликом посете председника Србије Томислава Николића Русији 21. маја.

"Споразум је у завршној фази и највећи део тог споразума је усаглашен", рекао је Дачић.

Директор хуманитарног центра биће Слободан Главчић, који на ту дужност долази са места начелника хеликоптерске јединице МУП-а Србије, а у центру ће радити 39 наших и руских људи.

Премијер Дачић је још једном поновио да је циљ оснивања центра спасавање људи и имовине у ванредним ситуацијама и елементарним непогодама, као и умањивање последица таквих несрећа.

"Немам снаге да објашњавам више на Западу да ли је ово база или хуманитарни центар или нека мисле да је база, али нажалост није", рекао је Дачић.

Пре формалног оснивања центра пре годину дана руски авиони за гашење пожара пружили велику помоћ Србији у летњим месецима, а премијер Дачић је на томе захвалио руским пријатељима.

Помоћ и за угрожена подручја у региону

Центар ће деловати не само у Србији, него ће пружати помоћ свим угроженим људима односно подручјима у региону и Ниш ће бити уцртан на мапи међународних организација као Центар из кога ће се деловати и у другим државама према потреби.

У оквиру сарадње с Руском Федерацијом наставља се и са разминирањем целе трасе Јужног тока, рекао је Дачић и нагласио да су послови разминирања донација Руске Федерације.

Руски деминери у сарадњи са надлежним службама у Србији у протеклих пет година разминирали су три милиона квадратних метара и из земље извадили 11.000 комада експлозива.

Пучков је подсетио да је Центар формиран тачно пре годину дана у Нишу и да су руске и српске обједињене хуманитарне службе одмах почеле са испуњавањем својих задатака.

Пучков је рекао да су руски хеликоптери и авиони учествовали у гашењу пожара не само у Србији, већ и у Босни и Херцеговини, а руски и српски хумантираци дејствовали су и на Светој Гори.

Пучков је подсетио и на помоћ коју је Русија пружила Србима на Косову и Метохији.

У хуманитарном центру у Нишу налази се око 100 тона хуманитарне помоћи из Русије и та помоћ ће бити повећана како у количини, тако и у разноликости, рекао је Пучков.

Центар има велику будућност и искључиво носи хуманитарни карактер, рекао је Пучков.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво