Читај ми!

Николић се извинио због Сребреницe

Председник Србије Томислав Николић извинио се за злочине које су појединци починили над Бошњацима у име Србије и српског народа. Све што се дешавало на простору бивше Југославије (током ратова) имало карактеристике геноцида, каже Николић.

Због злочина које су појединци починили над Бошњацима у име Србије и српског народа извинио се председник Србије Томислав Николић.

На питање о злочину у Сребреници у јулу 1995. године, Николић је у емисији "Интервју 20" на босанском БХТ-у рекао да се "геноцид мора доказати". Николићев интервју требало је да буде емитован 7. маја, али је због интересовања јавности ванредно емитован вечерас.

Николић је навео да "не може да опише колико ужаса осети када се спомене Сребреница". Према његовим речима, Сребреница је синоним за тешки злочин који су починили неки припадници српског народа, због чега се дубоко више пута извинио.

"Ја клечим и тражим помиловање за Србију због злочина који је извршен у Сребреници. Извињавам се за злочине које је у име наше државе и нашег народа починио било који појединац из нашег народа", рекао је Николић.

Он је истакао да "све што се дешавало у рату у бившој Југославији има карактеристике геноцида".

"Извињавам се и тражим опроштај за сваки грех који је учинио припадник српског народа у једном времену у којем је заборавио на људске особине, на оно што нас одваја од животиња. Не очекујем извињење било чије због злочина над Србима, али ја се извињавам за злочине које је починио било који појединац из нашег народа", рекао је Николић.

Одговарајући на питање да ли ће посетити Сребреницу 11. јула када се обележава годишњица злочина у том граду, председник Србије је рекао да се поставља питање како ће тамо бити дочекан.

"Можда ћете само да чујете да сам тамо био и добијете снимке. Тешко да бих био лепо дочекан, не бих изазивао сукобе", рекао је Николић.

Обећао је да ће ове године посетити Сребреницу и позвао Председништво БиХ да током његове скорашње посете тој земљи организује његову посету Сребреници.

Николић је устврдио да је и над Србима почињен геноцид на Косову, одакле су протерани, као и геноцид у Крајини у Хрватској, одакле је, како је навео, протерано 300.000 људи.

Критиковао је рад Хашког суда, оценивши да тај суд ради "по својим правилима и законима".

Николић је истакао да је за њега Босна и Херцеговина "држава са којом ће Србија да сарађује". "Оно што нас је раздвајало и делило нека се закопа са нама, да не оставимо нашој деци у наслеђе поделе".

Србија не тражи Републику Српску на Косову

Николић је рекао да Србија не тражи Републику Српску на територији Косова, јер би то значило да признаје да је Косово држава.

Он је рекао да Србија сарађује са Републиком Српском, јер је БиХ држава и Србија помаже један ентитет.

Истакао је, како преноси агенција Бета, да су за њега Срби из Републике Српске Босанци, иако неки од њих не воле да их тако зову.

Николић је навео да је БиХ пример земље у којој људи могу заједно да "лепо живе, чак боље него у Војводини", где постоји 30 различитих нација.

Председник Србије је изразио жељу за сарадњу са БиХ и истакао да две земље имају "неограничене могућности".

"Треба да радимо заједничке енергетске пројекте, развијамо пољопривреду и на њој зарађујемо а не да од ње тешко живимо, уверавам вас да смо на то спремни, али и да ћемо са Хрватском да успоставимо много бољи однос", рекао је Николић.

Николић је демантовао да је икада рекао да је Вуковар српски град и упитао: "Од кога да отмемо Вуковар".

"Ја сам само говорио о структури становништва у смислу броја становника. Видите која је разлика између Хрватске и Србије у том односу. Србија има удружење ветерана и они се боре за своја права и само траже свој новац за учешће у рату и то је све. У Хрватској се удружење ветерана рата окупља само када се ради нешто против Србије. Погинуће радије него да у Вуковар дође ћирилица", рекао је Николић.

На питање да ли постоји могућност да се помогне Србима који су протерани из Хрватске, Николић је одговорио да Србија није желела да спречава улазак Хрватске у ЕУ због њеног "неизвршавања Анекса Г".

"Ми смо могли да направимо велики проблем Хрватској на њеном путу ка ЕУ. То је српска мука и ниједно руководство Србије није успело да са Хрватском дође до тачке да Хрватска испуни те своје обавезе", рекао је Николић и додао да "Срби који би се вратили не угрожавају Хрватску, али је Хрватска њих угрозила тиме што не могу да се врате".

Реагујући на Николићеву изјаву председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да нема потребе за коментарисањем, нити јавним полемисањем са званичницима Србије.

Хрватски члан Председништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић и заступник Самосталне демократске српске странке у хрватском Сабору Милорад Пуповац поздравили су извињење Томислава Николића.

Број коментара 42

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво