Читај ми!

ЛДП: Утврдити позадину убиства Ђинђића

У документу који је назван "предлог резолуције о обавези утврђивања свих околности припреме и извршења убиства премијера Зорана Ђинђића", Либерано демократска партија тражи од Скупштине Србије да се обавеже на утврђивању политичке позадине атентата.

У Скупштину Србије данас је стигао предлог резолуције о обавези утврђивања свих околности припреме и извршења убиства премијера Зорана Ђинђића, коју је поднела ЛДП, а којом би се републички парламент обавезао на подршку утрђивању политичке позадине атентата.

У предлогу се инсистира да у утврђивању те истине не буде појединаца и група који су изнад закона и правде.

ЛДП је предложила да у резолуцији буде наведено и да Скупштина Србије сматра недопустивом праксу да било који носилац политичке страначке или јавне функције остане поштеђен грађанске обавезе да пред полицијом и правосуђем одговори на сва питања која оптерећују земљу и друштво у вези са политичком позадином убиства Ђинђића.

Како се наводи у документу, кога су либерали представили на седници Главног одбора одржаној у недељу, држава неће моћи да се изгради као модерна и сигурна заједница све док пуна истина не буде утврђена.

У резолуцији се наводи да Народна скупштина као представничко тело свих грађана тражи пружање несумњивог институционалног одговора на питање политичке мотивације организације и улоге свих одговорних у тој политичко - криминалној завери.

"Све док постоје институционални и ванинституционални отпори у утврђивању потпуне истине о механизмима, мотивима и именима оних који су учествовали у насилном уклањању Зорана Ђинђића са позиције председника владе, Србија неће моћи да се изгради као модерна и сигурна заједница", истиче се у документу.

Како се додаје, судски одговор на питање одговорности непосредних извршилаца убиства дат је кроз коначне пресуде највиших судова Србије, којима су организатори и извршиоци убиства осуђени на најтеже казне.

У документу се наводи и да се кроз трагичне последице 12. марта 2003. преламају све историјске слабости и несреће нашег друштва, да је једини ефикасан излаз из њих потпуно утврђивање истине о том догађају и да због тога Народна скупштина сматра да ће Србија остати недовршена, слаба и рањива држава све док се не утврди потпуна позадина убиства премијера.

"Народна скупштина изражава политичку и институционалну посвећеност разјашњењу свих до сада неразјашњених аспеката овог терористичког чина и тражи од свих државних органа да искористе све законске могућности како би се ти акспекти разјаснили, као и одговорности свих до сада некажњених особа, наводи се у документу.

Додаје се да парламент од државних органа очекује да га известе о свим препрекама са којима се суочавају у спровођењу закона и евентуалним опструкцијама и ометању правде у вези с утврђивањем политичке позадине убиства премијера Ђинђића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво