Читај ми!

Смењена Ната Месаровић

Посланици изгласали одлуку о престанку функције председнице Врховног касационог суда Нате Месаровић. Прихваћени предложени закони о "Јужном току" и измене Закона о Војнобезбедносној и Војнообавештајној агенцији, као и о учешћу у мултинационалним операцијама.

11.50 - Завршена седница Скупштине Србије.

11.42 - Разрешена функције председница Врховног касационог суда Ната Месаровић. 

11.41 - Скупштина потврдила међународне уговоре и конвенције. 

11.37 - Посланици прихватили Закон о "Јужном току". 

11.26 - Прихваћени Предлози закона о Војнобезбедносној агенцији и Војнообавештајној агенцији.

11.17 - Изгласан Предлог о учешћу Војске Србије у мултинационалним операцијама у 2013. години.  

У Скупштини Србије парламентарци изгласали престанак функције председнице Врховног касационог суда Нате Месаровић, измене Закона о Војнобезбедносној и Војнообавештајној агенцији, и одлуке о учешћу у мултинационалним операцијама, као и предложеном закон о "Јужном току".

Пре гласања о предложеним актима, у парламенту је одржана седница Одбора за здравље и породицу на којој је затражено од Министарства пољопривреде да саопшти која су млека повучена са тржишта.  

Скупштина Србије усвојила је одлуку о престанку функције председнице Врховног касационог суда Нате Месаровић, против чега су били посланици ДС-а и ЛДП-а.

Парламент је о престанку функције Месаровићеве расправљао на предлог Високог савета судства, који је то предложио на основу одлуке Уставног суда којом је утврђено да одредба закона по којој је избрана на ту функцију није у складу са Уставом.

Месаровићева ће тако остати и без функције председнице ВСС, јер је председник ВКС по функцији и председник ВСС.

Посланици су усвојили и измене Закона о ВБА и ВОА, по којима ће убудуће војне безбедносне службе надзор електронских комуникација обављати само уз дозволу суда. Усвајањем нових решења, рад тих агенција биће усклађен са мишљењем Уставног суда о тој материји.

Влада је прихватила осам амандмана на те измене, међу којима је и амандман заштитника грађана Саше Јанковића који је предложио да се право војних безбедносних служби да цивилним службама безбедности и полицији достављају податке који су изван њихове надлежности, ограничи на питања националне безбедности и најтежих кривичних дела.

Усвојен је и Закон о "Јужном току", који ће убрзати експропријацију земљишта и припрему терена за изградњу тог гасовода кроз Србију.

Доношењем посебног закона за "Јужни ток" стварају се услови за прибављање потребних дозвола и изградњу деонице тог магистралног гасовода кроз Србију, у коју ће бити уложено око 1,7 милијарди евра.

Припадници Војске Србије ће у 2013. години учествовати у девет операција при мисији Уједињених нација и Европске уније, а припадници МУП-а Србије у четири, будући да је Скупштина усвојила одлуке којим је то предвиђено.

Одлукама о усвајању Годишњег плана употребе ВС и других снага одбране у 2013. години, као и о учешћу припадника ВС у мултинационалним операцијама, предвиђено је ангажовање до 475 припадника ВС и 15 припадника МУП-а. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво