Читај ми!

Интервју: Драган Ђилас

Немамо више времена да се бавимо поделама у странци, јер морамо да повратимо поверење грађана, рекао је лидер демократа Драган Ђилас у емисији "Сведок". Ми као земља функционишемо од једне до друге владе, идеја ДС-а је национална стратегија у којој ћемо рећи где видимо Србију за двадесет година, поручио је Ђилас.

Председник Демократске странке Драган Ђилас рекао је гостујући у емисији "Сведок" да је Демократска странка заслужила ореол националне институције, али да није сигуран да она данас има такав углед.

Овде можете погледати/преузети емисију Сведок

На питање главног и одговорног уредника Информативног програма РТС-а Ненада Љ. Стефановића да ли чврсто у рукама држи страначко кормило, Ђилас каже да је прва ствар коју је као председник почео да ради реформа странке.

"Мој предлог је био да се овлашћења пренесу тако да се врате ближим изворним принципима Демократске странке. Пуно је ту људи, много њих желе промене на боље. Ако сте дуго на власти, долази до размимоилажења, то се и нама десило. ДС је заслужила ореол националне институције, али нисам сигуран да она данас има такав углед, мора се стећи поново поверење, а то не можемо ако не разумемо људе који другачије мисле", рекао је Ђилас.

Каже и да лидерски приступ смањује шансе за дијалог, спречава да се више људи укључи у процес одлучивања и додаје да то жели да промени. "Тренутно постоји вера, али не и поверење, па свако мора да пође од себе, да би се дошло до сваког члана, да сви кажу шта мисле".

О онима који кажу да је можда погрешио што је са Борисом Тадићем ишао на договор око преузимања кормила странке, и да би данас био много јачи да је победио на директним изборима, као и о томе колико крила данас има ДС, Ђилас каже да су он и Тадић повукли праве потезе и да су личне сујете оставили по страни.

"Тадић је пуно урадио за Србију, да би се живело боље, али јако пуно ствари није урађено. Пети октобар се десио, али се компромиси праве да би се Србија задржала на путу ка Европи и висока је цена плаћена. Грађани су рекли шта мисле, сада идемо са назовимо неком новом ДС, са истом политиком, али новим програмом", каже први човек демократа.

Коментаришући односе унутар странке, Ђилас каже да демократија мора бити већа. "Да људи који другачије мисле могу да изнесу своје ставове и не сносе последице због критика, чак и мене, па чак и у медијима, али ред се мора знати, као и правила. Одлуке одбора морају се прихватати, и сваки члан мора да их спроводи", наглашава Ђилас.

"Политику странке формирају Главни одбор, Председништво и политика је једна, али ако се одлука донесе, мора се спровести. Прича о поделама и фракцијама је у јавности, а на Одбору је велика већина донела одлуку, и ми немамо више времена да се бавимо тиме, јер имамо обавезу да изађемо пред грађане, али и подржимо Владу за оно што је добро", каже Ђилас.

Нећемо гурнути главу у песак

Промене у странци нису персонално питање него промене идеја, каже први човек демократа. "Страначки органи ће рећи шта мисле и о Душану Петровићу и о Вуку Јеремићу, али битније од тога је да грађани кажу да су поносни што гласају за ДС, па појединци нису битни, звали се Петровић или Ђилас", наводи председник ДС-а.

О суштини захтева да бивши министри из странке врате посланичке мандате, али да ипак то није тражено од свих, на пример Горана Богдановића који је водио бригу о Косову, и Шутановца, каже да свако мора понудити мандат странци, да су они остали јер су теме Косова и безбедности важне.

"Ако дође до напретка са Косовом, они неће седети у парламенту. Принцип је једноставан, на изборима нисмо направили владу, данас смо опозиција, добили смо поруку да нисмо добро радили. Ја не улазим у поједине оцене, било је добрих и лоших министара... хоћу да у парламент уђу нови људи, нова политика ДС-а, јер не можемо гурнути главу у песак", истиче Ђилас.

На питање постоји ли у ДС-у и крило Вука Јеремића, и у чему је он споран, као председавајући Генералне скупштине УН, Ђилас је рекао да је на то поносан, да је то добро за Србију, да је Јеремић добро радио и похвалио концерт који је организовао у УН. "То су добре ствари, али он је посланик ДС-а, био је министар спољних послова, а одлуке Главног одбора ДС-а односе се једнако на сваког члана ДС-а", појашњава Ђилас.

О томе да ли уочава појаву напуштања странке, уобичајену после изборног пораза, и напуштају ли странку они за које нема више уносних места у страначкој хијерархији или власти, Ђилас каже да је то проблем целог друштва, а не само ДС-а.

"Па људи се и учлањују због посла, привилегија, ја прихватам одговорност и за неке ствари које су раније рађене, систем мора да се промени, политичари не могу одлучивати о свему", тврди Ђилас.

Циљ праведна расподела

Говорећи о идеологији ДС-а Ђилас наводи да се прави нова идеја и да дубоко верује у идеју социјалдемократије и прерасподелу богатства. "Када имате мало, тешко је расподелити, али то и јесте наш посао, праведна расподела. Нема развоја без тога, без економског развоја, привреде, послова. Са просечном платом од 300 евра ни сами себи не можете помоћи", одговара Ђилас.

Каже да јако добро зна шта многи мисле о ДС-у, али и где ће ДС бити за неколико година.

"У Београду сам са својим партнерима јако добро бринуо о свима, помагало се породиљама, пензионерима, вртићима, деци, креирана је нова социјална политика... Ми као земља функционишемо од једне до друге владе, ми ни сада не видимо где ће Србија бити за пет, десет, тридесет година, а идеја ДС-а је национална стратегија у којој ће се рећи где видимо Србију", рекао је Ђилас.

Кад је реч о недавном објављивању неке врсте владе у сенци, Ђилас каже да не верује у те термине и наглашава да је задатак да се грађанима каже шта ће се радити.

"Нека се грађани подсете шта су странке на власти данас говориле некада, то нема много везе, али не желим да ову емисију посветим теми Косова, него шта да урадимо да бисмо изашли из кризе. Наш програм имаће два дела. Први задатак спољне политике је ЕУ, али није тачно да она нема алтернативу, она је само најтежи и најбољи пут, овде треба да дођу европске вредности, то је суштина. А друга идеја је Србија као лидер Балкана за десет година, са међународним положајем који штити интересе Срба ван Србије", истиче лидер демократа.

Други део програма, каже, јесте деполитизација државе, јер то једном мора да се уради. "Ја ћу се борити против тога, хоћу стручњаке, као и развој слободног друштва", рекао је Ђилас. Наводи и да је његов посао да убеди грађане да верују ДС-у, тако што се неће обећавати оно што је немогуће.

"Економски програм странке биће једноставан, нема ту нечег генијалног, него ствари које могу да се ураде, које су то стратешке области - па пољопривреда, енергетика, ИТ сектор, не хотели на Старој планини, то је образовање, то су конкретне економске мере и области у које ће се инвестирати", наводи Ђилас.

"Није идеја да извозимо шећер, него кекс, чоколаду, да запослимо људе, и није тачно да је питање успеха предузећа у власништву, него у менаџменту који треба поштено да буде плаћен", рекао је Ђилас.

О томе зашто се странка у својим редовима није обрачунала са корупцијом, Ђилас је рекао да нема ниједне странке која сама може да изврши промене. "Ми имамо много људи који вреде, политичари треба да се баве политиком, а стручњаци струком", истиче Ђилас.

Озбиљна борба против корупције

"Од 25. новембра ја сам одговоран за понашање чланова ДС-а, у претходне четири године велика је борба урађена против криминала, Шарићи се скривају, ова земља се озбиљно борила против криминалаца, и то нико не може да спори... ово је само наставак те борбе, нема човека у Србији који то не подржава, то је мој став, као и став свих грађана Србије", рекао је Драган Ђилас.

Коментаришући нове наводе везане за угљенокоп Колубару, Ђилас каже да не треба превише веровати саопштењима којима се прибављају гласови. Каже да је бивши директор Колубаре, иначе кадар ДС-а, увео ред у тај систем.

"Небојша Ђеран је пре четири године дошао у Колубару, за годину дана смањен је најам машина, копа се и већа количина угља", наводи Ђилас. Како истиче, влада је 2007. донела одлуку о експропријацији земљишта у Вреоцима, процедура је прецизна. "Господин Кене је добио трећину коју је неко проценио, али ће коначна вредност његовог имања бити процењена када се тај поступак буде дефинитивно решио, све остало посао је надлежних органа. Ја никада нећу бранити некога само зато што је члан ДС."

"Ја желим да сутра видим Србију са консензусом, да политичари оду са стране, да није довољна само партијска књижица, него да раде људи који вреде и да буду поштено плаћени", сматра Ђилас.

"Хајде да покажемо где су отишле паре или је неко то смислио, ја верујем у оно што ми је данас саопштено, уосталом - видећемо ко је у праву", каже Ђилас.

На питање да ће ДС тужити високог функционера напредњака Владимира Цвијана, Ђилас каже да господин Цвијан не заслужује функцију коју има, "Наш посао је био да то саопштимо јавности. На странци која га је предложила је да процени да ли смо ми у праву", каже Ђилас.

Лидер демократа истиче да није задовољан реформом правосуђа, да је било грешака, али да се ипак нешто постигло. "Наша улога је да помогнемо да се та реформа настави, да дођемо до правосуђа којим ћемо сви бити задовољни."

Добри односи са Тадићем 

Што се тиче његових односа са Борисом Тадићем, и изјаве Тадића да су му многи пуцали у леђа, Ђилас каже да је њихов однос добар, али да се у странци не расправља о изјавама почасног председника.

"Има оних који се баве криминалом, као у свакој странци, али има и поштених, часних људи, који верују у бољу будућност земље, и не могу прихватити да неко каже да су у ДС сви криминалци. Мислим да је Тадић погрешио у томе што неки људи нису давно смештени тамо где заслужују".

"Тадић и ја смо увек били пријатељи, остаћемо мислим и даље, али за нову политику и начин размишљања добио сам ја подршку, сели смо, договорили се, и рекли да странка иде даље. Срећан сам што се тај део историје ДС-а тако завршио. Тадић је и даље у врху ДС-а. Ако сам пре десет година направио фирму, највећу у свом послу на Балкану, па Београд такав какав је, верујем да то што су ми указали поверење и чланови ДС, да ћу то оправдати. У сваког функционера ДС гледају бирачи, а ја сам спреман да функцију председника вршим уз демократске вредности у које дубоко верујем", тврди Ђилас.

Што се тиче бројних послова које обавља, каже да има два посла, посао градоначелника Београда и председника ДС-а, "бизнисом се не бавим већ десет година, то свако ко се у то разуме зна".

"А посао градоначелника радим најбоље што могу, у овој кризи. Посао председника ДС-а не видим као проблем, рецимо Дачић је и премијер и председник странке, а господин Динкић министар и председник странке, али мислим да је то погрешна одлука ове владе".

О речима аналитичара Срећка Михајловића да "ако су напредњаци паметни и ако им је стало до дуге владавине оставили би Ђиласа на месту градоначелника", каже да ако могу сви остали председници странака да буду министри, премијер и потпредседници, не види зашто и он не би могао.

О томе да је једна од његових најслабијих тачака то што га често прозивају за велико богатство, Ђилас каже да је свима јасно да је целокупан његов бизнис растао упоредо са тржиштем у Србији. "Поносан сам на ту фирму, која је највећа у региону, нисмо учествовали ни у једној приватизацији, просечна плата у фирми је хиљаду евра, немамо државне клијенте, поносан сам на те људе."

Коментаришући то што за себе каже да је највећи левичар међу демократама, Ђилас каже да је његово највеће богатство што има четворо деце. "Овде народ лоше живи, па када некога хоћете да критикујете, одмах се постави питање како је неко стекао много новца који има... ја не видим никакву разлику мог имовинског стања некада и сада."

О односу према Вучићу

О томе да на српској политичкој сцени већ недељама траје убеђивање око тога ко боље разуме оно што тренутно ради Александар Вучић, као и о томе да је недавно рекао да му се допада енергија с којом је Вучић кренуо на корупцију, Ђилас каже да овде свако размишља како да чује оно што му одговара.

"Ја не могу да не кажем оно што својим очима видим. Али очекујем да Вучић настави ту борбу, да јачају институције, и то ћу увек рећи, и да је добро што је на основу његових контаката дошла у Србију компанија из Емирата. Ми нисмо прихватили продају ПКБ-а, али јесмо продају земљишта, па треба решити шта је са људима који тамо раде. Ја се никада нећу залагати за продају државног земљишта, али ако имате инвеститора као стратешког партнера, хајде да сви помогнемо да се нешто деси... и сви ће у ДС-у морати да мисле тако, без обзира хоће ли неко гласати за нас или не".

"Исто тако, за Цвијана мислим да је лош, и да Вучић сноси одговорност за то, па министар Бачевић, човек отишао у Кину да преговара о каналу Дунава до Егејског мора... такви људи су опасни по ову земљу и ми смо се као странка прво залагали да му се одузме пасош, сада га треба сменити", наводи Ђилас и додаје да нико није измислио цифру од 12 милијарди евра, наглашавајући да је пројекат нереалан.

Ђилас каже да ни са ким у влади нема проблема. "Дачића бих питао зашто смо о Резолуцији трошили време, ако говоримо о столици у УН, тога није било у Резолуцији, а за Динкића ћу рећи - свака част за Фијат, али ви њему дате да води економију целе земље, а то никако не може испасти на добро", наводи Ђилас.

Говорећи о евенталним изборима Ђилас тврди да је ДС увек спреман за изборе. "Није опозиција наметнула причу о изборима, него влада, а о коалицијима причају само Дачић и Динкић. Ми смо јасно рекли, у нашој влади Динкић неће моћи да буде министар. Спремни смо да разговарамо са свима онима који о најважнијим стварима ове земље желе консензус и департизацију. У Србији је свима мало мука од политичара, морамо да урадимо нешто да ти људи кажу другачије, да мало мислимо о томе како ће деца да студирају... Потребни су нам сјајни односи са ЕУ, са Немачком и да се тако понашамо."

ДС има снагу за будућност

На питање где види ДС у будућности, закључује да ако успе то што је наумио са људима са којима у ДС дели исте вредности, сигуран је да ће та странка на изборима, када год буду били, проћи јако добро.

"Ако успемо као друштво да изађемо из неких тема, причаћемо о образовању, наталитету, то је та ЕУ, јер проблем наталитета у Немачкој није проблем трудне Немице, него државе која нешто треба да обезбеди. Па ако град може да плати васпитачице које чувају децу, немојте да им се смање плате, децентрализација је потребна, али и децентрализација пара, не само овлашћења", рекао је Ђилас.

О томе "да не силази са насловне стране једног таблоида којег је и тужио", каже да хоће да покаже да је апсурдно да он као појединац има милион и двеста хиљада евра колику је одштету тражио.

"Захтев је апсурдан, ја сам само хтео да скренем пажњу, сви причају о томе, ја не силазим са насловне стране Курира, а моја деца то читају... синоћ смо чули шта су писали о Вучићу и његовом сину, ми заједно треба то да спречимо... да може да се пише, али да неко за то сноси одговорност, и ако за то што се пише постоје докази. Био би ред да се неко огласи, као што и јесте, знате, ја никада нисам тужио медије, сада сам морао, јер нисам имао друго решење. Суд ће рећи да ли је норамлно да вас неко зове Хитлером, да пише о украденим парама, вашим сарадницима... ако суд каже да то није у реду, те паре неће ићи мени..."

"Мислим да је Александар Родић власник Курира, а наши грађани мисле ако се нешто појави у новинама неколико пута да је то истина. Ми имамо доста новинарских слобода, али и политичара који притискају. Међутим, ја нисам ни вас никада позвао, знају то и уредници по Београду, па нека кажу", рекао је Драган Ђилас.

Закључује да није реално да ДС остане споредна, јер има снагу да окупши демократску Србију, која ће другачије водити државу. "Странка која има преко две хиљаде магистара и доктора наука, која је имала Ђинђића, довела до тога да и Николић и Дачић путују по свету... због свега тога треба да убедимо људе да смо схватили шта је погрешно, за то ће бити потребно време, али ако знате шта радите, имате визију, и грађани ће вам поверовати и гласати за вас", закључио је Драган Ђилас.

Број коментара 82

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво