Читај ми!

Брисел: Следе нове рунде дијалога

Нове рунде дијалога Београда и Приштине посвећене примени споразума ускоро се очекују у Бриселу, сазнаје "Танјуг". То питање сувише компликовано да би се могло решити на нивоу радних група и због тога ће бити неопходно да се дијалог настави на високом политичком нивоу, сматрају у Бриселу.

Серија разговора Београда и Приштине прошле недеље је окончана парафирањем споразума о нормализацији односа, али се у Бриселу ускоро очекују нове рунде дијалога у кабинету шефице европске дипломатије, које ће бити посвећене примени споразума, сазнаје Танјуг из дипломатских извора у седишту Европске уније.

"Преварили сте се ако сте мислили да је прошла рунда председника владе Србије Ивице Дачића и косовског премијера Хашима Тачија код Кетрин Ештон била и последња", рекао је за Танјуг бриселски дипломата добро упућен у досадашњи ток дијалога, у којем је до сада одржано десет рунди.

Дипломата је објаснио да су у Бриселу свесни да је питање примене споразума сувише компликовано да би се могло решити искључиво на нивоу радних група и да ће стога бити неопходно да се дијалог настави на високом политичком нивоу.

Ештон је синоћ након састанка Министарског савета ЕУ у Луксембургу, током кога је Европска комисија препоручила да се са Србијом отворе преговори са ЕУ, индиректно потврдила ову информацију изјавом да и даље стоји на располагању учесницима у дијалогу.

"Понудила сам им да учествујем не само у примени споразума, већ и у развоју будућих односа", рекла је Ештон на конференцији за штампу.

Танјугов извор је рекао да је још рано говорити када ће у Бриселу бити одржана прва рунда дијалога о имплементацији, јер споразум најпре треба да буде потврђен у београдским и приштинским институцијама, након чега се очекује низ састанака на експертском нивоу.

"До јуна има још много тога да се уради", рекао је дипломата, и подсетио да ће Европски савет, који тада треба да усвоји препоруку Комисије о отварању преговора са Србијом, одлучивати не само на основу онога што су се две стране договориле, већ и онога што до тада буде примењено у пракси.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво