Чуркин: Постојала могућност за споразум око Косова

Москва је одбила да призна једнострано проглашену независност Косова зато што је постојала могућност за политички процес којим би била испуњена права Албанаца без кршења историјске територије Србије, изјавио руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин.

Стални представник Русије при Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин изјавио је да је Москва одбила да призна једнострано проглашену независност Косова зато што је постојала могућност за политички процес којим би била испуњена права Албанаца без кршења историјске територије Србије.

Упитан зашто Абхазија и Јужна Осетија треба да буду независне, а Косово не, Чуркин је у интервјуу аустријском дневнику "Тиролер тагесцајтунг" нагласио да је "најважнији аргумент да Косову у време проглашења независности нико није угрожавао безбедност".

"Београд је дао гаранције да неће извршити никакав војни, нити економски притисак. Због тога смо веровали да постоји могућност за политички процес којим би се задовољила права Албанаца, без кршења историјске територије Србије. У случају Јужне Осетије било је директног напада и за те народе се радило о преживљавању", објаснио је Чуркин.

Што се тиче рата на Кавказу пре годину дана, он је подвукао да се радило о агресији Грузије на Јужну Осетију.

Већина људи препознаје да је Русија учинила оно што је морала. НАТО је у тој ситуацији реаговао као сопствена карикатура из хладног рата, подржавајући агресивну политику Грузије, казао је руски дипломата.

Према његовим речима, није уопште битно колико је земаља признало Абхазију и Јужно Осетију све док је то Русија учинила.

"Налазимо се у ситуацији, у којој имамо међусобне споразуме и можемо да штитимо њихове границе. Наравно да би било добро да и друге земље признају, али верујем да ће се то десити за неко време", нагласио је Чуркин.

Критиковао је НАТО због ширења контроле над територијама, негирајући да исто чини Русија.

"Велики војни савез значи и велику одговорност. Није добро да се примају друге државе и, притом, не поштују интереси других. Због тога је председник Русије Димитриј Медведев предложио правно обавезујући споразум за европску безбедност", објаснио је Чуркин, додајући да се НАТО често није придржавао обећања, што не јача поверење.

Руски дипломата је оценио да је нови светски поредак веома компликован, сложенији од оног што су многи очекивали.

"Налазимо се пред растућим изазовима. Свет је опаснији. Важно је за нас да подробно размислимо о сарадњи", закључио је Чуркин.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи