Читај ми!

Дачић: Влада неће издати народ

Влада Србије никада неће издати свој народ и српску идеју о Косову, и увек ће се руководити непосредним животним интересима људи који живе на Косову, рекао премијер Ивица Дачић на Академији поводом девет година од погрома над Србима на Косову. Патријарх Иринеј поручује да у свим разговорима о КиМ, Србија треба као најважнији захтев да постави повратак Срба на те просторе.

Премијер Србије Ивица Дачић поручио је на Академији поводом девет година од погрома Срба на Косову, да само реалном политиком можемо сачувати наш интерес и народ на Косову и Метохији, а тиме ћемо сачувати и српско Косово.

"Имамо само један пут, то је пут дијалога и мирног решавања проблема који је дуг тежак и пун искушења, али сам уверен да ћемо доћи до праведног и поштеног решења", рекао је Дачић.

Према његовим речима, Влада никад неће издати свој народ и српску идеју о Косову, и увек ће се руководити непосредним животним интересима људи који живе на Косову.

"Настојимо да се изборимо за праведно и стабилно решење, и успоставимо систем у којем ће Срби одлучивати о својој судбини, суштинским питањима свог опстанка и решавању горућих проблема", рекао је Дачић.

Премијер је указао да "треба да се припремамо и да припремамо наш народ да живимо у ситуацији када нам је та територија практично окупирана", и додао да "од тога како ћемо се организовати, зависи и наша будућност".

Председник Владе је подвукао да је повратак сваког Србина на КиМ представља херојско дело.

Дачић је нагласио да само јака Србија може да спаси Косово и Метохију, а не Србија која је понижена, не само ониме што се дешавало већ и односом својих некадашњих савезника.

Он је поручио да се само јединствном и мудром политиком може очувати интереси нашег народа на Косову и Метохији.

"Немамо права на импровизацију", поручио је премијер, истакавши да је такозвано косовско питање суштинско питање будућности Србије.

Повратак Срба темељ обнове Косова

Поглавар Српске православне цркве партијарх Иринеј рекао је да повратак Срба на Косово треба да буде једна од првих тачака "разговора који се воде данас и сутра" и позвао све да буду уједињени у помагању косовских Срба.

"Морамо учинити све да им помогнемо да опстану и да буду темељ на којем ће се обнављати српско Косово", рекао је партијарх на Академији. 

Не вреди нам, упозорио је патријарх, обнављање цркава и манастира, ако нас не буде тамо.

Патријарх је истакао да никада нећемо моћи да изгубимо покрајину док је у нашим срцима и мислима, називајући Косово "нашим срцем и душом".

"Ако нека безочна сила учини да останемо без Косова и Метохије, увек имамо пример јеврејског народа који је 2.000 година чекао Јерусалим и дочекао га је", навео је Иринеј.

Он је указао да за насиље над Србима од 17. марта 2004, у којима је страдао народ и уништене српске светиње, нико није одговарао.

"Сигуран сам да смо ми којим случајем тако нешто учинили да би цео свет за то знао. Писале би се књиге и књиге о томе и причале приче о том злу", додао је патријарх.

Академији "Злочин без казне", коју је организовала је Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију, присуствовали су министар рударства Милан Бачевић, генерелани секретар владе Вељко Одаловић, председник Скупштине града Београда Александар Антић, представници Канцеларије за Косово и Метохију, грађани...

На Тргу Републике, такође, у организацији Канцеларије за Косову и Метохију, приказана је изложба фотографија "Злочин без казне", која бележи приказе погрома над Србима на Косову и Метохији 17. и 19. марта 2004. године.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво