Читај ми!

Дачић: Нема попуштања, дошли смо до дувара

Ако неко очекује да ће Србија стално да попушта желим да им поручим да ми више немамо где да попуштамо, дошли смо до дувара, рекао је премијер Ивица Дачић у Нишу. Могућ је договор, али смо још далеко од тога, рекао је Дачић.

Заједница српских општина на Косову не мора да има законодавна, али мора да има извршна овлашћења да би уопште имала чиме да се бави, рекао је председник Владе Србије Ивица Дачић и поручио да је договор могућ, али да је још далеко од тога.

"Ако неко мисли да ће Срби на Косову да се баве издвањем часописа и да је то довољна надлежност заједнице, онда смо ми далеко од договора, рекао је Дачић новинарима у Нишу, где се састао локалним званичницима и привредницима.

Према његовим речима, Србија нема више простора за попуштање у дијалогу са Приштином, и да је, како би договор био могућ, косовски премијер Хашим Тачи тај који треба да попусти.

"Договор јесте могућ, ја се трудим, шест пута сам разговарао са Тачијем, али ако Тачи сматра да не мора да попушта да би било договора онда је веома тешко очекивати постизање договора", рекао је премијер.

"Ако неко очекује да ће Србија стално да попушта желим да им поручим: ми више немамо где да попуштамо, дошли смо до дувара. Не лажемо, не цењкамо се, и кажемо то отворено. Дакле, могућ је договор, али смо још далеко од тога", рекао је Дачић.

Премијер је рекао и да је документ који је данас објављен у медијима, као наводни нацрт споразума Беогада и Приштине, није аутентичан, будући да ЕУ до сада није иступила ни са каквим предлогом.

"Није аутентичан, као што није тачан ниједан од објављених докумената или прича о томе шта је договорено. До сада није понуђен никакав докуменат који би био предлог ЕУ нити је такав папир био предмет било каквих расправа и разговора у досадашњим сусретима", рекао је Дачић.

Са Приштином, како је нагласио, још нема никакавог договора нити споразума, и садашња позиција са једне стране може да доведе до договора али је још далеко да се о томе размишља зато што Приштина није померила много своје позиције у односу на почетне.

"Они не прихватају да заједница српских општина има извршна овлашћења. Остаје нам да видимо да ли је могуће доћи до некаквог договора. Следећи састанак је заказан за 20. март у Бриселу, и видећемо како ће се одвијати разговори ових дана", рекао је Дачић, закључивши да нема да саопшти никакве нове детаље у односу на стање од пре неколико дана.

Поводом извештаја медијима о незаконитим активностима припадника Жандармерије у Нишу, Дачић је истакао да полиција има одрешене руке да у том предмету поступа по закону.

"Ја сам министар унутрашњих послова, али полиција треба да ради свој део посла. Директор полиције и начелници полицијских управа имају потпуно одрешене руке и нека хапсе свакога ко је крив", рекао је Дачић.

Представници локалних медија су се интересовали и за проблем именовања начелника полиције у Нишу, а Дачић је изразио очекивање да ће та ствар бити решена током предстојеће седмице. 

Прописе не треба доносити исхитрено

Председник Владе Србије Ивица Дачић осврнуо се и на медијску ситуацију у Србији, оценивши да прописе у тој области не треба доносити исхитрено и на начин који би стварао конфликте у друштву.

"Постоје велики притисци из међународне заједнице када је реч о примени неких прописа који јесу можда прописи које треба применити у даљем процесу приближавања ЕУ, али пример млека и афлатоксина је показао да када трчите испред руде настају одређени проблеми", рекао је Дачић, одговарајући на питање новинара који се интересовао за судбину Нишке телевизије.

Дачић је казао да није упућен у ту тему, али да је начелно задатак владе да помаже друштву и грађанима у садашњим тешким условима, тако што ће друштвеним договором решавати проблеме сагласношћу свих фактора који су битни у појединој области.

"Тако смо се, и када је реч о медијским законима, трудили да у томе учествују медијска удружења, заједно са министарством које се тиме бави. Важно је да у тој обасти буде равноправан третман свих делова Србије", рекао је Дачић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи