ЕУ жели споразум Еулекс-Београд, Приштина тактизира

Абер из Брисела: Државе чланице Европске уније подржале споразум о полицијској сарадњи Еулекса и Србије. Протокол важан у борби против организаованог криминала. После одлучног одбијања, Тачи прилично неодређен.

Три дана након што је највиши представници Европске уније на Косову, Ив де Кермабон и Питер Фејт затражили мишљење чланица ЕУ о блокади у коју је, због одбијања косовских Албанаца, запало потписивање протокола о полицијској сарадњи Еулекса и Бегра, Брисел је подржао тај документ, наводећи да ће се, о том питању, наставити разговори заинтересованих страна.

"Комитет ЕУ за безбедност и политику подржао је рад представника ЕУ на Косову, укључујући технички споразум са Београдом. Ово је кључни договор у борби против организованог криминала и користиће свим становницима Косова. Консултације са свим заинтересованим странама ће се наставити", саопштила је портпаролка Хавијера Солане, Кристина Гаљак.

Мишљење ЕУ уследило је после прве велике кризе на линији Еулекс-Приштина, пошто су лидери косовских Албанаца, премијер Хашим Тачи и председник Фатмир Сејдиу одлучно одбацили споразум са Београдом, тврдећи да се њиме "нарушава територијални интегритет Косова".

Истовремено, покрет за самоопредељење "Ветенендосје" некадашњег студентског лидера и политичког затвореника Аљбина Куртија организовао је демонстрације у којима је полупано тридесетак возила Еулекса, а нешто северније, у насељу Брђани у Косовској Митровици седам особа је повређено због нејасноћа у договору око обнове српских и албанских кућа.

"(Државе чланице су осудиле вандализам усмерен против Еулекса и изразиле забринутост због развоја догађаја на северу Косова", рекла је Гаљак.

Тачи, који је последњих дана одлучно одбијао било какву помисао да пристане на споразум Еулекс-Београд, данас је донекле спустио тон, не изјашњавајући се директно каква ће бити реакција лидера власти у Приштини, уколико Еулекс потпише тај споразум.

"Сарадања Косова са ИЦО и Еулексом, које смо позвали и који су добродошли на Косово, је заснована на сарадњи у корист свих становника Косова, уз поштовање савета и предлога. Али, увек имајући у води да је одлучујући ауторитет имају легитимне институције Косова", рекао је Тачи приштинској "РТВ21".

Курти је, у међувремену, упозорио Еулекс да демонстрације после којих је ухапшено двадесетак присталица његовог покрета, нису окончане, оптужујући мисију ЕУ да, попут УНМИК-а, наставља "колонијални" стил вожења Косова.

Преговори о том протоколу покренути су након што је из Европске уније Србији речено да, пре него што за њене градјане буду укинуте шенгенске визе, мора да поправи контролу границе према Косову.

Протокол се темељи на Резолуцији 1244 Савета безбедности УН која Косово дефинише као део Србије и плану од 6 тачака генералног секретара УН, који предвиђа да се Београд пита за одлуке о функционисању живота у српским срединама на Косову.

Истовремено, посматрачи сматрају да одбијање протокола о полицијској сарадњи представља и притисак Приштине на Еулекс око истраге о судбини неких 300 Срба, које су албански герилци отели 1999. године и за које некадашња главна тужитељка Хашког суда Карла дел Понте и власти у Београду тврде да су жртве трговине органима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво