Читај ми!

Косовски министар позива Србе да се врате у Приштину

Слободан Петровић, заменик косовског премијера и министар у косовској влади, позива расељене Србе из Приштине да се врате у свој град. Православно гробље у Приштини данас на Задушнице посетило двадесетак приштинских Срба и они који више не живе у том граду.

Заменик премијера Косова и министар за администрацију и локалну самоуправу Слободан Петровић позвао је данас у Приштини расељене Србе да се врате у свој град.

Након обиласка православног гробља у Приштини које је данас на задужнице посетило двадесетак приштинских Срба и они који више не живе у том граду, Петровић је у изјави агенција Бета рекао да косовска влада подржава повратак Срба у Приштину.

У Приштини данас живи педесетак Срба, углавном старих, а међу њима су и два свештеника са женама и децом. Пре рата, 1999. године у Приштини је живело 42.000 Срба.

Приштинске Србе је приликом обиласка гробља пратио и један број новинарских екипа на српском и једна на албанском језику којима у првом моменту није било дозвољено да снимају гробље, али је потом та забрана укинута.

Косовски министар Слободан Петровић је осудио забрану снимања и обећао да ће читав случај бити брзо испитан.

Петровић је рекао и да је на православном гробљу у Приштини у току обнова надгробних споменика, порушених у протеклих 13 година, као и обнова старе капеле и стаза.

Данас на задушнице помен упокојенима служили су приштински свештеници Дарко Маринковић и Стева Митрић.

Маринковић је за агенцију Бета рекао да је јутрос у цркви Светог Николе у Приштини служена литургија и да је православно гробље обишло двадесетак Срба из Приштине.

Рекао је да искрено очекује да ће ускоро бити завршена обнова целог гробља, као и реконструкција старе капеле у којој ће бити обављана богослужења.

Маринковић је осудио то што је јутрос новинарима било онемогућено да обављају свој посао.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара