Читај ми!

Усвојен Закон о легализацији

Посланици Скупштине Србије изгласали Закон о посебним условима за упис права својине на објектима изграђеним без грађевинске дозволе. Скупштина ратификовала међудржавне споразуме са Русијом, Кувајтом и УАЕ.

12.18 - Изгласани међудржавни споразуми са Русијом, Кувајтом и Уједињеним Арапским Емиратима.

12.14 - Скупштина изгласала Закон о посебним условима за упис права својине на објектима изграђеним без грађевинске дозволе.

11.32 - Посланици усвојили Закон о ефикасном коришћењу енергије.

11.16 - Гласањем о Предлогу закона о ефикасном коришћењу енергије у начелу, Скупштина започела рад.

Скупштина Србије изгласала је Закон о посебним условима за упис права својине на објектима изграђеним без грађевинске дозволе и ратификовала неколико међудржавних споразума са Русијом и Уједињеним Арапским Емиратима и Кувајтом.

Пошто су посланици са 125 гласова потврдили да постоје посебни услови да закон ступа на снагу пре утврђених осам дана од дана објављивања у Службеном гласнику, Закон о посебним условима за упис права својине на објектима изграђеним без грађевинске дозволе ступиће на снагу сутра.

Како је у начелној расправи рекао ресорни министар Велимир Илић, у Србији има око 1,3 милиона објекта за које није издата грађевинска, односно употребна дозвола, а усвојеним законским решењима биће створени услови за упис права власништва бесправно изграђених објеката, а тиме и правна сигурност у евентуалном промету, обезбеђењу хипотекарних кредита.

Влада Србије прихватила је девет амандмана, међу којима је и амандман посланичке групе СПС који предвиђа да ће право уписа у катастар имати они који су изградили куће до 300 квадратних метара, станови у стамбеним и стамбено-пословним зградама до 200, пословни простор до 100 метара квадратних, а викендице до 200, занатске радње и помоћне објекте до 100, гараже до 30 квадратних метара.

Влада је, такође, усвојила амандман СПС који је та странка поднела на одредбу која је била највише критикована, а тиче се власништва над земљом на којој се налази бесправно изграђени објекат.

Тако се ако је бесправно изграђени објекат на земљишту које је у својини или је на њему уписано право коришћења у корист неког трећег лица (физичко или правно лице или јединица локалне самоуправе, покрајина или република) уписује право својине на објекту, без стицања права на земљишту на коме је објекат изграђен.

Право својине над земљиштем на коме је бесправно изграђен објекат може бити уписано у корист власника објекта када његов власник надлежном органу достави доказ да је неким правним послом стекао право својине на земљишту.

Уколико власник објекта и власник земљишта не реше имовинско-правне односе на земљишту у року од две године од дана ступања на снагу овог закона, власник објекта је дужан да о свом трошку утврди земљиште за редовну употребу објекта и власнику земљишта исплати тржишну цену за то земљиште.

Усвојен је и амандман ЛДП, који каже да ће се упис права својине на бесправно играђеном објекту који је изграђен на катастарској парцели која је у својини, односно сукоришћењу више лица, а на којој није спроведена парцелација, извршити уз подношење једног од доказа наведених у закону и уз писмену сагласност сувласника, односно сукорисника.

Према усвојеном закону, нису предвиђени никакви трошкови и накнаде за упис објеката, а грађани ће плаћати само израду геодетског снимка, уколико је немају од раније, што износи око 10.000 динара.

Споразуми са Русијом и УАЕ

Парламент је потврдио међудржавне споразуме са Русијом, Уједињеним Арапским Емиратима и Кувајтом.

Потврђена су два споразума са Русијом - о кредиту за инфраструктуру и испорукама гаса из Руске Федерације.

Реч је о одобрењу државног извозног кредита Влади Србије од 800 милиона долара за финансирање инфраструктурних пројеката и набавке возова за Железнице Србије.

Кредит ће бити коришћен за финансирање 85 одсто вредности сваког уговора о испоруци робе, обављању радова и пружању услуга у области железнице на територији Србије између српских и руских овлашћених компанија, док ће преосталих 15 одсто обезбеђивати српски увозници за плаћање аванса.

Споразум о испорукама природног гаса из Русије у Србију предвиђа да ће се испоруке гаса обављати у периоду од 2012. до 2021. године, у обиму од пет милијарди кубних метара годишње.

Влада је навела да се споразумом, имајући у виду тренутну потрошњу природног гаса у Србији од око 2,5 милијарде кубних метара, обезбеђују количине природног гаса које могу задовољити и будућу тражњу за природним гасом.

Посланици су ратификовали и Споразум о сарадњи Србије са Уједињеним Арапским Емиратима, као и о сарадњи две земље у области одбране, о избегавању двоструког опорезивања у односу на порезе и доходак и о узајамном подстицању и заштити улагања.

Прихваћен је и Уговор о гаранцији Србије и Кувајтског фонда за арапски економски развој, којим је предвиђено да тај фонд стави на располагање предузећу Железнице Србије кредит у износу од 10 милиона кувајтских динара за изградњу железничке станице Београд Центар као и више споразима са УАЕ.

Кувајтски фонд је државна корпорација основана од стране државе Кувајт у циљу пружања помоћи економијама арапских и других држава у развоју, под свеукупним надзором премијера.

Пројекат предвиђа прву фазу изградње нове железничке станице Београд Центар у Прокопу, површине око 37.000 квадратних метара. У питању су осам главних, са четири споредна колосека, пет перона, конструкцију тунела за метро испод станице, постају за техничку контролу и путничке услуге, уз електро и машинске радове за возове и услуге путницима и комуналном инфраструктуром.

Период расположивости кредита је до 31. децембра 2015. године или до другог датума око којег стране могу да се договоре, са фиксном каматом од три одсто годишње. Период доспећа кредита је 18 година, укључујући период почека до четири године, док је период отплате кредита 14 година у 28 полугодишњих рата.

Уговором о гаранцији је предвиђено да Србија безусловно гарантује, као примарни дужник, а не само као јемац, благовремено и потпуно извршавање свих обавеза у вези са зајмом.

Парламент je усвојиo Закон о ефикасном коришћењу енергије, који предвиђа оснивање Буџетског фонда за енергетску ефикасност.

Усвојеним законом обезбедиће се услови за оснивање и рад Буџетског фонда за енергетску ефикасност, који представља најефикаснији начин за прикупљање и пласирање средстава која би се користила за финансирање или суфинансирање пројеката, програма и активности за ефикасније коришћење енергије.

Корисници би могли да користе Буџетски фонд за финансирање пројеката којима се унапређује енергетска ефикасност, на основу јавних конкурса.

Циљ оснивања и рада тог фонда јесте побољшање енергетске ефикасности у приватним, јавним, пословним и другим објектима, изменама, модернизацијом и заменом котлова и топлотних подстаница са инсталацијама грејања, система за припрему санитарне топлотне воде и унутрашњег осветљења, коришћењем обновљивих извора енергије у индустријским предузећима и комуналним системима.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво