Читај ми!

Србија за компромис, Приштина кочи дијалог

Државни врх Србије тражи од међународне заједнице да пошаље поруку Приштини да и она буде спремна на компромис. Став државе остаје непромењен - нема одустајања од заједнице српских општина на Косову. Приштина и Београд слажу се да Заједница српских општина треба да постоји, али нема сагласности о томе које би биле њене надлежности.

Дијалог Београда и Приштине наставља се по плану. У понедељак ће, уз посредовање високе представнице Кетрин Ештон, разговарати Ивица Дачић и Хашим Тачи. Уочи нове рунде, која је оцењена као кључна, састао се државни врх.

Став државе остаје непромењен – нема одустајања од заједнице српских општина на Косову. После једносатног састанка највиших званичника речено је да је Београд спреман на компромис, а да исто очекује и од друге стране. Одговорност је, кажу, на трећој страни.

Саветник председника Републике Марко Ђурић рекао је да се налазимо у тачки у којој изгледа да је неопходно да Приштини буде послато охрабрење од стране најутицајнијих представника међународне заједнице да буде конструктивна и да буде спремна на компромис. Без тога, како је рекао Ђурић, то би био разговор глувих. 

Влада се максимално труди да постигне одрживо решење у дијалогу са Приштином, порука је премијера после састанка са амбасадорима земаља Европске уније које нису признале независност Косова. Приштина и Београд слажу се да заједница српских општина треба да постоји, али нема сагласности и о томе шта би представљала и које би биле њене надлежности.

"Није у питању ко би имао контролу, већ да ли би то била регионална власт или српска самоуправа, те како би се органи те управе бирали и какве би јој биле надлежности, али и везе са Приштином и Београдом. Став Приштине је да би та заједница требало да има само координациону функцију без извршних овлашћења", наводи премијер Дачић у интервјуу за Франкфуртске вести.

Хашим Тачи каже да не дозвољава да општине са српском већином формирају механизме који имају законодавну и извршну власт. Због неслагања две стране, јуче смо од премијера чули да је дијалог у кризи. Из Брисела стиже вест да се дијалог наставља по плану.

Портпаролка Кетрин Ештон Маја Коцијанчич каже да нема специјалног коментара на изјаву премијера Дачића.

"Ми верујемо да је дијалог у интересу и Београда и Приштине. Госпођа Ештон ангажована је да у том дијалогу дође до напретка који ће бити у интересу обе стране. Све што се у дијалогу догађа, догађа се у договору једног и другог премијера. Агенда је знана и сви наши напори иду у том правцу", рекла је Коцијанчичева.

Тема на Андрићевом венцу била је и оно зашто је, између осталог, дијалог важан – изгледи за датум за почетак преговора са ЕУ.

"Мислим да до 16. априла неће постојати никакав ни политички ни формални разлог за то да наша земља не добије подршку за наставак европских интеграција", рекао је Ђурић.

Европска комисија и Кетрин Ештон представиће извештај о Србији 16. априла. Недељу дана касније, о извештају ће расправљати Савет министара. Одлука о датуму сели се потом на вишу инстанцу – Самит шефова држава и влада 28. јуна када ће се одлучивати о датуму за почетак преговора.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара