Луксембург за Србију у ЕУ

Чланство Србије у ЕУ нема алтернативу, оценио Жан Аселборн после разговора са Вуком Јеремићем. Постоји простор за побољшање економске сарадње две државе, закључено у разговору Аселборна и премијера Цветковића. Ивица Дачић рекао да је МУП спреман да са министарством Луксембурга потпише Споразум о полицијској сарадњи и реадмисији.

Министар спољних послова Луксембурга Жан Аселборн изјавио је Београду да чланство Србије у Европској унији нема алтернативу и изразио наду да ће у наредним месецима доћи до напретка Србије у интеграцији у ЕУ.

После разговора са шефом српске дипломатије Вуком Јеремићем, Аселборн је на конференцији за новинаре рекао да Луксембург подржава визну либерализацију за грађане Србије и да ће учинити све да то буде остварено. 

Аселборн је такође казао да је велика већина земаља Европске уније спремна да ратификује прелазни споразум са Србијом али да за сада нема консензуса о томе, и изразио наду да ће у наредним месецима бити постигнут једногласан став.

Поздравио је напоре власти Србије у сарадњи са Хашким трибуналом и додао да је уверен да Влада Србије има политичку вољу да "сто одсто сарађује са Трибуналом".

Шеф српске дипломатије рекао је да је Луксембург једна од земаља које најснажније и најбезуслеовније подржавају интеграцију Србије у ЕУ и истакао да је чланство Србије у ЕУ централни стратешки приоритет Владе Србије, који се неће мењати.

"Наредне недеље и месеци су од пресудног значаја за будућност Србије у Европи, као и за будућност саме Европе. Од октобра ће бити јасније какав ће институционални оквир постојати у вези са даљим проширењем Уније", оценио је Јеремић.

Аселборн и Јеремић су такође истакли да су наредни месеци кључни у ЕУ с обзиром на процес ратификације Лисабонског споразума. 

Аселборн и Цветковић о побољшању економске сарадње

Министар спољних послова Луксембурга Жан Аселборн и премијер Србије Мирко Цветковић оценили су да постоји могућност побољшања економске сарадње две земље, саопштила је владина прес служба.

"Заједнички је констатовано да постоји простор за побољшање економске сарадње две државе, посебно на нивоу инвестирања и сарадње привредника двеју земаља", наводи се у саопштењу.

У разговору је истакнут велики значај развојне помоћи Луксембурга Србији посебно у области унапређења рада Београдске берзе.

"На састанку је истакнуто да Луксембург пружа снажну подршку Србији у процесу европских интеграција у потпуности уважавајући напоре које Србија улаже испуњавајући све обавезе на том путу", додаје се у саопштењу.

Споразум о полицијској сарадњи

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић разговарао је са Ђаном Аселборном о постписивању Споразума о полицијској сарадњи и Споразума о реадмисији, саопштено је из МУП- а.

Аселборн је рекао да Луксембург подржава даљи напредак Србије ка ЕУ и "да су Србија и МУП урадили одличан посао у домену визне либерализације", као и да се нада да ће на јесен бити донета позитивна одлука о укидању виза Србији.

Он очекује да ће Србија окончати своје обавезе према Међународним кривичним судом за бившу Југославију, наведено је у саопштењу.

Љајић: Србија чини све да се оконча сарадњу са Хагом

Министар рада и социјалне политике Расим Љајић разговарао је са Жаном Аселборном о напорима које Србија чини у погледу окончања сарадње са Хашким трибуналом и проблемима са којима се сусреће на путу европских интеграција, саопштило је ресорно министарство.

Говорећи о сарадњи са Хашким трибуналом, Љајић је истакао да Србија чини све што је у њеној моћи како би окончала сарадњу са овим међународним судом, у шта је, изузимајући Холандију, уверена читава међународна заједница.

Министар Љајић је додао да је Влада Србије испунила све захтеве Хага у погледу предаје релевантне документације, доступности архива и ослобађања чувања државне тајне многих сведока, као и да сви надлежни органи и институције интензивно раде у циљу лоцирања и хапшења преостала два оптуженика.

Министар Аселборн позитивно је оценио напоре Србије у циљу завршетка сарадње са Хашким трибуналом, додавши да Луксембург подржава даљи напредак Србије ка ЕУ.

Аселборн је изразио наду да ће ускоро бити одмрзнут Споразум о стабилизацији и придруживању између и ЕУ и Србије.

Аселборн дошао је у Београд из Словеније, где је учествовао на Стратешком форуму на Бледу. На форуму је разговарао о политичкој ситуацији на западном Балкану, посебно у Србији и на Косову као и о ратификацији Лисабонског уговора.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво