Пајтић: ЕУ тражи да Србија буде правна држава

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић каже да Европска унија тражи да Србија, уколико жели да буде њен део, мора да буде правна држава. Озбиљна правна држава обезбеђује поштовање, пре свега, свога Устава, а поштовање Устава значи поштовање уставних гаранција за Војводину.

У резолуцији Европског парламента, која би требало да буде усвојена средином марта, Влада Србије се позива да почне преговоре са војвођанском Владом, како би се нашла решења која ће поштовати принцип владавине права.

У Савезу војвођанских Мађара оцењују да је циљ резолуције да се превазиђе правна несигурност, настала после одлуке Уставног суда Србије којом су оспорене поједине надлежности Покрајине.

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић каже да Унија тражи да Србија, уколико жели да буде њен део, мора да буде правна држава. Према његовим речима, озбиљна правна држава обезбеђује поштовање, пре свега, свога устава.

"Поштовање Устава значи поштовање уставних гаранција за Војводину и будући да је то тема која најчешће ескалира јер се често или доноси буџет или ребалансирају буџети, није ни чудо да су Европљани скренули пажњу на то да ако Србија жели да постане део ЕУ мора бити правна држава односно мора обезбедити владавину права, дакле мора поштовати сопствени устав и гаранције које Војводини у том смислу припадају", рекао је Пајтић.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво