Пајтић: ЕУ тражи да Србија буде правна држава

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић каже да Европска унија тражи да Србија, уколико жели да буде њен део, мора да буде правна држава. Озбиљна правна држава обезбеђује поштовање, пре свега, свога Устава, а поштовање Устава значи поштовање уставних гаранција за Војводину.

У резолуцији Европског парламента, која би требало да буде усвојена средином марта, Влада Србије се позива да почне преговоре са војвођанском Владом, како би се нашла решења која ће поштовати принцип владавине права.

У Савезу војвођанских Мађара оцењују да је циљ резолуције да се превазиђе правна несигурност, настала после одлуке Уставног суда Србије којом су оспорене поједине надлежности Покрајине.

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић каже да Унија тражи да Србија, уколико жели да буде њен део, мора да буде правна држава. Према његовим речима, озбиљна правна држава обезбеђује поштовање, пре свега, свога устава.

"Поштовање Устава значи поштовање уставних гаранција за Војводину и будући да је то тема која најчешће ескалира јер се често или доноси буџет или ребалансирају буџети, није ни чудо да су Европљани скренули пажњу на то да ако Србија жели да постане део ЕУ мора бити правна држава односно мора обезбедити владавину права, дакле мора поштовати сопствени устав и гаранције које Војводини у том смислу припадају", рекао је Пајтић.  

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 24. феб 2013, 10:47) - anonymous [нерегистровани]

I Srbija

ima svoja prava koja nikako da dobije od EU.