Читај ми!

Станковић: Споменик тема даљих разговора

Споменик ОВПМБ неће бити уништен и биће тема даљих разговора, изјавио је шеф Координационог тела за југ Србије Зоран Станковић, оцењујући да су тензије на југу Србије вештачки стваране.

Председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић најавио је да ће споменик погинулим припадницима Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца, који је уклоњен из центра Прешева, бити премештен на локацију о којој ће бити одлучено у преговорима са албанским представницима.

"У питању је већ виђена игра, покушај да се обезбеде боље преговарачке позиције, да се искористи тренутак у дијалогу Београда и Приштине, јер неки хоће да повуку паралелу између тог простора и севера Косова", рекао је Станковић за телевизију Б92.

Ситуација је сада под контролом, оценио је Станковић и додао да ће сталним сталним контактом и разговором са представницима Албанаца и локалном самоуправом те тензије бити спуштене.

Станковић је напоменуо да се ситуација око споменика користила за бројне манипулације, а да је Београд предложио да се споменик уклони са јавне површине, и да се одреди рок за дискусију о тој теми до 1. јуна или 1. јула, у којој би се разговарало и о споменику жандармерији у селу Лучане.

"После тога би се донела коначна одлука о томе да ли и где може да се постави такав споменик. О њему ће се још говорити, он неће бити уништен, разговараће се са локалном самоуправом, а ми сада чекамо њихов званичан захтев, о чему ће се затим одлучивати", рекао је Станковић.

"Када поднесу захтев, онда ће надлежни одлучити о томе", рекао је Станковић и подсетио да постоје процедуре и да се жели једно цивилизовано решење.

Шеф Координационог тела је истакао да ће они који су одговорни за то што је споменик уопште постављен мимо сваке процедуре одговарати, али је навео да је то "наслеђено стање", настало пре његовог доласка на чело Координационог тела.

Он сматра и да све то се десило неће утицати на преговоре у Бриселу.

"Преговори ће се наставити, не знам да ли ће позиција Београда бити отежана, али Београд је о свим активностима све време разговарао са представницима међународне заједнице, а представници амбасада су рекли да је то унутршање питање Србије", рекао је Станковић.

Према његовим речима, међународна заједница је требало да реагује због онога то се десило после уклањања.

"Логично је било очекивати шта ће се све дешавати и да ће бити рушења српских споменика, то је омогућила неадекватна реакција међународне заједнице, а даље нечињење довешће до још деструкције", рекао је Станковић.

Станковић сматра да у неким случајевима изостаје и реакција државе, нарочито поводом изјава о припајању простора Прешева, Бујановца и Медвеђе Косову.

"Да ли ти људи чине кривично дело када желе да одвоје један део територије земље, зашто не реагују државни органи", упитао је Станковић, додавши да су људи који дају те изјаве често иначе умерени, да раде на решавању реалних проблема, али да користе запаљиву реторику за политике потребе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво