Читај ми!

Сачувати Србију у оквиру њених граница

Најважнији задатак је сачувати Србију у оквиру њених граница, рекао председник Томислав Николић и нагласио да је изабран да брани земљу придржавајући се тачно и савесно Устава. Не смемо да губимо наду и нећемо да прекинемо праведне напоре за очување наше територије и идентитета, нашег срца и душе Косова и Метохије, истакао је Николић на свечаној седници Скупштине Србије поводом Дана државности.

Председник Србије Томислав Николић поручио је да је најважнији задатак сачувати Србију у оквиру њених граница и нагласио да је изабран да брани земљу придржавајући се тачно и савесно Устава.

Према његовим речима, Србија је демократска држава - бори се против криминала, да запосли грађане, преговара са привременим институцијама у Приштини и са правом очекује датум за преговоре са Европском унијом.

"Обавезани речима и делима великих предака, који су у изузетно тешким околностима успевали да сачувају нашу отаџбину, и данас морамо да одбранимо Србију, лепу демократску државу, саткану од жртава свих који су пали бранећи је. Да сачувамо Србију у оквиру њених граница", поручио је Николић у Народној скупштини на свечаној седници поводом Дана државности.

Честитајући свим грађанима Србије празник, Николић је рекао да и од изабраних представника грађана очекује да своје напоре усмере ка заједничком циљу - "очувању нашег бића у нашој земљи, поносној Србији".

"Не смемо да губимо наду и нећемо да прекинемо праведне напоре за очување наше територије и идентитета. Нашег срца и душе: Косова и Метохије", истакао је Николић.

Можда ће, рекао је, сутра неке ''умне главе'' извргавати подсмеху ове његове речи и написати и изрећи да су жртве и искушења бесмислени.

"Србија је демократска земља у којој је и то могуће. Волео бих када би им узор били они који о својој држави пишу или говоре а живе у државама чланицама Европске уније, рецимо. Променила се Србија, дозвољава свакоме да гласно и некажњено искаже сваку своју мисао. Да је оваква Србија постојала раније, ја никада не бих због изговорених речи био у затвору. Да је оваква Србија постојала раније, многи би одавно били у затвору због извршених кривичних дела", рекао је Николић.

Али, и после најтамнијих ноћи свиће јутро, поручио је председник и додао: "Изборили смо се за демократију, боримо се против криминала, боримо се да запослимо Србију, преговарамо са привременим институцијама у Приштини, са правом очекујемо датум за преговоре са Европском унијом".

Први демократски устав Србије

Он је подсетио да је на данашњи дан, пре 209 година, подигнут Први српски устанак, а пре 178 година, донет Сретењски устав, први демократски устав Србије.

Усвајање Сретењског устава није наишло на одобравање у иностранству, било је приговора како је незамисливо да Србија има устав какав нема већи део европских земаља, подсетио је Николић.

"Постављало се чак и питање - шта ће Србији министарства, међу њима министарство иностраних дела, и шта ће Србији застава. Било је по њиховом мишљењу револуционарних елемената, који су дошли пре свега из Француске. Затражили су његово суспендовање образлажући свој захтев једноставном сентенцом 'Устав треба мењати, јер је унео француски расад у турску шуму'", подсетио је Николић.

Он је навео да је кнез Милош повукао објављени устав, да је желео да самостално води своју државу, али да је морао да се покори вољи сила од којих је зависио.

Зато је историјски пут српске уставности био посут трњем, пун успона и падова, брисан ветровима са истока и запада.

"На уставе Србије, народне или октроисане, савремене и мање савремене, утицало је историјско бреме вишевековне зависности од туђе воље, или боље рећи самовоље", истакао је председник.

Поносни на правну традицију

Према Николићевим речима, Срби могу да буду поносни на правну традицију без обзира на тешке историјске околности.

"Од Душановог законика, шест самосталних устава које је Србија имала као кнежевина, а затим као краљевина, донетих 1835, 1838, 1869, 1888, 1901, 1903, до савремених устава и важећег из 2006. године, Србија има светлу традицију која нимало не заостаје за оном у другим европским земљама", рекао је Николић.

Томе су, како је рекао, највише допринели наши обичаји, које су нам преци, некада у песмама некада у предањима, преносили са генерације на генерацију, као и универзалне вредности које су уткане у суштину нашег бића.

"Обичаји су основни извор сваког нашег прописа, закона, устава. Зато су код нас неприкосновени: поштење, поштовање других, патриотизам, слободољубље. Тако је у Србији вековима...., било и биће", поручио је председник Републике.

Николић је нагласио да снага Устава произилази из спремности и одлучности сваког грађанина да га брани и да би без подршке грађана уставна права била загарантована само на папиру, као списак лепих жеља.

"И данас су актуелне речи књаза Милоша и свих који су пре нас стварали Србију као државу у којој се живи на основу демократског Устава. Зато вам кажем: Изабран сам да браним Србију придржавајући се тачно и савесно Устава Републике Србије, не постоји нико други кога бих слушао", закључио је Николић.

Уручена одликовања појединцима и установама

Председник Томислав Николић уручио је на свечаној седници Скупштине одликовања заслужним појединцима и установама. Одликовања су постхумно додељена тројици припадника Војске Србије, а председник Николић их је уручио члановима њихових породица.

Постхумно је златном медаљом за храброст "Милош Обилић" за испољену храброст и дело личног херојства одликован мајор Горан Савић.

Орденом заслуга за одбрану и безбедност другог степена, за часно извршавање дужности и задатака у области одбране и безбедности, постхумно су одликовани старији водник прве класе Славиша Марковић и старији водник прве класе Небојша Милић.

Потпуковник Томислав Бећаговић одликован је златном медаљом за храброст "Милош Обилић" за испољену храброст и дело личног херојства.

Радослав Зеленовић одликован је Сретењским орденом трећег степена, за нарочите заслуге у области филмске уметности, а Милунка Лазаревић истим орденом за нарочите заслуге и постигнуте изванредне резултате у шаховском спорту.

Николић је одликовао председника Управног одбора Фонда Б92 Верана Матића Сретењским орденом, трећег степена, за спровођење друштвено-хуманитарне акције "Битка за бебе".

Драмска уметница Марија Црнобори одликована је Сретењским орденом трећег степена, за нарочите заслуге у области позоришне уметности.

Народна библиотека Србије добила је Сретењски орден другог степена, поводом 180 година постојања и успешног рада у прикупљању и очувању књижевног фонда од историјског и културног значаја за Србију.

Основна школа "Лазар Саватић" из Земуна одликована је сребрном медаљом за заслуге. Прво београдско певачко друштво одликовано је златном медаљом за заслуге. 

Међу одликованима је и Институт за физику, из Београда, коме је уручен Сретењски орден трећег степена. 

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво