Читај ми!

Први састанак тима за примену споразума

Утврђен састав делегације Србије за преговоре о примени договора из Брисела. Неће бити укидања постојећих радних места, нити обуставе исплаћивања зарада у српским институцијама у Покрајини, сазнаје РТС. У Скупштину стигао извештај Владе о преговорима Београда и Приштине о коме ће се расправљати у петак у 11 часова.

На састанку тима за израду плана имплементације споразума из Брисела утврђен је састав делегације Србије која ће преговарати о плану за примену тог споразума, сазнаје Танјуг из извора блиских државном врху. У Скупштину Србије стигао извештај Владе Србије о преговорима Београда и Приштине.

Овде можете прочитати Извештај Владе Србије о дијалогу

На првом састанку тима, који је трајао готово два сата, договорен је састав делегације и чиниће је саветник председника Србије Марко Ђурић, генерални секретар Владе Србије Вељко Одаловић, министар правде и државне управе Никола Селаковић, заменик директора полиције Бранислав Митровић.

Они ће се сутра у Бриселу у 11 сати састати са представницима Европске комисије и тимом Приштине за примену споразума.

Како РТС сазнаје, сутра ће у Бриселу бити формиран мешовити комитет за имплементацију споразума.

Сазнајемо и да ће наредних дана представници свих министарства разговарати са челницима српских институција у Покрајини. У тиму сазнајемо да ће им пренети уверавања да неће бити укидања постојећих радних места, нити ће доћи до обуставе исплаћивања зарада.

Једино што ће током поступка примене, те институције морати да се модификују како би функционисале у складу са споразумом.

У нашем тиму су, сазнајемо, уверени су да ће готово 95 одсто посла примене споразума бити на Приштини која би требало да измени своје законе како би у систем увела Заједницу српских општина.

РТС-у је потврђено да у Београд сутра долази комесар за проширење Штефан Филе који ће са премијером и првим потпредседником Владе разговарати о споразуму.

Влада Србије, на јучерашњој седници, донела је закључак којим је образован тим за израду плана имплементације Првог споразума о принципима за нормализацију односа Београда и Приштине.

Руководиоци тима су Ђурић, Одаловић и директор републичког секретаријата за законодавство Дејан Ђурђевић.

Министарство унутрашњих послова за чланове тима именовало је помоћника министра Жељка Којића, заменика директора Полиције Бранислава Митровића и начелника Управе полиције Младена Курибака.

У Скупштину Србије данас је стигао извештај Владе Србије о преговорима Београда и Приштине. Председник парламента Небојша Стефановић сазвао је посебну седницу парламента посвећену Косову за петак, 26. април. Седница ће почети у 11 часова, сазнаје РТС.

На седници ће посланици разматрати Извештај о досадашњем процесу политичког и техничког дијалога са привременим институцијама самоуправе у Приштини, уз посредовање Европске уније, укључујући процес имплементације постигнутих договора, који је поднела Влада.

Влада радила по Уставу и законима

Влада Србије је на седници пре два дана дала сагласност на парафирани текст предлога споразума са Приштином.

Све активности, укључујући и преговоре Београда са Приштином, Влада Србије је извршавала уз поштовање Устава и уз стално информисање и консултовање представника органа локалне самоуправе са Косова и Метохије, наведено је у Владином извештају о бриселским разговорима достављеном Скупштини.

У извештају на скоро 25 страна, чији је саставни део и предложени текст споразума на енглеском и српском језику, поред осталог пише и да су активности Владе и преговори вођени сагласно скупштинској Резолуцији.

Правни основ за подношење Извештаја, о коме ће се дебатовати на седници парламента у петак, садржан је у скупштинској Резолуцији, подсећа се у извештају и наводи да је тим документом Влада обавезана да парламент редовно извештава о развоју догађаја и току преговора.

У Владином извештају таксатовно су наведена дешавања од почетка дијалога, уз посредовање Европске уније, који је покренут на основу Резолуције Генералне скупштине Уједињених нација од 9. септембра 2010. године, а који је водио тадашњи шеф преговарачког тима Борислав Стефановић.

Наводи се да су постигнути договори у вези са матичним књигама, слободи кретања, царинским печатом, катастром, функционисањем ЦЕФТ-е, током председавања УНМИК, прихватањем универзитетских диплома, интегрисаном контролом административне линије и регионалног представљања и сарадње.

Наводи се и да се у току технички преговори о питањима телекомуникација и електроенергетике, а да су последњи састанци тимова Београда и Приштине о спорним питањима из ових области одржани 5. и 6. марта 2013. године.

У извештају се подсећа и да је одржано десет рунди разговора у оквиру политичог дијалога Београда и Приштине, како би се на том нивоу заокружило и потврдило оно што је постигнуто на техничком нивоу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво