Читај ми!

Позив Литванији да ратификује ССП

Премијер Ивица Дачић очекује да Литванија што пре ратификује ССП између Србије и ЕУ, јер је Литванија једина земља ЕУ која то није учинила. Литванија подржава евроинтеграције Србије, рекао литвански премијер после сусрета са Дачићем. Потписани споразуми о сарадњи у борби против организованог криминала и сарадњи у области евроинтеграција.

Председник Владе Србије Ивица Дачић састао се, на почетку посете Литванији, са премијером те земље Алгирдасом Буткевичиусом. После састанка потписана су и два билатерална споразума – о сарадњи у борби против организованог криминала и сарадњи у области евроинтеграција.

Српски премијер је рекао да очекује да Литванија што пре ратификује Споразум о стабилизацији и придруживању између Србије и ЕУ и да би требало превазићи проблеме због којих је та земља једина у Унији која до сада то није учинила.

Литвански премијер Алгирдис Буткевичиус је, истовремено, на конкретно питање да ли види да је Србија начинила потребан напредак како би литвански парламент ратификовао ССП, одговорио да сви данашњи сусрети Дачића у Виљнусу подстичу позитивне промене.

"Литванија подржава интеграцију Србије у ЕУ. Овај пут није лак, али надам се да ће бити успешан", додао је Буткевичиус на заједничкој конференцији за новинаре.

Дачић је подсетио да је у прошлости било више проблема који су се негативно одразили на билатералне односе – проблеми са литванским инвестицијама у Србији и спорови који су настали са тим у вези, као и то што су у трци за председника Генералне скупштине УН Србија и Литванија биле противкандидати.

"Мислим да све то треба да оставимо иза нас и да превазиђемо проблеме. Србија и Литванија су пријатељске земље и немају разлога ни повода за проблеме", рекао је Дачић.

Премијер је додао да ће Србија извршити анализу и предложити решења за проблеме у вези са литванским инвестицијама у Србији и упозорио да се не може почети са применом ССП све док га све земље ЕУ не ратификују. Премијери нису прецизирали о којим инвестицијама је реч.

Према речима Дачића, Србија је испунила све услове и за "добијање датума за почетак преговора са ЕУ и за ратификацију ССП". Он је указао да се међу 26 земаља чланица Уније које су ратификовале тај споразум налазе и неке које "традиционало имају примедбе на Србију", те да треба превазићи проблеме због којих Литванија то није учинила.

Буткевичиус је рекао да Литванија подржава Србију на пољу евроинтеграција, као и да жели да Србија буде стабилна и напредна земља.

Премијер Литваније поздравио је кораке које је Србија начинила на путу ка ЕУ, као и у оквиру нормализације односа са Приштином.

Према његовом мишљењу, два документа која су данас потписана – Споразум двеју влада о сарадњи у области борбе против организованог криминала и Меморандум о сарадњи у области евроинтеграција Србије – представљају добру основу за даљи развој односа.

Премијер Србије, такође, сматра да односи двеју држава могу да буду бољи у великом броју области, посебно по питању економске сарадње.

"Био бих срећан ако би Србија у време литванског председавања ЕУ – у другој половини године – начинила одлучујуће кораке ка Унији", рекао је Дачић и додао да ће Србија подржати Литванију у избору за несталну чланицу СБ УН у наредном мандату.

Дачић је позвао литванског премијера и министра спољних послова да посете Србију.

Премијер Србије састао се у Вилњусу са председницом Далијом Грибаускаите и са председником литванског парламента Видасом Гедвиласом.

Мркић: Све несугласице с Литванијом "иза нас"

Министар спољних послова Иван Мркић рекао је да су после данашње посете српске делегације све несугласице између Србије и Литваније остале иза нас и да су разговори били окренути будућој сарадњи.

Мркић је имао и одвојени сусрет са шефом литванске дипломатије Линасом Линкевичијусом, а после тог сусрета он је односе две земље описао као "врло добре, срдачне", истичући да су "све теме биле окренуте томе како ћемо убудуће сарађивати".

"Што се тиче 'чувеног споразума' (о стабилизацији и придруживању са ЕУ) који би Литванија требало да ратификује, имамо уверавања и сигурни смо да ће то бити веома брзо", рекао је српски министар.

"Пошто је ушло у парламентарну процедуру, имамо уверавања да ће бити веома брзо и стављено на дневни ред и изгласано. То су процене главних политичких личности Литваније", додао је Мркић.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво