Читај ми!

Припремити се за улазак у ЕУ

Србија не треба да чека почетак преговора о придруживању да би ускладила своје законе и прописе са ЕУ, рекао је премијер Ивица Дачић након разговора са комесарима ЕУ у Бриселу.

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је да Србија не треба да чека почетак преговора о придруживању да би ускладила своје прописе са Европском унијом, већ да законе и прописе треба да усклади с европским.

Како је истакао премијер, законе и прописе треба ускладити већ сада како би, кад преговори почну, Србија била припремљена за улазак у ЕУ.

Дачић и министри у Влади Славица Ђукић Дејановић, Расим Љајић и Жарко Обрадовић састали су се у Бриселу са европским комесарима.

Премијер и министарка здравља Славица Ђукић Дејановић упознали су комесара ЕУ за здравље и заштиту потрошача Тонија Борга са проблемом афлатоксина у млеку, при чему је Дачић новинарима након сусрета рекао да је управо тај проблем очигледна последица неусклађености прописа.

Појаснивши да су прописи Србије о дозвољеној количини афлатоксина у храни за људе били на европском нивоу, али не и прописи о храни за стоку, Дачић је најавио да ће Србија ускоро добити националну референтну лабораторију за тестирање хране како би се та врста проблема елиминисала.

Председник Владе и министар Расим Љајић разговарали су и са комесаром за трговину Карелом Гухтом, пре свега о последицама које ће улазак Хрватске у ЕУ имати на трговинске односе две земље.

"Разговарали смо какве ће бити царинске стопе, а тражићемо и веће квоте за шећер", рекао је премијер.

Дачић се састао и са комесарком за образовање и културу Андруом Василиу, као и са комесаром за заштиту животне средине Јанезом Поточником, а на крају посете Бриселу истакао је да планира да током следећих седмица разговара са осталим европским комесарима, како би се избегло да дијалог са Приштином засени остале теме у вези са европским интеграцијама Србије.

"Дијалог је кључно питање, али треба разговарати и о осталим темама које су важне за живот грађана", нагласио је Дачић.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво