Читај ми!

Прешево као Панама

Сједињеним Америчким Државама обратио се Демократски фронт за национално обједињење из Тиране тражећи да спречи градњу канала Дунав–Егејско море кроз Србију и да такозвана Прешевска долина постане америчка прекоморска територија, попут Панамског канала.

Демократски фронт за национално обједињење (ДФНО), са седиштем у Тирани, тражи од Сједињених Америчких Држава (САД) да такозвану Прешевску долину, југ централне Србије, одузму од Србије и на тај начин онемогуће Русију да гради канал Дунав–Морава–Вардар, пише скопска Нова Македонија.

У писму бившој америчкој државној секретарки Хилари Клинтон, Фронт сугерише да САД такозвану Прешевску долину одузме од Србије тако што ће је прогласити својом прекоокеанском територијом, по принципу Панамског канала.

Лист на насловној страни пише да би циљ ове евентуалне америчке интервенције био успостављање доминације у целости на Балканском полуострву.

ДФНО, која у свом логу има мапу велике Албаније, сматра да је "идеја око изградње канала антиалбанска с циљем етничког чишћења Албанаца и давања могућности Русији да контролише целу територију".

ДФНО Клинтонову подсећа да је пројекат изградње канала стар више од 100 година када је, како наводе, дописник Њујорк тајмса са Балкана обелоданио договор који су амерички и руски капиталисти потписали у Сант Петербургу.

Тиме су, тврди се у писму Клинтоновној, Американци стекли право на Прешевску долину, пише македонски дневни лист цитирајући делове писма.

Прешевска долина треба да буде враћена у фокус интересовања САД као прекоморска америчка територија јер је подједнако важна као и Панамски канал, који је екстериторијалан од Панаме. На тој територији је потребно америчко присуство исто као и у осталим оваквим територијама, наводи се у писмо.

У ДФНО-у сматрају да би за решавање проблема Прешевске долине требало испоштовати принцип самоопредељења, односно да би Албанци с југа Србије требало да имају право на свој став.

"Тим људима треба дозволити да имају последњу реч са ким желе да живе и ставити тачку на експерименталне политике на Балкану", сматрају у ДФНО.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво