Читај ми!

Албанци траже враћање споменика

Митинг у центру Прешева због уклањања споменика припадницима ОВПМБ завршен без инцидената. На скупу прочитана Декларација у којој се осуђује "поступак српских власти" и тражи враћање споменика.

16.08 - Неспоразуми између власти у Београду и Албанаца на југу Србије настају због тога што влада све одлуке о судбини Албанаца доноси без њих, рекао новинарима Риза Халими.

13. 02 - Завршен митинг у центру Прешева. Није било инцидената. Људи почели да се разилазе. Очекује се да се Риза Халими обрати новинарима. 

12.17 - Почео протестни скуп у центру Прешева, пошто је завршен састанак лидера албанских партија. 

12.09 - Очекује се да, одмах после завршетка састанка лидера албанских партија, почне митинг у центру Прешева. Најављена протестна шетња је отказана, јављају извештачи РТС-а. 

11.40 - Локални Албанци почели да се окупљају у центу Прешева. 

Локални Албанци и лидери албанских странака протестовали у центру Прешева због уклањања споменика припадницима ОВПМБ. Протест је завршен без инцидената. 

На митингу је прочитана декларација лидера шест албанских странака, којом се осуђује уклањање споменика припадницима ОВПБМ, док се Влада Србије позива да настави дијалог о решавању отворених проблема Албанаца на југу Србије.

"Тражимо да се уз помоћ међународног фактора врати споменик националним херојима у складу са овлашћењима локалне власти", наводи се у Декларацији упућеној домаћој и међународној јавности.

У Декларцији је изнет и захтев за наставак озбиљног дијалога владе у Београду са легитимним представницима Албанаца, уз посредовање међународног фактора како би се решила сва отворена питања Албанаца Прешевске долине.

Народни посланик Риза Халими оценио је да сви неспоразуми између власти у Београду и Албанаца на југу Србије настају због тога што влада све одлуке о судбини Албанаца доноси без њих.

"Јесмо ли ми губернија па да уместо нас Албанаца неко тамо у Београду доноси судбинске одлуке о нама", рекао је Халими новинарима.

Халими сматра да Кординационално тело за југ Србије није адреса са којом Албанци треба да разговарају.

Према његовим речима, Србија мора да престане са реториком "у којој младе људе који су 2001. године бранили кућне прагове Албанаца данас назива терористима".

"У разрешењу овог чвора између Албанаца и државе Србије морамо поћи од почетка, од кључног питања индивидуалних и колективних слобода и права Албанаца Прешевске долине", поручио је Халими.

Окупљени, којих је према проценама полиције било око 2.000, носили су транспаренте на албанском језику "Европо, отвори очи", "Стоп дискриминацији" и "Стоп албанофобији", као и албанске заставе.

Уочи почетка митинга на зиду једне зграде на тргу истакнути су захтеви локалних невладиних организација албанским политичким лидерима, којима су, како наводе, после жестоког сукоба, "окренули леђа".

Међу захтевима су "не дирајте у правду, не газите нашу крв, не дирајте нам борце, не дирајте нам слободу и не дирајте на кућни праг", написано је на зиду.

У Прешеву су присутни и представници Мисије ОЕБС-а.

У међувремену огласила се и Амбасада САД. Аташе за штампу Амбасаде Стивен Старк рекао је да Сједињене Државе позивају српску и албанску страну да у сарадњи са ОЕБС-ом наставе да траже дугорочно и трајно решење.

Европска комисаја, такође, подржава посредничке напоре ОЕБС и позива обе стране да се врате дијалогу, избегавају сукобе и успоставе поверење, као и да се позабаве важнијим питањима као што су друштвени и економски развој југа Србије и побољшање положаја мањина.

"Европска комисија жали што две стране нису постигле компромис око споменика погинулим припадницима ОВПМБ у Прешеву, али остаје при ставу да је то унутрашње питање Србије, наводи у саопштењу за медије Маја Коцијанчич", портпаролка шефице европске дипломатије кетрин Ештон.

Нелегално подигнути споменик погинулим припадницима терористичке ОВПБМ у центру Прешева, на југу Србије, уклоњен је јуче, а акција је протекла без инцидената.

Број коментара 69

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи