Припремити се за улазак у ЕУ

Србија не треба да чека почетак преговора о придруживању да би ускладила своје законе и прописе са ЕУ, рекао је премијер Ивица Дачић након разговора са комесарима ЕУ у Бриселу.

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је да Србија не треба да чека почетак преговора о придруживању да би ускладила своје прописе са Европском унијом, већ да законе и прописе треба да усклади с европским.

Како је истакао премијер, законе и прописе треба ускладити већ сада како би, кад преговори почну, Србија била припремљена за улазак у ЕУ.

Дачић и министри у Влади Славица Ђукић Дејановић, Расим Љајић и Жарко Обрадовић састали су се у Бриселу са европским комесарима.

Премијер и министарка здравља Славица Ђукић Дејановић упознали су комесара ЕУ за здравље и заштиту потрошача Тонија Борга са проблемом афлатоксина у млеку, при чему је Дачић новинарима након сусрета рекао да је управо тај проблем очигледна последица неусклађености прописа.

Појаснивши да су прописи Србије о дозвољеној количини афлатоксина у храни за људе били на европском нивоу, али не и прописи о храни за стоку, Дачић је најавио да ће Србија ускоро добити националну референтну лабораторију за тестирање хране како би се та врста проблема елиминисала.

Председник Владе и министар Расим Љајић разговарали су и са комесаром за трговину Карелом Гухтом, пре свега о последицама које ће улазак Хрватске у ЕУ имати на трговинске односе две земље.

"Разговарали смо какве ће бити царинске стопе, а тражићемо и веће квоте за шећер", рекао је премијер.

Дачић се састао и са комесарком за образовање и културу Андруом Василиу, као и са комесаром за заштиту животне средине Јанезом Поточником, а на крају посете Бриселу истакао је да планира да током следећих седмица разговара са осталим европским комесарима, како би се избегло да дијалог са Приштином засени остале теме у вези са европским интеграцијама Србије.

"Дијалог је кључно питање, али треба разговарати и о осталим темама које су важне за живот грађана", нагласио је Дачић.

број коментара 18 Пошаљи коментар
(петак, 15. мар 2013, 22:26) - anonymous [нерегистровани]

nije tacno

Zivim u EU. od pocetka te te politicke tvorevine. nije tacno da drzavni vrh resava sam sve politicke probleme sam. Tacno je da svaka clanica ima svoje ljude u EU Parlamentu, koji se biraju na neposrednim Glasanjima svake clacice EU.. I moram da kazem da uvek postiji veto tbog Majorizacije bilo cega .

(петак, 15. мар 2013, 22:26) - anonymous [нерегистровани]

Radimo zbog sebe

Imamo tu ruznu naviku da cekamo da se sve desi samo od sebe,nismo mi ugrozeni zato sto nismo jos uvek clanica EU vec zato sto nista ne radimo. Moramo da se menjamo zbog sebe samih, onda ce oni nas traziti da pristupimo EU. Mi smo samo siromasni rodjak evropi kome treba pomoc bogatog rodjaka koji ga ne voli.

(петак, 15. мар 2013, 21:41) - anonymous [нерегистровани]

tur

Turska geografski ne pripada Euripi.Pored toga Europa tezi da ostane kršcanska.Nemacka je protivnik jer ima velike probleme sa oko pet miliona Turaka.Cak ni treca generacija tamo rodjenih nemoze da se prilagodi europskom nacinu zivota.

(петак, 15. мар 2013, 20:20) - anonymous [нерегистровани]

Bojan

Bilo bi jako glupo da mi opet izdrzavamo hrvate i slovence. Nema povlastica. Ako samo mi veca i jaca zemlja onda mi treba da kupujemo tamo firme i insistiramo na neresenim pitanjima izbeglica.

(петак, 15. мар 2013, 18:38) - anonymous [нерегистровани]

Udjimo što pre u EU raj

kako bismo živeli poput Rumuna i Bugara!

(петак, 15. мар 2013, 17:53) - anonymous [нерегистровани]

Norveška

je po monetarnoj vrijednosti treća najbogatija država svijeta, s najvišom kapitalnom rezervom po stanovniku.Peti je najveći izvoznik nafte, a naftna industrija zauzima četvrtinu njezinog BDP-a.
Pa sada da vidimo tko se ovdje na Balkanu može sa njom uspoređivati?!
Zato, palac gore za Srbiju da što prije pristupi EU.

(петак, 15. мар 2013, 17:52) - anonymous [нерегистровани]

oslo

Norveska ima ogromne rezerve nafte a mi ne.

(петак, 15. мар 2013, 17:36) - anonymous [нерегистровани]

Norvežani

su glasali protiv ulaska u EU na referendumu i ostali su van EU i ništa im ne fali. Naprotiv!

(петак, 15. мар 2013, 17:36) - anonymous [нерегистровани]

Samo kratko?

Ako mogu da kazem? Dok je ovakvih koji samo misle o NATO i EU od nas nista biti nece. Kako takvih ima dosta, znaci nema nam spasa!

(петак, 15. мар 2013, 17:32) - anonymous [нерегистровани]

Samo da pitam?

Da li nasi politicari znaju kada je Turska dobila datum pregovora i koliko je proslo a Turska i dalje nije u EU?? Da se razumemo? Radi se o Turskoj, drzavi koja Ekonomsku krizu nije ni osetila vec je i te kako napredovala pa je zbog svega toga i te kako potrebna EU? Ali jos uvek nije clan EU! Ne znam sta mi to toliko ocekujemo od EU i ne samo ja da ne znam vec velika vecina drzavljana Srbije samo nasi politicari ne spavaju radeci na tome verovatno sto pametnijeg posla i nemaju?