Читај ми!

Интервју: Вук Јеремић

Немам план да прелазим у другу, нити да правим своју странку. Веома тешко би ми пало ако би ме ново руководство ДС-а избацило из странке и надам се решењу које неће кршити ничија уверења, рекао је председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић у емисији "Сведок". После мандата у УН желим да живим у Србији и да допринесем њеној изградњи, навео је Јеремић.

Гостујући у емисији Сведок на РТС-у, председник Генералне скупштине и члан ДС-а Вук Јеремић рекао је да је данас допутовао у Београд зарад разних састанака, не само оних у вези са ДС-ом, али да ће имати и састанак са врхом странке. Јеремић наводи да тај састанак није било лако организовати, јер је, како истиче, пре само неколико сати председник те странке пристао на њега.

Овде можете погледати/преузети емисију Сведок

"Лакше сам организовао са Обамом или неким другим светским званичницима састанке, али спреман сам за договоре, и да нађемо решење, али на ултиматуме не реагујем баш најбоље. Мислим да сам мандат у Скупштини поштено зарадио и не бих да се коцкам са тим поверењем грађана због неке одлуке за коју сматрам да није у складу са Уставом и законом", каже Јеремић.

Јеремић, каже, не мисли да ради погрешну ствар, али и додаје да се намеће питање да ли је у новој Демократској странци једина предвиђена казна смрт, то јест избацивање из странке, уколико се не слажете са неком одлуком руководства.

"Ја јако поштујем Демократску странку и лојалан сам јој, поштујем њене чланове и институције, али ако морам да бирам између угледа свог и тога, ту нема питања... Овај пут владајућа већина има комотну већину, није мој глас пресудан. Ја сматрам да одлука није у складу са Уставом и законом, а своје поштовање према ДС-у много сам пута показао, па и после губитка на изборима. Ја је нисам напустио, иако сам их изгубио под не до краја разјашњеним околностима", наглашава Јеремић.

О коментарима Микија Ракића о чланству у странци и његовој важности, каже да није нормално да се изабрани председник Генералне скупштине УН усред мандата избацује из странке, само зато што инсистира о поштовању Закона о народним посланицима. "Ако је то за неког нормално, ми се разилазимо".

Јеремић тврди да су једини избори на којима је учествовао именом и презименом они за Скупштину УН, и они су се завршили растом угледа Србије. "На републичким изборима био сам 16. на листи ДС-а..., а Ђилас, којег као председника ДС-а поштујем и уважавам, био је први и није ми јасно како неко ко је био 16. може да буде одговорнији од првог, навео је Јеремић.

Јеремић каже да би његово избацивање из странке унизило углед Србије у УН. "А како стоје ствари, ускоро ће избори, ДС би могао да претрпи тежак пораз и ако је мотив мог избацивања да се одстрани неко ко би имао храбрости да постави питање одговорности руководиоца након таквог пораза, онда могу да га разумем, иако сматрам да је то веома штетно", истиче Јеремић.

"Немам план да прелазим у другу нити да правим своју странку. Веома тешко би ми пало ако би ме ново руководство избацило из ДС-а и надам се решењу које неће кршити ничија уверења и које ће ме оставити у ситуацији да за осам месеци, са међународним контактима и искуством, дођем овде и помогнем консолидацији ДС-а."

Сви планови у вези са ДС-ом

На питање где ће тражити "политички идентитет ако га избаце из ДС-а", рекао је да се заиста нада да га неће избацити јер је принципијелан, и јер верује да на том месту може да помогне ДС-у да се дигне из ове ситуације, и то без критиковања руководства. "Има ту и спољних параметара, и утицаја, али надам се да ћу бити у прилици да помогнем да се Демократска странка врати тамо где јој је место, у центар друштвенополитичког живота Србије".

"Немам никаве политичке планове осим у оквиру своје странке", тврди Јеремић.

О томе да се помиње чак и име нове странке, "Слободарска Србија", као и да би у њој био и Чедомир Антић, Јеремић одговара да је Антић његов пријатељ, али да никада нису разговарали о томе, нити о називу партије. "Очигледно је то алузија на фашистичку странку из Аустрије, а ја са тиме не делим ништа. Никада нисмо причали о томе, али смо добри пријатељи, сарађујемо, нарочито по питању расправе о Хашком трибуналу у УН", рекао је Јеремић.

О популарности коју је стекао и из тога што је његова странка била на власти, одговара да популарност може да се истопи преко ноћи, да неки политичари то добро знају, и да то не би требало да буде основ политичких планова. "Једини начин је да постанете лојални ономе у шта верујете, и да пратите ту линију. Нажалост, такви смо, какви смо", рекао је Јеремић.

Што се тиче тога да га је Борис Тадић, својевремено, предложио за премијера, и да ли може рећи да му је тада учинио двоструку велику услугу, каже да је много боље да у овом тренутку гледамо у будућност, а да прошлост остане политичким аналитичарима.

Демократска странка је, каже, била, бар до сада, место људи који имају слободно мишљење. "Ја се нисам увек до краја слагао са колегама, нарочито по питању спољних послова, али постојала је јединствена државна политика, у чијем се формирању често долазило до трвења и спољних манифестација тога. Резултат је био добар, та спољна политика била је стављена на избор целом свету, Србија је изабрана да председава Генералној скупштини УН", навео је Јеремић.

"Ђилас и ја смо били у првом плану, учинили свој посао најбоље што смо у том тренутку могли", рекао је Јеремић.

О бури због Марша на Дрину

Коментаришући недавни концерт у седишту УН и извођењу песме Марш на Дрину од стране хора "Вива вокс", Јеремић каже да на своју функцију није дошао неком погодбом, или конкурсом, него да је изабран већином гласова, и не као човек без домовине и идентитета.

"Марш на Дрину је испраћен овацијама, цео догађај, брујало се о томе. Два дана након тога неколико лобистичких удружења који за циљ имају укидање РС покушали су да од тога направе контроверзу. Тако да се ова песма која се свирала претворила у тест, који се свео на питање да ли након деведесетих Србија има право поноса на свој идентитет и историју која је претходила, и та контроверза је окончана подвлачењем да се нико не извињава. То је био поклон свету за српску Нову годину, уз овације УН...", рекао је Јеремић.

О томе је ли то био "дипломатски фаул", Јеремић је рекао да су после песме сви аплаудирали, да је то било најављено као марш мира. "Рекло се у најави да се у нашем делу света концерти тако завршавају, уз поруку мира. Радецки марш је марш уз који је трећина становништва отишла у рат, нико није поставио то питање. Али оно што се десило те ноћи у сали било је очигледно. Светске дипломате су устале, уз овације, реакције. Тада је све речено. Све после тога имало је злу намеру. Ми смо на тај жалостан покушај адекватно реаговали".

Јеремић је навео да је концерт пореске обвезнике Србије коштао девет хиљада долара и додао да су сви остали трошкови покривени од стране приватних спонзора, одрицања надокнада и слично.

На питање да ли је његова садашња функција одвојена од националне дипломатије и политике и како то помирити, рекао је да они који то тврде нису у праву, јер месту на којем је он много пута су многи задржавали и функцију у домовини.

"Када смо председавали деликатној расправи о Палестини, имали смо врућ кромпир, али су нам честитали и Израел и Палестина... Бирајући теме које сматрате да су важне, са целим светом разговарате, договарате се и остварујете контакт који омогућава да разговарате и о нечем важном за вашу земљу, а такви људи тешко би вам се јавили да немају потребу да говоре и о тим међународним темама..."

Сложена косовска шах-партија

О фигурама на косовској шаховској табли, каже да смо у сложеној ситуацији.

"Независност Косова активно форсирају светске силе, али ми смо се определили за политику која је са новом Резолуцијом остварила континуитет и, на изненађење многих, та државност у међународном простору није заживела. Косово је далеко од Уједињених нација и нема начина да им се приближи све док такву одлуку не донесе Србија. Уверен сам да неће бити демократски изабраног руководства Србије које ће то угрозити признањем Косова".

Председник Генералне скупштине УН каже да је Србија добила и председавање ОЕБС-у, а што се тиче Косова и УН, мисли да било какво поређење са Палестином нема оправдања, јер је, када је реч о Палестини, Генерална скупштина донела одлуку тек након што је Савет безбедности одлучио да Палестина добије независност.

"Било би добро када би, без одлуке Савета безбедности УН, Приштина то покушала јер би се то завршило тако што би за десет година гурнуло разматрање о томе. И ја бих волео да они то покушају, јер сам сигуран да би се Приштина тада озбиљније посветила разговорима са Београдом него што је до сада то био случај".

О дометима расправе о Хашком трибуналу у УН, Јеремић истиче да се може очекивати да пред целокупним светом добијемо прилику да изнесемо своје мишљење о томе шта је Хаг радио, какве је одлуке донео и какве су последице тога.

"Други део расправе ће бити невладине организације, утицајни људи. Све што буде изречено биће у званичном документу УН, па ће га они који буду писали историју имати на располагању. И то је најмање што може да се деси. Уколико неко одлучи да бојкотује расправу, то ће ићи на руку онима који не буду бојкотовали", наводи Јеремић.

"То смо заказали. Србија ће на високом нивоу учествовати, ја нећу учествовати. Било је говора да ја то радим, да промовишем себе. Не, Србија ће бити ту. И очекујем да ће рећи шта има да каже, а биће то став да је укупан учинак Хашког трибунала отишао далеко од првобитне функције – да помири регион", тврди Вук Јеремић.

УН поново центар светских збивања

Каже да је тренд промена у свету такав да Уједињене нације поново постају центар светских збивања, после периода одлучивања једностраних акција, о којима се није расправљало, и које нису одобраване у тој организацији.

"До сада то није био случај, али сада је могуће победити, па и у трци за председника Генералне Скупштине УН", наглашава Јеремић и наводи да Србија не заостаје много за светом.

"Историја нам је оставила једну сложену ситуацију, па и географија, уз неко мерење снага разних сила на овом простору. Ми смо у троуглу истока, запада, југоистока, а мера успеха је увек зависила од умешности и балансирања са светским силама, то је судбина малих народа", рекао је председник генералне Скупштине УН.

О томе је ли са Борисом Тадићем рашчистио полемике око идеја спољне политике, каже да није нека тајна да се од 2010. и повлачења Резолуције у УН о Косову, са Тадићем није слагао о неким питањима.

"То није неприродно, али је неопходно да постоји слагање око државне политике. То је било могуће у претходној влади и ја се надам да ће се и сада то постићи, а надам се да ће постојати и јединство не само власти него и кључних странака у опозицији. Без тога немамо шансе", тврди Јеремић.

"Са председником Николићем врло добро сарађујем, консултујемо се и око питања која пролазе кроз агенду председника Генералне скупштине", каже Вук Јеремић и додаје да је Србија, након свега што јој се десило, поново земља која самоуверено наступа на међународној сцени, па се поставља питање је ли то прихватљиво или је неопходно да настави да се извињава и посипа пепелом.

"Мислим да је то иза нас, треба да будемо поносни, самоуверени и да наступамо у светској арени луцидно, са идејама, енергијом, а не да се осврћемо на то изазивамо ли тако горчину и завист код других", наводи Јеремић.

Без шминке на Твитеру

Кад је реч о његовом великом присуству на друштвеним мрежама, каже да живимо у времену у којем је непосредност односа са грађанима далеко мања. "Они који желе да се баве јавним послом морају да буду у односу са грађанима, и то велика већина људи ради – и Обама, и министри, прикључио се папа", каже Јеремић.

Први човек Генералне скупштине УН каже да, када кроз Твитер саопштавате свету шта радите, треба да се прикажете онакви какви јесте, да не шминкате то што пуштате у етар. "Могуће је и уживати и у Маршу на Дрини, и спремати прасе за Божић, и бити најгласнији када Ђоковић победи, и у исто време председавати Генералној скупштини УН. У Адис Абеби смо са нашим афричким пријатељима сви навијали за Ђоковића, па нисмо стварно изломили и преврнули столове, шалио сам се."

Вук Јеремић истиче да живимо у свету демократског изјашњавања, и то је врста одлучивања супериорна у односу на друге методе.

"Верујем да је то био случај и када сам трчао за место потпредседника ДС-а, изгубио сам под неразјашњеним околностима, а што се тиче ове функције, за тим местом многи су трчали до Хладног рата. После тога, дипломатија се више не описује фраком и рукавицама, па за сваки простор морате да се борите до краја, то је случај и сада, и ја очекујем да ће већина будућих председника Генералне скупштине УН жестоко бити бирана. Русија је гласала за Србију. То је, по мом мишљењу, али понављам да сам ову функцију освојио гласовима земаља са свих меридијана. Подржале су ме и Шпанија, Италија, Египат, Турска, не само Русија и Кина, и Бразил", рекао је Јеремић.

О његовој жељи да се врати у Србију, Јеремић је рекао да се једном већ вратио из иностранства, након школовања. "То сам урадио и урадићу поново. Желим овде да живим, да допринесем изградњи Србије, кроз трагање за једном стазом просперитета. Мало је оних који су добили прилику да стекну такво међународно искуство. Ја желим бољи живот у Србији, а желим да се вратим и у своју странку након краја мандата у УН", тврди Јеремић.

Закључује да је место у политичком животу у Србији место са којег највише може да се допринесе позитивним променама. "Чињеница је да, ако желите да нешто мењате, то ћете најбоље урадити са јавне функције. А то је моја жеља – срећније друштво и просперитетнија Србија."

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво