Читај ми!

Интервју: Милорад Додик

Републици Српској је потребан нови импулс и ново вођство, јер се осетио замор, рекао је, гостујући у емисији "Сведок", председник Републике Српске Милорад Додик.

Гостујући у емисији "Сведок" на РТС-у председник РС Милорад Додик рекао је да у РС постоје проблеми, али не постоји никаква криза.

(Снимак "Сведока" можете погледати/преузети на нашој страни Емисије)

"Институције функционишу, показује се снага управо у чињеници да је влада поднела оставку и да смо спремни да изаберемо нову. То није одраз кризе, него одраз снаге, а важно је да РС показује снагу и умеће", рекао је председник РС.

Суштина промене је, каже Додик, процена да је потребан нови импулс, нова енергија, али и поновно окупљање.

"Руководство моје партије сложило се са коалиционим партнерима да је потребна нова енергија, која ће одговорити новим изазовима који нису толико тешки, али су медијски спиновани", каже Додик и додаје да је циљ нова порука, да долази време пролећа, почетка многих послова, и да је потребно јасно рећи да је влада спремна да буде свакога дана са проблемима људи.

"Са Џомбићем нема проблема, он ће сигурно имати високо место у РС и касније", каже Додик.

О неким наводима да се с реконструкцијом владе касни можда и годину дана, председник РС каже да је сам избор владе био такав да је опозиција била противна, али "ми смо сматрали да је ово прави тренутак, ми смо бирали време, а шта говоре ови који су пре нас трошили време на власт, од Иванића, СДС-а, Чавића, и осталих то смо видели, па и њихове способности..,"од признања Чавића да је седам хиљада људи побијено у Сребреници, а сада се појављује муслимански командант који каже да се хиљaду људи побило између себе, Муслимана, што говори да је Чавић био спреман да прихвати налоге странаца, па се дисквалификовао као озбиљан саговорник по питању будућности РС".

Нема кризе у РС 

О томе како му се чини предлог о формирању владе националног јединства, рекао је да РС нема политичку кризу, нити кризу институција, никада није била снажнија и јача.

"РС је свесна економских проблема, ситуација није нигде у свету као пре пет, шест година, али кризе свугде има, па видећете да ће Хрватска бити за који месец проглашена болесником у ЕУ. Имамо проблеме реалне производње, али немамо проблем са фискалном стабилношћу, измирујемо обавезе, дугове. Ми живимо са народом, свјесни смо свега, ја имам комшије и знам како људи доживљавају кризу", каже Додик.

"За оне који то не знају, госпођа Цвијановић, нови мандатар владе, успешна је, познаје европске методе, економска питања, поседује велику енергију и она ће сигурно обићи целу РС, разговарати са људима, и приближити владу народу, и влада ће бити један компактан тим", навео је Додик.

Што се тиче најава да би наредни месеци у Бањалуци могли да буду веома бурни, а ту је тезу међу првима лансирао професор Ненад Кецмановић који тврди да је за "неко пролеће" у РС, највероватније са запада, ушло 10 - 15 милиона долара и да ће тим парама неко наводно покушати да дестабилизује Бањалуку, каже да "велики успех остаје иза РС, један период успеха који неки виде а неки не. Ми ћемо се вратити на старе позиције и бити важан политички фактор. Пролеће календарски долази, политички је то општа тема, један накарадан систем који је могућност да владе утичу на локалне средине и да врше одређени притисак. Па све међународне организације осим Транспаренси интернешенала смештене су у Сарајеву... народ је то препознао, много се тога дешавало."

О тврдњама да кампању против њега усмерава директно амерички амбасадор Хил, Додик тврди да нико не каже конкретно да је тако, али да је проблем у чињеници да "су они много инволвирани у локална решења, и да су најчешће били на страни захтева муслимана у БиХ, па смо рекли да то више нећемо прихватати. Ми повремено сарађујемо, видимо се, наш проблем је конкретно питање БиХ, јер не желимо да препознамо и видимо како се они сврставају на једну страну".

А о наводима да Балкан тренутно није у фокусу америчке администрације, Додик каже да то јесте случај, да Американци тренутно имају друге дестинације где је потребније њихово присуство, али да и господин Хил ради свој посао, а они свој.

Борба против корупције 

О борби против корупције каже да је РС била изложена сталном посматрању многих међународних структура, "тамо су странци хапсили људе, смењивали, повезивали са неком врстом криминала, па наравно да има корупције, али са становишта опште слике данас смо стабилни. Али не могу да владају таблоиди него институције, да би се очувале друштвене вредности", тврди Додик. Наводи да је најважније да држава има снажне институције, које ће одговарати на сваку врсту изазова.

"А што се тиче СДС, она је синоним лоповлука и криминала, па зашто они немају неког него се позивају на Александра Вучића који је у Србији и чији је посао такав какав је, а ја га подржавам, као и сваки посао у борби против криминала и корупције. Најлакше би било наћи појединца, неког Елиота Неса, али он у РС ништа не би урадио".

О изјави Александра Вучића, да очекује да ће борба против корупције у РС бити боља и успешнија него у Србији, Додик је рекао да је потпуно разумео јер је прочитао читав контекст.

"Пре свега они који желе да се прикажу као његови пријатељи из РС, пре свега БН телевизија, приказали су то тако, као само једну реченицу, извучену... па нема спора у тој причи, али у РС док ја водим овај посао неће владати таблоиди него институције", рекао је Додик.

О томе је ли му неко у Београду замерио што је недавно похвално говорио о Мирославу Мишковићу у неким интервјуима, рекао је да иза свега што је било када у животу рекао, стоји.

"Ја можда од свих актуелних политичара најмање знам Мишковића, али ја имам своје мишљење, а то је да борба против криминала мора да се води, добро је да свака власт то ради, али да ће судови дефинитивно имати последњу реч. И сам Беко је одлазио на сведочење, и дошло је до малог раскола ако се сећате, у тумачењу између гуверенера НБС, а Вучић је рекао да је све то ствар судова, да нико не треба да се меша, и ја то подржавам. Никада не смемо искористити свој политички утицај да би наметнули некоме пресуду, то је базично".

Зашто је 2014. важна година 

О његовим изјавама о 2014, за коју каже да би могла да буде кључна за српски народ, да је то година у којој запад припрема обилежавање стогодишњице Првог светског рата, и о томе зар није логичније да се гламурозно обележава завршетак рата, а не његов почетак, рекао је да постоје и стране амбасаде у Сарајеву које припремају ту прославу, да се тиме жели прогласити да је Гаврило Принцип први српски терориста, да можда то индикативно и није намера неких амбасада, али да је видљиво да се то припрема.

"Ја нисам рекао да је 2014. кључна, него веома важна година, а нама је доста спиновања и стереотипа, па да не испадне да Аустроугарска није окупирала БиХ, да је све био тероризам а не борба против окупатора. Данас се злоупотребљавају чињенице, и недопустиво је да се свету поново пошаље порука да се каже да су Срби реметилачки фактор на Балкану, кроз историју....Зато смо и кренули са Кустурицом у изградњу Андрић града, где ће се десити централно обележавање, јер сматрамо да је акт Гаврила Принципа акт ослободиоца, а не терористе, па позивамо све да се укључе у ту причу...", истиче Додик.

Додик је рекао да Република Српска подржава сваку одлуку Србије када је реч о решавању проблема Косова и нагласио да РС неће дозволити Босни и Херцеговини да признала Косово.

"БиХ није признала Косово искључиво зато што то није дала РС и неће дати ни у будућност, бар што се мене тиче, док ја седим тамо", истакао је Додик.

Додик је навео да је уверен у лоше намере међународне зајднице према Србима у целини и према њиховим државама и да је преко Косова Србија требало да буде дефинитивно поражена. 

Како решити проблем Косова

Председник РС је упоредио проблем Србије и Косова са проблемом Израелаца и Палестинаца, рекавши да између тих народа постоји изражен историјски анимозитет и да је њихов суживот зато готово немогућ.

"Није споран концепт две државе за два народа на простору Палестине и Израела, али је спорна граница. Тако је и овде. Албанци и Срби никада у историји нису били два народа која су се нашла на истој страни", рекао је Додик и нагласио да проблем треба решити разграничавањем Срба и Албанаца.

"Ја то кажем само као припадник српског народа, који тај народ представља веома званично јер је добио гласове за то, без икакве намере да било коме држим лекције", рекао је председник Републике Српске.

Додик је рекао да нема проблема у односу са политичарима на власти у Србији, обелоданивши да је недавно пио кафу са председником Србије Томиславом Николићем и да је јуче причао телефоном с председником Владе Ивицом Дачићем.

На опаску да му појединци можда пребацују због његове блискости са бившим српским председником Борисом Тадићем, Додик је одговорио да је он његов верни пријатељ и да су недавно заједно гледали утакмицу између Партизана и Макабија у кошаркашкој Евролиги.

Србија, како је истакао Додик, треба још више пажње да окрене према Републици Српској, која и поред свих проблема Србије наслеђених и стечених, остаје на њеној страни.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво