Читај ми!

Интервју: Војислав Коштуница

Ниједна земља на путу ка ЕУ није имала услов као Србија, да се одрекне дела територије, рекао је председник ДСС-а Војислав Коштуница гостујући у емисији "Сведок". Стално се помиње датум за почетак преговора, а Србија стално губи, наводи Коштуница.

Гостујући у емисији Сведок, председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница рекао је да ниједна земља на путу ка ЕУ није имала услов као Србија – да се одрекне дела територије.

Овде можете погледати/преузети емисију Сведок

На питање главног и одговорног уредника Информативног програма РТС-а Ненада Љ. Стефановића, како му изгледа данашњи сусрет Николића и Јахјаге, Коштуница каже да је пуне две године и сам седео за преговарачким столом, али да се све то одвијало пре врло важног датума – једнострано проглашене независности Косова, 17. фебруара 2008. године.

"После тога нисам седео, а и не бих седео ни са ким од представника привремених институција, јер ова врста контаката легализује нешто што није легално. А и зато што је посредник овог разговора Европска унија, која је све ово време посвећена стварању независног Косова. Мислим да су преговори Београда и Приштине под диктатом Брисела почели у пролеће 2011. године, водила их је једна влада и постигнути су резултати на штету Србије. Садашња влада то је прихватила и наставила тзв. дијалог", наводи Коштуница.

Каже да председник Владе учествује у преговорима, то није раније био случај, и то је омогућило да дође до споразума који су заиста врло штетни – о границама, катастру, дипломама, личним исправама.

"Разговор који је председник Николић данас имао је другачији. Он је и сам рекао да су преговори у надлежности саме Владе. Он треба да подстакне даљи дијалог који се води на нивоу председника влада и да се утаначе даљи споразуми који су на помолу – око енергетике, телекомуникација, у априлу можда и свеобухватни споразум који се најављује".

"Свако у глави треба да држи Устав, а у Брисел се може ићи и без Резолуције и платформе, тако стоје ствари, а приступи политика председника Владе и Републике јесу различити. То се показало и то је исказано кроз платформу са којом се у јавности појавио Николић. Платформа није дефинисала уставно-правну везу између Србије и Косова. Ја сам разговарао о томе са председником. Очекивао сам закон о суштинској аутономији, који је изостао. Остало је недефинисано, шта значи тај низ институција на Косову, па Скупштина, Извршно веће – у односу на то да ли Косово представља или не представља део Србије. А и формулација да ништа није договорено док све није договорено, значило је да се преговори заустављају на нивоу који је до сада постигнут", сматра Коштуница.

О томе да ли дијалог треба одложити каже да се ту стално помиње датум за почетак преговора са ЕУ, а да Србија стално губи. "Ниједна земља није имала услов као Србија, да се одрекне дела територије, а нећу улазити у то шта Косово значи за Србију, па ако је тај пут кроз преговоре такав, питам се шта је алтернатива. То је да се не преговара под таквим условима, већ да се заустави процес. Инсистирати да се то врати под окриље УН, то јест у Савет безбедности", наводи лидер ДСС-а.

"Ми смо имали и подршку Русије, могли смо да замрзнемо преговарачки процес, тако да је то била прилика, али још увек је далеко боље и то од ове агоније кроз коју пролази", тврди Коштуница.

У свету има моћних земаља, каже, које би биле на страни Србије, али се "овом пузајућом политиком са наше стране, од 2008. године стигло до неког саучесништва".

Консензус ван Устава немогућ

О томе да ли је уопште могуће постићи политички консензус међу политичким актерима у Србији по питању Косова, Коштуница је рекао да је консензус био могућ и да би требало да поново буде могућ.

"Пред сваку фазу преговора излазили смо пред тим, прво платформа, па извештај, и цела скупштина је стала иза тога, па ту је и Устав Србије... и после 2006. је све грађено у оквиру Устава, а данас се хоће консензус изван Устава, то пак није могуће", рекао је Коштуница.

О реалности живота на Косову тврди да треба најпре окренути леђа ЕУ, јер су евроинтеграције нешто што иде на штету Србије, када је реч о економији, култури, па и нашем достојанству.

"Имате пуно озбиљних људи у Србији који су сада уздржани, па и евроскептици, који јесу за сарадњу у економији, али не и чланство у ЕУ. Ја мислим да Србији има живота без ЕУ и да она може бити јача у борби за КиМ, ако не хрли у чланство у ЕУ", рекао је Коштуница.

Треба да се окренемо себи, па сарадњи са другим земљама, не само са ЕУ, јер од многих можемо имати користи, пре свега од Руске Федерације, каже лидер ДСС-а.

"У овом тренутку када дрма и криза и када велике државе озбиљно преиспитују своје чланство, као Британија, па и Турска, видимо да ЕУ има алтернативу. Да не говорим о идентитету и самопоштовању које се у свему томе губи. Чешки председник није престао да изражава скепску о ЕУ, али једно је ЕУ данас, а друго је била пре 2004. године, па са њом би се човек још и могао сложити, али са овом данас тешко", рекао је Коштуница.

Озбиљни разлози за изборе

На питање о могућности избора, Коштуница каже да његова странка увек води рачуна о организацији и спремности, а овог пута ту је и додатни разлог.

"Ипак, избори су били скоро. Буде ли их и на пролеће, то је велики издатак, велико оптерећење, презасићени су људи. Поставља се питање зашто да буду поновни избори. Има оних који желе да се овај процес у Бриселу одвија што брже, а избори успоравају ствари, али мора постојати неки јак разлог да се после промене власти избори одрже за годину дана. ДСС сматра да тај разлог постоји. То је начин на који премијер води преговоре у Бриселу, и да треба да поднесе оставку, јер је радио на успостављању границе са Косовом и разградњи Србије, а поставило се питање и о чланству Косова у УН, а од те изјаве се председник оградио."

Други разлог је, каже, све што се сазнаје о вези премијера са Шарићевим нарко-кланом.

"То је веома озбиљно и у озбиљној земљи Влада би пала. Не кажем да је Дачић знао ко су ти људи, али сувише је људи умешано, а то нису кафански сусрети него сусрети кроз које су чланови Шарићевог клана имали користи, а Србија штету. То су јаки разлози за изборе, то јест нешто због чега би премијер Дачић требало да поднесе оставку", каже Коштуница.

Политика је, каже, јединствена, али води је председник Владе. Премијер је, како наводи, нудио нешто што од њега није ни тражено, као што је чланство Косова у УН. "Ја ту критику њему упућујем, као упозорење и критику целој Влади, без калкулација. Ствари су јасне, критикујемо онога на челу Владе, јер све што он чини пада на Владу у целини, исто као што ће и ова афера Шарић, ако се не расплете, погодити целу Владу".

На питање види ли себе уз радикале, "Двери", и види ли себе као лидера покрета тзв. десног ДОС-а, о којем се спекулише још увек као идеји ако дође до избора, рекао је да је политика ДСС-а врло јасна, државотворна, да постоји нешто што је разликује од других, а то је идеја политичке неутралности.

"То је јасан и развијен програм, са којим идемо сами на изборе, са својим именом и презименом. О томе ће се, ипак, у једном тренутку изјаснити Главни одбор, али најважније је да избори нису расписани", рекао је Коштуница.

Што се тиче формирања Савета за националну безбедност и колико је то решење ослабило уставну позицију Владе која по Уставу води политику земље, каже да је Савет једним делом формиран и због ситуације на КиМ, и у систему кохабитације, која је тада функционисала. То је био један од компромиса. Тадић се тиме бавио. Мислим да ништа посебно из тога није произашло, а сада се поново отвара питање тих служби, али ја сам фокусиран на томе шта је... Па, мора се покренути питање одговорности, ко је имао везе и са ким..., па би се поставила питања контроле. Мора се поћи од главе, јер грдна је штета нанета, неко је мора платити да се не би брукале влада и држава", тврди Коштуница.

О приватизацијама које су се догодиле док је он био премијер каже да је апсолутно за то да се у оквиру институција све преиспита. "То је време у којем је Србија кренула напред, од 2004. до 2007. године, али те приватизације ће бити испитане, то нико не доводи у питање. Ја сам за то, нема ту ничега што бих довео у питање. Али битно је да никоме није пошло за руком да сатанизује ДСС", рекао је Коштуница.

О приватизацији "Луке Београд" и о томе да је бивши министар за привреду и приватизацију Предраг Бубало тврдио да је одлука о приватизацији донета на највишем државном нивоу, али да се у кривичној пријави коју је Савет за борбу против корупције поднео 2010, каже да је Бубало пропустио да обавести Владу и премијера о реалној вредности акција, рекао је да и то тек треба да се утврди, кроз одговарајући судски поступак.

Преломни тренутак у борби против корупције

Када је реч о борби против корупције постојала су, каже, три периода, од 2004. до 2008, затим од 2008. до 2012. и сада.

"Сигуран сам да је у време када сам ја био председник почела та борба, тај обрачун. Маркиран је већи број мафија, и путна и царинска, и стечајна, дуванска, радило се озбиљно и министар Јочић је био ревносан и одговоран. Други период владе из 2008. такав је да сам ја све рекао о томе, а од 2012. испољава се јака и чврста воља за обрачуном. Ово је можда један преломни тренутак".

Многе институције озбиљно су уздрмане, тврди Коштуница. "Ако се не реши ова ствар са премијером, поставља се питање колико ће држава бити јака у борби против корупције. Ми смо почетком 2004. предузели измене закона, да се омогући да на нормалан начин добијемо председника, онда је Влада спремила нацрт Устава, водило се јако рачуна о стабилности институција. Ако немате и борбу против корупције и јаке институције, та борба може да се обесмисли и изгуби на снази. Сада ценим све што се дешава по том питању".

На питање шта би урадио да сада има прилику да одлучује каже да би прво учинио да институције делују у оквиру устава и закона.

"Може Влада да се огреши о Устав, може и Скупштина, али шта ако и судство затаји? Узмимо Уставни суд, ако и он затаји, као последња одбрана Устава, у проблему смо. Покренут је предлог за оцену уставности четири предлога претходне Владе, суд још није донео одлуку на захтев посланика ДСС-а. Тражено је да се спречи њихово спровођење..."

"Дакле, прва ствар коју бих урадио јесте да институције које постоје делују у оквиру Устава, затим да се повуче рез када је реч о евроатлантским интеграцијама и преговорима са Бриселом и да се земља ослони на властите снаге и потенцијале. Три теме су врло мало за крш пред којим се налазимо у сваком погледу, од привреде до културе", каже Војислав Коштуница.

Европска униј није што је била

Коштуница наглашава да је однос ДСС-а према ЕУ веома јасан, али да је 2008. постало белодано да је Унија изиграла поверење коју су грађани у њу имали.

"Данас је 59 одсто анкетираних грађана против уласка у Европску унију. Тај број ће расти, то је више него јасно. Дакле, нисам се променио ја, него ЕУ, чак и у очима земаља које су постале њени чланови. Али Унија се не може једначити са Европом и њеним вредностима. А Партнерство за мир – мислим да је то пуна капа наших односа са ЕУ, не даље од тога, говори о чланству у НАТО пакту", рекао је Коштуница.

Говорећи о времену после 2000. године и о утицају тадашњег ДОС-а, Коштуница је рекао да ствари са ДОС-ом нису ишле сјајно, али да је та епизода за нама. "Али колико је ДОС уништио Србију, знам да је ДСС у коалицији из 2004. ипак помогао да се Србија изгради и стекне један углед у свету."

"Пети октобар је толико иза нас да је у пуном смислу речи историја. Ломиће се копља око његових тумачења, али то је историја, и природно је да су се ствари промениле. Људи се мењају, неки на боље, неки више него што треба, али необично би било да се та изборна утакмица игра само у том кругу који је однео победу 24. септембра и 5. октобра", каже Коштуница.

Кад је реч о маневарским могућностима Србије у будућности, Коштуница закључује да после свих пораза, ратова и ломова који су прошли можемо без заштитника, али и ослањајући се на један део земаља ЕУ, као и оне које нису чланице, свакако Русију и Кину.

"То је наш пут. Мислим да простора имамо, али прилике се мењају. Да одем далеко у историју, у Орашац, па колико је тада простора било... Сада стојимо на сличном искушењу, али важна је воља", закључио је Војислав Коштуница.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво