Читај ми!

ДС: Подршка споразуму, али да се каже истина

Демократска странке подржаће предлог споразума Београда и Приштине под условом да власт народу каже да се тиме де факто признаје независност Косова, каже председник демократа Драган Ђилас.

Председник Демократске странке Драган Ђилас рекао је да ће та странка подржати предлог споразума Београда и Приштине и да ће у парламенту гласати за тај документ, под условом да власт народу каже да се тиме де факто признаје независност Косова и Метохије.

"Имајући у виду пре свега безбедност људи на Косову и Метохији и жељу да Србија крене напред ка Европи много јаче и снажније него што је то до сада, ДС је донео одлуку да подржи потписивање споразума уз један једини услов властима у Србији да се народу каже истина", рекао је Ђилас на конференцији за новинаре након седнице председништва те странке.

Ђилас је позвао власти у Србији да "покажу бар мрву поштовања према сопственим грађанима и искрено кажу да се овим споразумом де факто признаје независност Косова и да овај споразум завршава процес започет потписивање Кумановског споразума (1999) који је проглашен великом победом над НАТО".

"Потребно је да се јасно и гласно каже да прихватање учешће Косова у европским интеграцијама је и посредно прихватање чланства Косова у Уједињеним нацијама јер у ЕУ не улазе региони него државе.

Сматрамо да смо сви који смо у политици данас у Србији дужни да грађанима кажемо истину каква год она била", рекао је Ђилас.

Ђилас је указао да Србија од дана када се потпише споразум неће више имати ниједан облик своје државности на Косову и Метохији и да ће бити укинуте њене институције.

"Људи који остају да живе доле мораће да се понашају у складу са косовским законима и косовским Уставом", рекао је Ђилас и додао да одговорност за то сносе они који су преговарали јер су за осам месеци преговора довели земљу у ситуацији да нема никакву алтернативу.

Ђилас је рекао да ће ДС у парламенту Србије гласати за споразум, а да ће једином свом посланику са Косова и Метохије Горану Богдановићу бити остављена могућност да сам одлучи како ће гласати.

"После осам месеци добили смо текст споразума са којим сасвим сигурно нико у Србији није задовољан. Добили смо и ситуацију да би одбијање таквог споразума угрозило безбедност грађана Србије, посебно Срба на северу Косова и Метохије који би били препуштени на милост и немилост косовским властима", рекао је он.

"У исто време би гурнули земљу Србију у потпуну изолацију у односу на Европску унију, што би у време економске кризе имало несагледиве последице по ионако угрожен животни стандард грађана Србије. Уз све то искуство нас учи да кад се дође до неког папира и предлога који се стави на сто уз сагласност обе преговарачке стране да никада до сада одбијањем нисмо добили ништа боље", рекао је председник демократа.

Ђилас је актуелној власти у Србији замерио што у споразуму нема ни речи о повратку 200.000 протераних грађана са Косова и да нема ни речи о црквама и манастирима који представљају идентитет српског народа, а нигде се не помињу у споразуму. Како је навео, у споразуму из Брисела се не помиње ни имовина државе Србије и грађана Србије на Косову и Метохији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се