Читај ми!

Нови подстицаји сарадњи Србије и Русије

Односи Србије и Русије добили су нове подстицаје, и постоји добра перспектива сарадње у индустрији, енергетици и пољопривреди, оценио амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин. Могуће удвостручити производњу из Србије за Русију и ту би могло да се укључити 10.000 људи, сматра Чепурин.

Руски амбасадор у Србији Александар Чепурин изјавио је да су односи две земље "добили нове подстицаје" и оценио да постоји перспектива сарадње у индустрији, енергетици и пољопривреди.

Чепурин је рекао да после недавне посете српске државне делегације Москви постоје веома значајне могућности за проширење сарадње.

"Сарадња мора да буде узајамно корисна, да пронађемо ствари које би биле погодне и за Србију и за Русију. Праваца има више, а последњих година сарадања се активно развија у области гаса и нафте", рекао је Чепурин у Крагујевцу после пријема у Скупштини града који му је приредио градоначелник Верољуб Стевановић.

Амбасадор Русије је навео да је "Гаспромњефт" инвестирао две и по милијарде долара и да се НИС успешно развија. Како је истакао, почеће градња гасовода Јужни ток, а указао је и на могућност сарадње у производње електричне енергије.

Чепурин је додао и да је могућа сарадња у банкарству и у изградњи инфраструктуре.

"Руске железнице почињу свој пројекат реконтструкције српске железнице", рекао је Чепурин.

Амбасадор Русије је навео и да је сарадња могућа у области војне индустрије, аутомобилске индустрије и у пољопривреди.

"Једна од најприхватљивијих области сарадње је пољопривреда и има више производа који би могли да се испоручују тржишту Русије, тим пре што и Русија и Србија улазе у царински савез и могу да испоручују робу без царинских плаћања", рекао је Чепурин.

Према његовим речима, могуће је удвостручити производњу за Русију и ту би могло да се укључити око 10.000 људи.

"Потребно је размишљати о успостављању сарадње регија и са руководством града Крагујевца смо се договорили да размотримо могућност сарадње са Смоленском, градом између Минска и Москве", рекао је Чепурин.

Чепурин је раније данас положио венац код споменика Црвеноармејцима, а планирано је и да одржи предавање на Економском факултету у Крагујевцу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара