Читај ми!

Тачи: Прихватање Ахтисаријевог плана је компромис

Надам се постизању споразума о нормализацији односа Београда и Приштине, рекао косовски премијер Хашим Тачи, пред одлазак у Брисел на нову рунду преговора са Ивицом Дачићем. Косово учинило компромис прихватањем Ахтисаријевог плана, истакао Тачи.

Председник Владе Косова Хашим Тачи рекао је да се нада постизању споразума о нормализацији односа Београда и Приштине, што је у обостраном интересу, и истакао да је Косово учинило компромис прихватањем Ахтисаријевог плана.

Тачи је, на приштинском аеродрому пред одлазак у Брисел на нову рунду преговора са српским премијером Ивицом Дачићем, рекао новинарима да би споразум означио крај "вековном сукобу две земље" и допринео нормализацији "добросуседских односа".

Косовски премијер је навео да ће споразум који буде постигнут са Србијом бити у потпуном складу са Уставом, законима и интересима Косова, и у складу с највишим европским стандардима.

Тачи је поновио да су услови за постизање споразума расформирање паралених безбедносних структура на северу Косова, формирање асоцијације општина са српском већином без извршних и законодавних овлашћења, слобода кретања људи и робе, функсионисање судства према јединственом правосудном систему Косова, што ће обезбедити Еулекс, Кфор и институције Косова и слободни избори у општинама на северу у организацији ОЕБС.

Према његовим речима, предлози Косова су у потпуном складу са ставовима ЕУ и да их САД безрезервно подржава.

"Верујем да ће почети нова епоха у нашим односима, док ће се Косову отворити пут европских интеграција и учлањења у УН", навео је Тачи.

Данас је у Бриселу објављено да ће се премијери Србије и Косова, Ивица Дачић и Хашим Тачи, сутра пре подне састати у Бриселу да би наставили преговоре о могућем решењу питања заједнице српских општина на Косову.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво