Читај ми!

Интервју: Расим Љајић

Не бих био у кожи ни Дачића, ни Вучића, кад је реч о косовском дијалогу, али на малом простору који имамо морамо наћи решење, рекао је у емисији "Сведок" потпредседник Владе Расим Љајић. Замрзнути конфликт нам уопште не одговара, сматра Љајић.

Гостујући у емисији "Сведок" на РТС-у, министар трговине и телекомуникација, и председник Социјалдемократске партије Србије Расим Љајић, рекао је да се исход преговора Београда и Приштине неће знати све до другог априла.

(Снимак "Сведока" можете погледати/преузети на нашој страни Емисије)

"Када се поново буду срели Ивица Дачић и Хашим Тачи, ако на столу остане исти документ, он ће бити одбијен, то је сасвим сигурно, јер је са становишта Срба који живе на северу Косова неприхватљив, а неприхватљив је и са становишта Владе Србије", рекао је Расим Љајић.

"Воде се интензивне дипломатске активности, тражи се компромис, велики је улог у питању, јер је на столу највеће државно питање, а исход се неће знати све до другог априла", рекао је Љајић.

На питање Главног и одговорног уредника Информативног програма РТС-а Ненада Љ. Стефановића како процењује преговарачку позицију Србије, Љајић одговара да се не морате бавити политиком да бисте видели нашу преговарачку позицију, јер она нимало није повољна, а стање није једноставно.

"Не бих био у кожи ни Дачића, ни Вучића, јер највећа странка имаће и највећу одговорност, али на том малом простору који имамо морамо наћи решење. Ситуација замрзнутог конфликта уопште нам не одговара, нарочито одлагање. Неће бити смака света, живеће се и после тога, борићемо се, али то није добро решење, посебно ако у недоглед будемо одуговлачили тај процес", тврди Расим Љајић.

"Овај сада предлог је Ахтисари минус, то је чињеница, и због тога је неприхватљив, претходни је предвиђао и универзитет у Приштини, овде га нигде нема, и сасвим сигурно није прихватљиво за Владу", каже лидер СДПС-а.

О томе ко је тај ко ће на крају донети коначну одлуку прихвата ли се понуда Брисела и Приштине, каже да ће сутра у парламенту бити посланичких питања, и да ће то бити главна тема. "Влада ће се изјаснити, највећа странка имаће највећу одговорност, и премијер, и верујем да не би требало да дође до странчарења и политике, јер ово је шанса за решење иза којег ће стати највећи број посланика... свако решење мора бити образложено".

Најмање лоше решење

Што се тиче могућности да преговори пропадну, и да ли то може бити увод у нови егзодус, тврди да у ту опцију не верује, иако неко искуство указује на такве сценарије. "Сувише је овде инволвирана међународна заједница и то би била тешка бламажа за њу, много више него за привремене институције у Приштини", тврди Љајић.

Каже да треба разговарати зрело, прагматично, без емоција, да би се дошло до најмање лошег решења.

О наставку европске приче Србије, рекао је да, ако би се руководили истраживањима јавног мњења, треба све прекинути, у смислу пута ка Европи.

"Свако ко каже да постоји други пут треба јасно да каже који је то пут, и свако ко се радује садашњој кризи у ЕУ, није у праву, јер то и нас погађа."

Љајић тврди да је сувише дуго у политици и да би могао да набраја разне неправедне одлуке, и двоструке аршине Европе, али да то није решење, јер политика подразумева "пливање да бисте прешли на другу страну реке". То је, каже, начин да се опораве држава и економија.

О томе је ли сада сасвим извесно да смо стигли и до формуле "нема датума - има избора", рекао је да му се чини да је сада на столу прича о реконструкцији владе, да је истакнуто да ће се након 2. априла то излагати и да нема разлога да се у то не верује.

Неизвесност најгора опција

О реконструкцији као бољој опцији у односу на изборе, каже да се мора много радити јер су изазови велики. "Време нам је сада важан ресурс, одлуке се морају доносити".

Што се тиче мишљења неких аналитичара, да би избори у овом тренутку, са оволико отворених питања, били нека врста политичког дезертерства владе, рекао је да о чему год се расправљало морају се нејасноће отклонити, да нема неизвесности, јер је она лоша за коалицију, за унутрашњу политику и за стране инвеститоре који не знају на чему су.

Одговарајући на питање да ли ће његова странка у случају реконструкције тражити нешто више, каже да то није реално. "Није реално да ми као странка тражимо више, ми ћемо само тражити поштовање договора, којих иначе није ни било, јер ја све радим на реч", каже Љајић.

На питање зашто му је, када је реч о оцени његовог рада у Влади, посебно стало до мишљења Александра Вучића, Љајић одговара да је договор о уласку у владу прављен са СНС, и "ја имам ту врсту обавезе и одговорности, због тога ми је стало, то је једини разлог, али сам се исто понашао и када сам био са ДС".

Не пљујем у бунар из ког сам пио воду

О томе у чему је ова влада боља од претходне, чији је члан такође био, каже да је више пута говорио да неће да "пљује у бунар из ког је пио воду". Исто тако, каже, никада не би лоше говорио о садашњој влади.

Обе су владе, каже Љајић, активне у времену великих криза, али је ова влада отворила неколико крупних политичких питања, попут Косова, а да је то урадила претходна влада, такође би се суочила са великим проблемима. Напомиње и отварање борбе против корупције, као заслугу ове владе.

О томе колико политика има у садашњој влади, одговара да највећа странка у влади нема место премијера, што је био случај у претходној влади, али да не зна колико је у оба случаја постигнута политичка равнотежа. "Овде постоји мањи број странака које активно носе политику владе", каже Љајић.

О томе да се стиче утисак да ће га политичка реалност ставити у непосредној будућности на тешке пробе, каже да би волео да се на свим нивоима одрже избори.

"Можда би то била прилика да, да се нашалим, изађемо из компликоване ситуације у којој се као странка налазимо, јер у условима какви јесу покушавамо да будемо лојални. Мислим да не би било фер да у Београду ускраћујемо подршку листи на којој смо изабрани, а што се тиче државе, ја сам и ту тешка срца донео ову одлуку, али се то показало исправним... што се тиче Војводине, ми ту подржавамо захтеве опозиције и СПС-а", рекао је Расим Љајић.

Избори увек могући

"Слагао бих ако бих рекао да немам идеју о изласку на изборе, јер овде су избори увек могући, али рано је да доносимо одлуке, има времена", наводи Љајић.

О инсистирању на укрупњавању српске политичке сцене, Љајић каже да се, предлажући промену изборном система, није руководио интересом своје странке, јер је неприродан оволико број странака, којих је 46 у парламенту, што не постоји у свету.

"Треба донети један изборни закон који ће бити подржан од стране највећег броја странака, да цензус рецимо буде пет, па седам, па девет посто, зависи од броја чланова коалиције. Ми сматрамо да ће то бити добро решење, јер ће нас странчарење убити", наводи Љајић.

Лидер СДПС-а каже да је у току изградња страначке инфраструктуре. "Страначка мрежа у нашем случају се још увек прави, имамо ситуације врбовања одборника где је неопходно, имамо ситуације где неко ко не може да се запосли, прелази у другу странку, али све су то дечје болести које, као и све странке, треба и ми да преболимо", рекао је Љајић.

На питање да ли економија постаје најважнија српска тема, каже да јавност више фаворизује велике политичке теме.

"Ја сам јуче био на скупу о уласку Србије у СТО, и то је слабо пропраћено, ми имамо отпор у јавности чак и када је о томе реч, медије много више занима шта је рекао Филе, шта је било око Косова или ЕУ. Нажалост, можда су постали неосетљиви или то не продаје новине. Чак и на телевизији када иду неке позитивне приче, одмах пада гледаност, а Фарму и Великог брата многи гледају, па јасно је да се нешто мора урадити по том питању", истакао је Љајић.

Чувар тајни српске политике

О томе да ли је један од највећих чувара тајни међу актуелним политичарима, каже да вероватно зна више од многих, али не највише.

"Десет година се бавим тим несрећним Хагом, прочитао сам свакаква документа, на стотине хиљада страница, али не мислим да је то нешто посебно важно", каже Љајић.

На питање која му је ситуација била најкомпликованија током тешке сарадње са Хагом, каже да је врло тежак период за нама, да је сада лако паметовати, гледати вести и бити генерал, хватати многе мане... мислим да смо за ову земљу велику ствар урадили, ставили смо тачку на многа питања.

"Ја сам за многе ствари накнадно сазнавао, за неке одмах, за многе касније, и било би непоштено да и сада говорим о томе, ово је сасвим довољно".

"Волео бих да чујем један једини пример каква би то политика била боља од оне коју смо водили кроз сарадњу са Хагом... ми смо радили најпрофесионалније могуће, добијали смо највише оцене од одбрана оптужених све што нам је закон као могућност давао, ја не бежим од тога да видим шта је требало да урадимо, а нисмо. Један једини случај да знам... ја не знам шта је пре мене било, не могу причати напамет, али у свако доба дана и ноћи свако је могао да тражи помоћ и ми смо излазили у сусрет. Ако неко мисли да је могао више, волео бих да чујем шта то, јер мислим да смо у свему нашли праву меру, пре свега штитећи интересе ове државе", каже Љајић.

У случају Готовине и Маркача речено је да је почињен злочин, али не и ко је одговоран, то јест ко је крив за убиства толиког броја људи.

"Ми четири године водимо борбу, пипаву и тешку, јер постоји препрека из 1994. да нико не може да служи казну у земљама бивше Југославије, за почињене злочине, друга препрека је јер тада сви оптуженици нису ни били у Хагу, а трећа ствар је због наводног привилегованог третмана у нашим затворима, четврта ствар је да је речено да ће бити послате комисије које ће испитати стања у нашим затворима... не можете то издејствовати неком врстом трговине, то је немогуће", тврди Љајић.

О Викиликсу и Јованки Броз

Говорећи о Јованки Броз, Љајић је рекао да су њени услови живота сада бољи, али да живи сама, да је у годинама..и да ту нема великих помака, јер она још увек инсистира на судском поступку који треба да се води око заоставштине а то се не још увек покреће.

О томе да у депешама Викиликса стоји да је Јованка Броз 2009. заједно са њим разговарала са Џенифер Браш, у то време отправницом послова америчке амбасаде, и да је у тим депешама описују као жену са енциклопедијским знањем о светским догађајима, рекао је да је тај разговор његова велика грешка.

"Мене је Браш замолила приватно, јер се бавила историјом бивше Југославије да се сретне са Јованком Броз и ја сам је одвео код можда јединог живог сведока једног доба... ја сам то урадио и био сам запрепашћен када сам у депешама видео тај разговор, од речи до речи пренет", навео је Љајић.

Странчарање, популизам, демагогија

О сарадњи са арапским земљама рекао је да је био и у Либији и Ираку, "где смо некада највише били присутни, да се сада одвијају покушаји и да постоји шанса за успех.

"Велика је ствар ово што је Вучић урадио са Емиратима, то је све изненадило, и то се у читавом арапском свету прати и то је битно, ево ја ћу ићи у прву званичну посету Саудијској Арабији почетком маја, никада то није био случај, а видећемо и да један Катарски фонд доведемо овде, да сарађујемо у области пољопроивреде и енергетике", наводи Љајић.

Што се тиче сарадње са Турском, каже да по том питању има много стереотипа и неповерења, али и непознавања ситуације. "Потребна је једна велика инвестиција која би била најбоља улазница за друге компаније, да би после дошло до навале, а то се сада дешава у Етиопији", рекао је.

На питање је ли тачно да је недавно љутито напустио седницу Владе када је било предложено да се амбасадор из Турске Душан Спасојевић пре времена врати кући, каже да је тачно да је изашао, али без свађе. "Рекао сам искрено министру Мркићу да не могу гласати за смену човека којег годинама знам, и знам да добро ради свој посао, а увек је лоше кад имате неслагање на влади, и изашао сам, не видим проблем, сачувао сам образ, а нисам оштетио владу".

О томе да ли је разговарао са фудбалером Адемом Љајићем, каже да је причао са његовим оцем, да је читава прича око непевања химне штетна, да нико од ње нема користи, а нарочито не сам Адем Љајић и фудбалска репрезентација. "Надам се решењу, он треба да игра за репрезентацију".

О томе зашто ниједна влада до сада није успела да заврши ниједан важан и велики српски посао, Љајић тврди да је то срж проблема, јер постоји невиђена поларизација око свега и свачега.

"Постоји потпуни дисконтинуитет, свака влада почне од почетка, и то не ваља, странчарење нам је проблем, а и подилазимо јавности. Волимо често да причамо оно што људи воле да чују, а не значи да је неко у праву ако је већина на тој страни. Некада се без обзира која је цена морате супротставити, јер онај ко је на брду види више од онога ко је испод", закључује министар Љајић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво